Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta42120.10.202210

10132-2022 (00 01 02, 01 00 00)

Vastaus Pirjo Lammen ym. aloitteeseen THL:n mitoitusseurannan tuloksista

Tiivistelmä: -

Sosterla § 421

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen ja asumispalvelujen johtaja Sari Hievanen:

Pirjo Lampi ja Vesa Suvanto Perussuomalaisten ryhmästä ovat jättäneet aloitteen 1.9.2022 koskien Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) julkaisemia tietoja ympärivuorokautisen hoivan yksiköiden mitoituslaskentaa. Aloitteella halutaan kiinnittää huomioita THL:n mitoituslaskennan tuloksiin, joissa Turun kaupungin omista yksiköistä kolme alitti lain vaatiman 0,6 henkilöstömitoituksen (hoitohenkilöitä asukasta/asiakasta kohden).

Aloitteessa pyydetään selvitystä mitkä syyt ovat johtaneet siihen, että lain vaatima mitoitus ei ole toteutunut ja mitä toimenpiteitä asian parantamiseksi on tehty. tilanteeseen.  Aloitteessa kysytään miksi näihin yksikköihin ei saada riittävästi henkilöstöä?

Toukokuun 2022 mitoituslaskenta toteutettiin kolmen viikon seurantajaksona ajalla 2.-22.5. Lakisääteisen mitoituksen alittaneita yksiköitä olivat Runosmäen vanhuskeskuksen osasto 3 a ja b (mitoitustulos 0,48 työntekijää asukasta kohden, Mäntyrinteen vanhainkoti osasto 2 (0,58 tt/asukas) ja Vuokkokoti osasto 3 (0,59 tt/asukas).

Mitoituslaskenta toteutetaan kahdesti vuodessa THL:n sähköpostitse yksiköiden esimiehille lähettämän kyselylinkin kautta. Kyselyyn kirjataan päivittäin toteutuneet työtunnit ja minuutit jokaisen työntekijän osalta. Samaan taulukkoon kirjataan myös viikoittainen asukasmäärä. THL:n taulukkoon täydennettävistä työaikatiedoista on asumispalveluissa ollut vielä oma seuranta, jolla on pyritty minimoimaan virheellisten tietojen siirtymisen riski THL:lle.

Runosmäen osasto 3

Runosmäen osasto 3:n osalta työaikatiedot on lähetetty tarkastettuna ja niiden mukaan henkilöstömitoitus on seurantajaksolla ollut 0,63 työntekijää asukasta kohden. Näin ollen henkilöstömäärä on ollut riittävä. Eroavaisuutta THL:n julkaisemien tietojen ja kaupungin välillä selvitettäessä ilmeni virhe asukasmäärän ilmoittamisessa. Runosmäen osastolla 3 on 40 pitkäaikaishoidon asukaspaikkaa ja THL:lle on valitettavasti ilmoitettu virheellisesti näiden lisäksi sama määrä lyhytaikaishoidon paikkoja viikolla 9.5.-15.5. Tämän mukaan yhden viikon asiakasmäärä olisi ollut 80, jolloin henkilöstömitoitus laski tämän johdosta virheellisesti (kuva alla). Asia on sittemmin oikaistu myös THL:lle.

Asiakkaiden lukumäärät 9.5 - 15.5.2022

Ympärivuorokautinen hoito

 MA 9.5TI 10.5KE 11.5TO 12.5PE 13.5LA 14.5SU 15.5

Pitkäaikaista hoitoa

saavia asiakkaita

 

40

 

40

 

40

 

40

 

40

 

40

 

40

Lyhytaikaista hoitoa

saavia asiakkaita

 

40

 

40

 

40

 

40

 

40

 

40

 

40

Mäntyrinteen osasto 2

Mäntyrinteen osasto 2:n esimiehen selvityksen mukaan henkilöstötilanteeseen vaikutti osaltaan JHL:n, Jyty:n ja JUKO:n työtaistelutoimet ajalla 3.5.-9.5.2022.  Yksi sairaanhoitajista joutui yllättäen olemaan työvuoroja poissa lapsen päivähoitopaikan ollessa kiinni, eikä hän saanut hoitoa järjestettyä muulla tavalla. Yksiköstä yksi lähihoitajista oli koko seurantajakson yksityisasian vuoksi poissa työstä ja kaksi lähihoitajaa olivat vuosilomalla. Näiden lisäksi yksikössä oli yllättäviä sairauslomia. Poissaoloja paikattiin SarastiaRekryn sijaisilla, mutta kaikkiin työvuoroihin ei Sarastian kautta saatu sijaista. Esimies yritti saada puuttuviin työvuoroihin myös aiemmin sijaisuuksia tehneitä sekä eläkkeellä olevia henkilöitä, mutta osa vuoroista jäi yrityksistä huolimatta ilman tekijää. Työssä olevasta henkilökunnasta osa teki vuoronvaihtoja, joilla henkilökuntapuutoksia pyrittiin tasaamaan.

Vuokkokoti osasto 3

Esimiehen selvityksen mukaan yhden sairaanhoitajan hoitovapaaseen ei saatu pitkäaikaista sijaista, joten sijaista työvuoroihin haettiin SarastiaRekryn kautta. Samanaikaisesti Kuntarekryssa oli haettavana yksi sairaanhoitajan ja yksi lähihoitajan avoin vakanssi, joista kumpaankaan ei tullut yhtään hakemusta. Myös näitä avoimia vakansseja yritettiin täyttää Sarastiarekryn kautta. Yksikön omien työntekijöiden työvuoroja vaihdettiin sen mukaan mihin työvuoroon oli saatavilla sijainen. Osa SarastiaRekryn kautta sovituista työvuoroista peruuntui työntekijän peruuttamana. SarastiaRekrystä ei saatu sijaista THL:n seurantajakson aikana yhteensä kymmeneen työvuoroon. Jakson aikana joitakin työntekijöitä teki ns. pitkän päivän eli hälytysvuoron sijaisen puuttuessa. JHL:n, Jyty:n ja JUKO:n työtaistelutoimet vaikuttivat myös Vuokkokodin henkilöstötilanteeseen.

Henkilöstötilanne ja tehdyt toimenpiteet

Hoitohenkilöstön saatavuus on vaikeutunut koko toimialalla sekä valtakunnallisesti vähitellen jo usean vuoden ajan. Samanaikaisesti haasteena on ollut henkilöstömitoituksen lakisääteinen nosto vanhusten ympärivuorokautisessa hoidossa, joka lisää henkilöstötarvetta entisestään.

Avoimia vakansseja joudutaan laittamaan useita kertoja uudelleen haettavaksi, koska hakijoita vakituisiinkin vakansseihin on todella vähän eikä aina välttämättä lainkaan. Erityisen haasteellisia rekrytoinnin kannalta ovat muutaman viikon tai kuukauden sijaisuudet, esim. sairaus- ja hoitovapaat, joihin ei saada yleensä lainkaan hakijoita. Sama koskee osa-aikasijaisuuksia.   

Yksikön henkilöstön lyhytaikaisiin poissaoloihin käytössä on SarastiaRekryn sijaispalvelu. SarastiaRekryn kautta sijaisten saatavuus on kuitenkin heikentynyt. Vanhusten asumispalvelujen SarastiaRekryn sijaisuuksien täyttöaste on laskenut 15-20% vuoden takaiseen verrattuna. Sijaistilausten määrä on samalla kasvanut johtuen suuresta määrästä avoimia vakansseja, joihin ei ole saatu Kuntarekryn haun kautta tekijöitä.  

Yksikön esimiehen tehtävään kuuluu mittavasti sijaishankintaa ja uusien työntekijöiden perehdyttämistä. Yksiköihin onkin perustettu esimiestyön avuksi vastaavan sairaanhoitajan tehtävä, joihin on rekrytoinnit parhaillaan käynnissä.  Tavoitteena on, että jatkossa yksikön esimiehen työpanosta ja -aikaa jää keskeiseen päätehtävään eli henkilöstöjohtamiseen sekä toiminnan laadulliseen varmistamiseen ja kehittämiseen. 

Turussa vanhusten asumispalveluihin on lisätty vuosittain useita kymmeniä vakansseja. Vuodelle 2023 henkilöstösuunnitelmaan on laitettu 97 uutta hoitohenkilökunnan vakanssia ja päättyvien oppisopimusvakanssien vakinaistamisia. Näiden lisäksi tänä vuonna on aloittanut kaksi oppissopimusryhmää sekä hoiva-avustaja- että lähihoitajakoulutuksessa, yhteensä 38 uutta oppisopimuspaikkaa.

Seuraavia ratkaisuja henkilöstötilanteen helpottamiseksi on toteutettu kuluvana vuonna: 

Asumispalveluissa on lisäksi voimakkaasti panostettu rekrytointi- ja mielikuvamarkkinointiin ja pyritty saamaan asumispalveluja aktiivisesti houkuttelevammaksi hakijoille (mm. Facebook, osallistuminen erilaisiin rekrytointitapahtumiin). 

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa 13.10.2022:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää antaa edellä esitetyn vastauksen aloitteen tekijälle ja merkitsee aloitteen käsitellyksi.

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

vastXXXXX