Aloite

Turun kaupungin hyvinvointialueelle siirtyvän henkilöstön palkan korottaminen.

 

Turun kaupungin hyvinvointipalvelut on käyttänyt tänä vuonna n. 11,6 miljoonaa euroa ulkoisen vuokratyövoiman hankkimiseen, koska omaa työvoimaa ei ole saatu rekrytoitua ja paikkoja on koko ajan auki. Eniten vuokratyövoimaa on käytetty vanhus- ja vammaispalveluissa.

Turun sosiaali- ja terveyslautakunnan sd-ryhmä on huolissaan julkisen sote-työnantajan kilpailukyvystä ja turkulaisten palveluista koko ajan kiristyvässä työmarkkinatilanteessa. Työntekijävuotoa tapahtuu koko ajan naapurikuntiin ja yksityisille palveluntuottajille. Turku ei ole lähtenyt kilpailemaan osaavasta sote-henkilöstöstä palkkauksella, koska on odotettu järjestämisvastuun siirron myötä tapahtuvaa palkkaharmonisaatiota, jossa palkat määrittyvät saman tasoisiksi koko hyvinvointialueella. Nyt on kuitenkin todennäköistä, ettei hyvinvointialueen hallinto pysty toteuttamaan palkkaharmonisaatiota kovin nopealla aikataululla, mikä edelleen vaikeuttaa turkulaisten julkisesti tuotettujen lähi-sote-palvelujen henkilöstövajetta. 

Sote-uudistuksessakin tarkoituksena on, että julkinen sektori säilyy palvelujen pääasiallisena tuottajana, jota yksityinen ja kolmas sektori täydentävät. Jotta Turun kaupungin hyvinvointipalvelut pysyy mukana kilpailussa osaavasta työvoimasta ja pystyy pitämään kiinni nykyisistä työntekijöistään, esitämme että kaupunki korottaa vuoden 2022 aikana hyvinvointialueelle siirtyvän henkilöstön peruspalkan parhaiten maksavan naapurikunnan tasolle.

 

28.9.2022 Turussa

 

Viivu Seila

Minttu Ojanen

Timo Nurmio

Maria Kumpuoja