Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta39828.09.20225

6568-2022 (02 08 00)

Portsakodin hoitajakutsujärjestelmän uusinta

Tiivistelmä:

Sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään hoitajakutsujärjestelmän hankintaa Portsakodin palvelutaloon. Pyydettiin tarjoukset hoitajakutsujärjestelmän toimittamisesta ostona tilaajan omistukseen. Tarjoukset saatiin viideltä tarjoajalta. Hankintasopimus esitetään solmittavaksi Everon Oy/Ab kanssa. Portsakodin hoitajakutsujärjestelmä ostetaan kertahankintana noin 100 000 eurolla. Hankintaan kuuluu noin 1 000 euron kuukausikustannus.

Sosterla § 398

Hyvinvoinnin palvelukokonaisuus, asumispalveluiden päällikkö Eeva Luotonen sekä konsernihallinnon tilapalvelut, sairaalainsinööri Kari Saarinen ja hankintapalveluiden osuus hankinta-asiantuntija Samu Laaksonen 20.9.2022:

Hankinnan tausta

Turun kaupungin konsernihallinnon hankintapalvelut on pyytänyt avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia Portsakodin hoitajakutsujärjestelmän hankintaan Hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden toimeksiannosta. Hoitajakutsujärjestelmä hankitaan kertaostona Portsakodin palvelutaloon.

Hankinnassa on kysymys järjestelmähankinnasta, joka ylittää julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, hankintalaki) kansalliset kynnysarvot (kansallinen hankinta).

Hankintaa koskeva kansallinen hankintailmoitus lähetettiin julkaistavaksi HILMA-ilmoituskanavassa 16.8.2022 osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen lähetettiin julkaistavaksi samana päivänä Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa osoitteessa www.tarjouspalvelu.fi/turku.

Hankinnasta esitettyihin kysymyksiin vastattiin Tarjouspalvelu.fi-toimittajaportaalissa 31.8.2022. Kysymyksiin annettujen vastausten perusteella hankinnasta lähetettiin julkaistavaksi korjausilmoitus 31.8.2022.

Tarjouspyynnössä ja sen liitteissä kuvattiin tarjoajalle asetetut soveltuvuusvaatimukset sekä hankinnan kohde ja järjestelmälleasetetut ehdottomat vaatimukset. Lisäksi tarjouspyynnössä pyydettiin elinkaarikustannuksien vertailuhinta. Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että vaihtoehtoisia tarjouksia ja osatarjouksia ei hyväksytä.

Tilaajana oleva Turun kaupunki on kaksikielinen (suomi ja ruotsi). Palvelussa on noudatettavakielilaissa (423/2003) ja muussa kielilainsäädännössä määrättyä.

 Tarjous liitteineen tuli jättää suomen kielellä.

Kertahankinnan arvo on noin 100 000 €. Tilaaja ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai arvoon sopimuskauden aikana.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että hankinnasta tehdään kirjallinen sopimus yhden toimittajan kanssa.

Tarjoukset saatiin määräaikaan 13.9.2022 klo 11.00 mennessä seuraavilta tarjoajilta: AVARN Security Oy, Everon Oy/Ab, Loihde Trust Oy,

Tunstall Oy ja Vivago Oy.

Tarjouspyynnön mukaisesti tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmessa vaiheessa: 1) tarjoajien soveltuvuuden arviointi, 2) tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen ja 3) tarjousten kokonaistaloudellisuuden vertailu ja valinta.

Tarjoajien soveltuvuuden arviointi

Arviointi- ja valintaprosessin ensimmäisessä vaiheessa selvitetään tarjoajien edellytykset suoriutua hankinnan tuottamisesta. Tätä arvioitiin tarjouspyynnössä tarjoajille asetetuilla soveltuvuusvaatimuksilla.

Hankintalain 105 §:n mukaan hankintayksikkö voi asettaa vaatimuksia tarjoajan soveltuvuudelle. Hankintayksikön on suljettava tarjouskilpailusta tarjoaja, joka ei vastaa asetettuja soveltuvuusvaatimuksia. Hankintayksikkö voi vaatia, että tarjoajat antavat tarjouksensa osana vakuutuksen, että ne täyttävät hankintayksikön asettamat soveltuvuutta koskevat vaatimukset.

Kaikki tarjoajat ovat vakuuttaneet täyttävänsä tarjouspyynnössä tarjoajalle asetetut soveltuvuusvaatimukset.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen

Arviointi- ja valintaprosessin toisessa vaiheessa arvioidaan ensimmäisen vaiheen läpäisseiden tarjoajien tarjoukset. Tarjoukset tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita tarjouspyynnössä edellytettiin.

Hankintalain 104 §:n 2 momentin mukaan tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjoamansa järjestelmän olevan hankintailmoituksessa ja tarjouspyynnössä esitettyjen vaatimusten mukainen. Hankintailmoitusta, tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset on suljettava pois tarjouskilpailusta. Oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu, että sisällöltään tarjouspyyntöä vastaamattoman tarjouksen sulkeminen pois tarjouskilpailusta ei ole ainoastaan hankintayksikön oikeus, vaan hankintayksikkö on tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun turvaamiseksi velvollinen sulkemaan tarjouspyynnön vastaisen tarjouksen pois tarjouskilpailusta.

Tarjouspyynnön mukaan järjestelmän hankinta suoritetaan ostona, jolloin laitteet ovat tilaajan omistuksessa. Vivago Oy:n tarjouksessa järjestelmää tarjotaan kuukausimaksuin toimitettavaksi, eikä tarjous siten vastaa tarjouspyyntöä. Vivago Oy:n tarjous ei ole tarjouspyynnössä esitettyjen vaatimusten mukainen, minkä vuoksi se tulee hankintalain 104 §:n 2 momentin perusteella sulkea tarjouskilpailusta tarjouspyyntöä vastaamattomana, eikä sitä oteta mukaan tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailuun ja valintaan.

Muiden tarjoajien tarjousten todettiin täyttävän tarjouspyynnön vaatimukset.

Tarjousten kokonaistaloudellisuuden vertailu ja valinta

Tarjouspyynnössä valinnan perusteeksi ilmoitettiin, että hinta on jaettu kahteen osaa: hoitajakutsujärjestelmän tarjouksen hinta ja vertailutaulukon

elinkaarikustannuksien hinta. Hoitajakutsujärjestelmän tarjouksen hinta muodosti 75 % kokonaishinnasta sekä elinkaarikustannuksien hinta muodosti 25 % kokonaishinnasta. Hintapisteet laskettiin laskentakaavalla: (pienin tarjottu arvo / tarjottu arvo) * maksimipisteet.

Pisteet muodostuivat seuraavasti:

Tarjoaja Vertailussa käytetty kokonaishintaKokonaispisteetSija
Everon Oy/Ab118 127 €84,571
Tunstall Oy141 037 €77,602
Loihde Trust Oy142 567 €69,733
Avarn Security Oy334 233 €29,254

Hankintayksikkö katsoo, että tässä hankinnassa kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteena voi olla halvin hinta, koska hankinnan laadulliset näkökohdat on huomioitu hankittavassa kokonaisuudessa asettamalla tarjouspyynnössä hankinnan kohteelle tiukat vähimmäisvaatimukset, joita tukevat osaltaan toimittajan kanssa solmittavan hankintasopimuksen tarkat sopimusehdot.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa 21.9.2022:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että

1.    Vivago Oy suljetaan tarjouskilpailun ulkopuolelle, koska tarjous on tarjouspyynnön vastainen.

2.     Portsakodin palvelutaloon hankintaan hoitajakutsujärjestelmä Everon Oy/Ab toimittamana 91 870 eurolla tarjouksen mukaisesti.

3.     Samalla lautakunta päättää, että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan ja hyväksytään heti.  

Hankintayksikkö ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai -arvoon.                  

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tämän hankintapäätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

Hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen voidaan katsoa saaneen päätöksen ja oikaisuohjeen ja valitusosoituksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoAvarn Security Oy
aoLoihde Trust Oy
aoOy Everon Ab
aoTunstall Oy
aoVivago Oy
tpvLaaksonen Samu
tiedLuotonen Eeva
tiedSaarinen Kari