Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta40028.09.20227

11854-2021 (02 08 00)

Vammaispalvelulain mukaisen palveluasumisen ja tilapäishoidon kilpailuttamisen keskeyttäminen

Tiivistelmä:

Vammaispalvelulain mukaisesta palveluasumisesta ja tilapäishoidosta on pyydetty dynaamisella toimittajarekisterillä tarjoukset ajalle 1.1.2023 - 31.12.2027, minkä jälkeen sopimusta voidaan Tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin yhden (1) vuoden optiolla. Hankinta toteutettiin seudullisesti pyytämällä palveluntuottajilta samanaikaisesti osallistumishakemus toimittajarekisteriin sekä tarjous. Eri palvelutasoista on saatu yhteensä 18 toimintayksikkökohtaista tarjousta. Hankinnan arvioitu arvonlisäveroton arvo koko sopimuskaudella on noin 111 miljoonaa euroa. Kustannus tulisi nousemaan n 25 miljoonaa euroa nyt saaduilla tarjotuilla hinnoilla. Kustannusnousussa ei ole huomioitu mahdollisia hinnankorotuksia. Hankinta esitetään keskeytettäväksi ja kilpailutettavaksi uudelleen lyhyemmällä sopimuskaudella.

Sosterla § 400

Hyvinvoinnin palvelukokonaisuus, Vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski, Controller Samuli Koskinen, vammaispalvelusuunnittelija Anna Mikola sekä Konsernihallinnon hankintapalvelut, projektipäällikkö Sari Holmberg 13.9.2022:

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi kilpailuttamisasiakirjat kokouksessaan 18.05.2022 § 229.

Konsernihallinnon hankintapalvelut on hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden toimeksiannosta pyytänyt palveluntuottajilta osallistumishakemuksia ja tarjouksia dynaamiseen toimittajarekisteriin koskien vammaispalvelulain mukaista asumisen ja tilapäishoidon ostopalveluita 1.1.2023 - 31.12.2027, minkä jälkeen sopimusta voidaan Tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin yhden (1) vuoden optiolla ajalle 1.1.2028 - 31.12.2028.

Hankinta toteutettiin seutuhankintana. Kilpailutuksessa olivat mukana kaikki seutukunnat lukuun ottamatta Uudenkaupungin kaupunkia ja Taivassalon kuntaa, joille varattiin mahdollisuus liittyä myöhemmin mukaan.

Hankintailmoitus osallistumis- ja tarjouspyyntö EU-kynnysarvon ylittävänä mukaisena palveluhankintana julkaistiin 8.6.2022 HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi sekä TED-tietokannassa http://ted.europa.eu .Hankintailmoitus liitteineen julkaistiin samana päivänä Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa osoitteessa www.tarjouspalvelu.fi/turku. Hankintaan sovellettiin julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, jäljempänä ''hankintalaki'') 12 luvun mahdollistamaa Tilaajan itse suunnittelemaa hankintamenettelyä (dynaaminen toimittajarekisteri),

Osallistumis- ja tarjouspyynnön kohteena olivat seuraavat palvelukokonaisuudet:

Osakokonaisuus 1 Vammaispalvelulain mukainen asuminen

Palvelutasot:

1 A Palvelutaso  (avun tarve enintään 2 tuntia /vrk)

1 B Palvelutaso 1(avun tarve 2 - 4 tuntia /vrk)

1 C Palvelutaso  (avun tarve 4 - 6 tuntia /vrk)

D Palvelutaso   (avun tarve 6 - 8 tuntia /vrk)

Osakokonaisuus 2 Vammaispalvelulain mukainen tilapäishoito

Palvelutasot:

A Tilapäishoito perustaso alle 18-vuotiaat

2 B Tilapäishoito vaativa taso alle 18-vuotiaat

2 C Tilapäishoito erittäin vaativa taso alle 18-vuotiaat

2 D Tilapäishoito perustaso yli 18-vuotiaat

2 E Tilapäishoito vaativa taso yli 18-vuotiaat

2 F Tilapäishoito erittäin vaativa taso yli 18-vuotiaat

Toimittajarekisteriin valittavien tuli antaa tarjous toimintayksikkökohtaisesti.

Palveluntuottajilla oli mahdollisuus esittää kilpailutukseen liittyviä kysymyksiä ja vastaukset niihin julkaistiin 13.-14.6.2022 Tarjouspalvelu-portaalissa. Tarjouksia saatiin määräaikaan 21.6.2022 klo 11.00 mennessä 18 toimintayksiköltä. Osakokonaisuudesta 2 Tilapäishoito ei saatu yhtään tarjousta.

Tarjouspyynnössä kuvattiin hankinnan kohde ja palvelulle asetetut ehdottomat vaatimukset sekä ehdokkaalle ja tarjoukselle asetetut ehdottomat vaatimukset. Lisäksi tarjouspyynnössä kuvattiin pisteytettävät laatuvaatimukset. Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että osatarjoukset otetaan huomioon ja hyväksytään osa-alueittain. Vaihtoehtoisia tarjouksia ei hyväksytty. Palveluntuottajan tuli tarjota palveluja suomen ja/tai ruotsin kielellä.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin että toimittajareskisteriin valitaan kaikki soveltuvuusvaatimukset täyttävät Tarjoajat ja heitä käytetään sopimuskaudella ensisijaisesti kokonaistaloudellisen edullisuuden  mukaisessa järjestyksessä, mikäli asiakkaan palvelutarve ei edellytä muuta.

Tarjoukset saatiin määräaikaan mennessä 18 toimintayksiköltä. Tarjousten alustavan tarkastelun myötä hankintayksikkö on havainnut, että kustannusvaikutus nyt kilpailutuksessa tarjotuilla hinnoilla koko sopimuskaudelle (5 vuotta) olisi kaikkien seutukuntien osalta n. + 25 milj. euroa.

Hankintamenettelyn keskeyttäminen

Hankintalain  3 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikön on kohdeltava hankintamenettelyn osallistujia ja muita toimittajia tasapuolisesti ja syrjimättömästi sekä toimittava avoimesti ja suhteellisuuden vaatimukset huomioon ottaen.

Hankintalain 125 §:n 1 momentin mukaan hankintamenettely voidaan keskeyttää vain todellisesta ja perustellusta syystä.

Oikeuskäytännössä on katsottu, että todellisena ja perusteltuna syynä voi olla se, että tarjouksista on muodostunut hankintayksikölle liian kalliita (ks. esim. MAO 791/14). Oikeuskäytännössä on lisäksi katsottu (ks. esim. MAO 491/20), että hankintamenettelyn keskeyttäminen ei edellytä vakavien tai poikkeuksellisten seikkojen olemassaoloa.  

Hankintalain 125 §:n 2 momentin mukaan hankintamenettelyn keskeyttämistä koskevaan ratkaisuun sovelletaan, mitä hankintaa koskevasta päätöksestä säädetään hankintalain 123 §:ssä. Hankintalain 123 §:n mukaan hankintayksikön on tehtävä ehdokkaiden ja tarjoajien asemaan vaikuttavista ratkaisuista sekä tarjousmenettelyn ratkaisusta kirjallinen päätös, joka on perusteltava.

Hankintayksikkö keskeyttää hankintamenettelyn hankintaa tekemättä. Keskeyttämisen syynä on se, että saadut tarjoukset ovat osoittautuneet selkeästi hankinnan ennakoitua arvoa kalliimmaksi.

Hankintayksiköllä on edellä mainitusta syystä todellinen ja perusteltu syy keskeyttää hankintamenettely. Keskeyttämispäätöstä tehtäessä toimitaan tasapuolisesti ja tarjoajia syrjimättä.

Hankintayksikkö tulee käynnistämään hankinnan kohteessa uuden hankintamenettelyn, joka on keskeytettyyn hankintamenettelyyn nähden erillinen ja uusi prosessi. Hankinta-asiakirjat sen osalta tuodaan hyväksyttäviksi sosiaali- ja terveyslautakunnan 28.10. kokoukseen.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa 19.9.2022

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää edellä esitetyn perusteella, että kilpailutus Vammaispalvelulain mukaisesta palveluasumisesta ja tilapäishoidosta ajalle 1.1.2023- 31.12.2027 keskeytetään. Hankinnan kohteesta käynnistetään uusi hankintamenettely.

Lisäksi lautakunta päättää tarkistaa pöytäkirjan tämän asian osalta kokouksessa.

Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ovoASPA Palvelut Oy