Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta25508.06.202215

13356-2018 (02 08 00, 06.03, 05 15 00)

Attendo Oy:n oikaisuvaatimus koskien sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöstä 16.3.2022 § 132

Tiivistelmä:

Turun kaupungin ja sopimuksessa mukana olevien kuntien vastine Attendo Oyn oikaisuvaatimukseen

Sosterla § 255

Perhe- ja sosiaalipalvelut, psykososiaalisten palvelujen johtaja Annie Turunen, asumis- ja päihdepalvelujen palvelupäällikkö Visa Jokinen ja johtava sosiaalityöntekijä Pasi Lehti sekä Kaarinan, Raision, Naantalin, Paimion ja Laitilan kaupunkien sekä Liedon kunnan edustajat 20.5.2022

Kaarinan, Raision, Naantalin, Paimion ja Laitilan kaupunkien sekä Liedon kunnan edustajat 20.5.2022

Turun kaupunki ja sopimuksessa mukana olevat muut kunnat (Kaarinan, Raision, Naantalin, Paimion ja Laitilan kaupungit sekä Liedon kunta) ostavat yksityisiltä palvelutuottajilta asumispalvelua, joka on sisällöltään ja toteutukseltaan määritelty hankintasopimuksessa ja sen liitteissä.

Turun kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta on tehnyt 16.3.2022 § 132 päätöksen, jossa se on päättänyt hylätä Attendo Oy Poutarinteen yksikön osalle esittämän ostopalvelujen hinnantarkistuksen optiovuodelle 1.1.2022 - 31.12.2022 (alkaen takautuvasti 19.11.2021) hankintasopimuksen vastaisena. Tähän päätökseen Attendo Oy hakee oikaisua.

Liite 1AttendoOy, Attendo Poutarinne oikaisuvaatimus  

Palveluntuottaja on sitoutunut tuottamaan palvelut hankintasopimuksen ja sen liitteenä olevan palvelukuvauksen mukaisesti koko sopimuskauden ajan. Sopimuksen liitteenä olevassa palvelukuvauksessa asumispalvelulle on asetettu minimiehtoja, jotka asettavat palvelulle alimman hyväksyttävän tason sopimuksen tekohetkellä. Palveluntuottajalla on oltava mm. aluehallintoviranomaisen myöntämä toimilupa, johon liittyy oleellisesti viranomaisen arvioima henkilöstön määrä ja osaaminen. Vastuu toimilupaan liittyvistä vaatimuksista on yksiselitteisesti palveluntuottajalla. Henkilöstön riittävä resurssointi ja toimitilojen soveltuvuus ao. toimintaan ovat keskeinen osa sekä toimiluvan ehtoja että palvelun tuottamista.

Kaikkien osapuolten tiedossa on ja on ollut, että aluehallintoviranomainen voi antaa määräyksiä henkilöstömitoituksesta tekemiensä tarkastusten perusteella. Henkilöstömitoitus riippuu asumispalveluissa olevien asiakkaiden toimintakyvystä ja mitoitusvaatimus saattaa muuttua, jos asiakkaiden toimintakyky huononee tai paranee.

Palveluntuottajan voidaan katsoa aiheuttaneen itse omalla huonolla toiminnallaan sellaisia epäkohtia, jotka ovat tehtyjen huoli-ilmoitusten perusteella johtaneet tarkastuskäynteihin ja sitä kautta aluehallintoviranomaisen tekemään uudelleenarviointiin toiminnan riittävästä resurssoinnista. Syksyllä 2020 Poutarinteen yksiköstä tehtiin useampi vakava huoli-ilmoitus yksikön olosuhteista (mm. siisteydestä) ja henkilöstön riittävyydestä. Tästä syystä keväällä 2021 Turun kaupunki, Raision kaupunki ja Turun seudun ylikunnallinen valvontakeskus tekivät ennalta ilmoittamattoman valvontakäynnin Poutarinteen yksikköön. Käynnin aikana selvisi, että yksiköstä oli lyhyellä ajalla irtisanoutunut yksikön esimiehen lisäksi 3 ohjaajaa. Tämän johdosta henkilöstömitoitus oli alittunut ja yksikkö toimi sen jälkeen ilman yksikössä paikallaolevaa vastaavaa esimiestä 4 kuukauden ajan. Tarkastuskäynnin jälkeen jouduttiin Poutarinteen yksiköstä pyytämään työvuorolistoja useaan otteeseen ja lopulta sieltä saatiin vain kuvakopioita, joiden perusteella kuitenkin voitiin todeta yksikön toimineen tarkastelujaksolla alle vaadittavan henkilöstömitoituksen. Tämä siitä huolimatta, että joillekin asiakkaille oli varta vasten hankittu vaativan tehostetun palveluasumisen paikkoja. Vaativan tehostetun palveluasuminen olisi hankintasopimuksen mukaan edellyttänyt henkilöstömitoitusta 0,7 hoitajaa/asiakas.

Aluehallintovirasto teki oman valvontakäyntinsä 14.6 ja totesi myös, että henkilöstön mitoitus oli asiakkaiden toimintakykyyn nähden riittämätön ja alittunut. Edelleen aluehallintoviraston edellyttämän erillisen seurannan aikana todettiin, että henkilöstömitoitus ei toteutunut myöskään 8.11.2021-31.1.2022 välisellä seurantajaksolla kuin yhdellä marraskuun jaksolla. Muiden seurannan sisältämien jaksojen osalta yksikkö toimi edelleen vajaalla henkilöstöllä annetuista kehotuksista huolimatta.

Attendo Oy on antanut kilpailutuksessa palveluilleen sellaiset hinnat, joilla he ovat luvanneet täyttää sopimuskaudella palvelujen ehdot, mm. henkilöstömitoitusvaatimukset. Sopimuksen mukaan hinta on kiinteä koko sopimuskauden ajan. Sopimuksessa on myös sovittu hinnankorotuksista ja niiden ilmoitusvelvollisuudesta 9 kuukautta ennen optiokauden alkamista. Palveluntuottaja ei ole noudattanut sopimusta tältä osin, vaan on itse aiheuttamiensa epäkohtien vuoksi toteuttanut palvelua vajaalla henkilöstömäärällä ja yrittää saada maksatettua tilaajalla tästä seurannutta aluehallintoviranomaisen määräystä nostaa henkilöstömitoitusta riittävälle tasolle.

Attendo Poutarinteen yksikössä on sille annetuista huomautuksista huolimatta toimittu henkilöstömitoituksen osalta toistuvasti alimitoituksella, eikä valvontaviranomaisen edellyttämä mitoituksen korjaus vaadittavalle tasolle anna perustetta esittää muutoksia palveluhintoihin. Vastuu palvelun riittävästä resurssoinnista on aina palveluntuottajalla ja, jos Attendo katsoo, ettei heillä ole edellytyksiä tuottaa lupaamaansa palvelua sovituilla hinnoilla, heillä on mahdollisuus irtisanoa sopimus.

Palvelujen tilaaja on toiminut täysin sopimuksen mukaisesti tilatessaan Poutarinteeseen sijoitetuille asiakkaille sopimuksen mukaisia palveluja: palveluasumista tai tehostettua palveluasumista. Tilaaja on voinut perustellusti olettaa, että palveluntuottaja on noudattanut sopimusta ja täyttänyt sopimuksen mukaiset velvoitteensa huolehtia kaikin ajoin tilojen sopivuudesta ja henkilöstön riittävyydestä palveluja tuottaessaan.

Edellä olevan perusteella esitämme, että Turun sosiaali- ja terveyslautakunta hylkää Attendo Oy:n esittämän oikaisuvaatimuksen perusteettomana.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa 3.6.2022:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää hylätä Attendo Oy:n oikaisuvaatimuksen edellä olevin perustein.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoAttendo Oy
tiedKaarinan kaupunki
tiedLaitilan kaupunki
tiedLiedon kunta
tiedNaantalin kaupunki
tiedPaimion kaupunki
tiedRaision kaupunki
tiedJokela Visa
tiedLaurila Riku
tiedLehti Pasi
tiedSarvanto-Hohtari Susanna
tiedTurunen Annie


Liitteet:

Sosterla § 255
Liite 1:AttendoOy, Attendo Poutarinne oikaisuvaatimus