Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta26408.06.20223

10264-2021 (02 08 00, 07 01 04)

Lääkeannostusautomaatit ajalle 1.9.2022 - 31.7.2024, 1+1v optiot

Tiivistelmä:

Lääkeannostusautomaattien hankinnasta on pyydetty tarjoukset ajalle 1.9.2022 - 31.7.2024, minkä jälkeen sopimusta voidaan tilaajan päätöksellä jatkaa kahdella yhden vuoden mittaisella optiokaudella, ajalle 1.8.2024 - 31.7.2025 ja 1.8.2025 - 31.7.2026. Hankinnassa on kyse palvelusta, johon kuuluu laitteiden lisäksi niiden tekninen ylläpito ja huolto sekä käyttökoulutus. Tarjouksia saatiin yhteensä 2 kpl osakokonaisuuteen 1 lääkeannospussirullia hyödyntävät lääkeannostusautomaatit. Osakokokonaisuuteen 2 lääkelaseja tai vastaavia hyödyntävät lääkeannostusautomaatit ei saatu tarjouksia. Puitesopimus esitetään solmittavaksi osakokonaisuudessa 1 ja toisen osakokonaisuuden osalta esitetään siirryttävän suorahankintaan. Automaatteja suunnitellaan hankittavan n. 150 Turun kotihoidon ja kustannus on tällöin arviolta noin 300 000 €/vuosi.

Sosterla § 264

Hyvinvoinnin palvelukokonaisuus, palvelualuejohtaja Sari Ahonen, avopalvelujen johtaja Anne Vuorinen, projektipäällikkö Tiina Turja ja konsernihallinnon hankintapalveluiden osuus projektipäällikkö Tapani Järvinen:

Lääkkeiden koneellisten lääkeannostusautomaattien kilpailutuksesta on tehty päätös sosiaali- ja terveyslautakunnassa 11.11.2020 § 432 yhdessä lääkkeiden koneellisen annosjakelun kilpailutuksen kanssa. Päätöksessä saatiin lupa sellaisen lääkeannostusautomaatin kilpailutukseen, joka hyödyntävät suoraan lääkkeiden koneellisen annosjakelun annospusseja. Toimintaympäristössä on tullut tämän jälkeen muutoksia, jotka vaikuttavat hankintaan.

Sosiaali- ja terveyslautakunta on päättänyt 4.8.2021 § 270 lääkkeiden koneellisen annosjakelun väliaikaisesta järjestämisestä 1.9.2021 alkaen. Lääkkeiden koneellisen annosjakelun käyttöönoton myötä on tullut esille, että Turun kotihoidon asiakkaat hyötyisivät myös sellaisesta lääkeannostusautomaatista, joka hyödyntää lääke-laseja tai vastaavia. Näiden lääkeannostusautomaattien tarpeen ei arvioida olevan suuri, mutta niiden kilpailuttaminen muuttaa hankinnan arvioituja kustannuksia.

Lääkkeiden koneellinen annosautomaatti on tunnistettu toimintamuodoksi, jonka avulla voidaan varmistaa asiakkaiden oikea-aikainen lääkkeiden ottaminen, ja jolloin hoitajan rutiini lääkkeenantokäynti kotihoidon asiakkaalle voidaan korvata lääkeautomaatti-laitteen toiminnolla. Teknologia mahdollistaa hoitohenkilöstön resurssien vapautumisen lääkkeiden manuaalisesta käsittelystä muuhun välittömään asiakastyöhön.

Turun kaupungin konsernihallinnon hankintapalvelut on hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden toimeksiannosta pyytänyt avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia lääkeannostusautomaateista ajalle 1.9.2022 -31.7.2024, minkä jälkeen sopimusta voidaan tilaajan päätöksellä jatkaa kahdella yhden vuoden mittaisella optiokaudella, ajalle 1.8.2024 - 31.7.2025 ja 1.8.2025 - 31.7.2026.

Hankittava palvelu muodostuu itse lääkeannostusautomaattien vuokraamisesta ja ylläpidosta sekä niiden etähallinnan mahdollistavasta taustajärjestelmästä. Palvelu sisältää lääkeannostusautomaattien toimituksen Tilaajan osoittamaan toimipisteeseen ja vastaavasti poiston sekä seurantajärjestelmän ylläpidon.

Hankinta koostuu kahdesta osasta:

1. lääkeannospussirullia hyödyntävät lääkeannostusautomaatit

2. lääke-laseja tai vastaavia hyödyntävät lääkeannostusautomaatit

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että tarjouksen voi antaa yhteen tai molempiin osiin.

Hankintailmoitus lähetettiin julkaistavaksi 12.4.2022 EU-kynnysarvon ylittävänä hankintana HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi . Tarjouspyyntö liitteineen lähetettiin julkaistavaksi samana päivänä tarjouspalvelu.fi-toimittajaportaalissa.

Hankinnasta esitettyihin kysymyksiin vastattiin Tarjouspalvelu.fi-portaalissa 28.4.2022 ja samana päivänä lähetettiin julkaistavaksi korjausilmoitus

Tarjoukset tuli antaa sähköisesti Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa.

Tarjouksia saatiin määräaikaan 11.5.2022 klo 11.00 mennessä osakokonaisuuteen 1. lääkeannospussirullia hyödyntävät lääkeannostusautomaatit kaksi (2) kpl, seuraavilta tarjoajilta: Evondos Oy ja Tamro Oyj.

Osakokonaisuuteen 2. lääke-laseja tai vastaavia hyödyntävät lääkeannostusautomaatit ei saatu tarjouksia.

Tarjouspyynnössä kuvattiin hankinnan kohde ja palvelulle asetetut ehdottomat vaatimukset sekä tarjoajalle ja tarjoukselle asetetut vähimmäisvaatimukset.

Tarjoushinta tuli ilmoittaa verottomana palvelun kuukausihintana.

Sopimushinta on kiinteä koko sopimuskauden.

Hankinnasta tehdään kirjallinen puitesopimus osakokonaisuuksittain valitun toimittajan kanssa. Tilaaja ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään- tai arvoon.

Perustellusta syystä yksittäistapauksessa voidaan palveluja ostaa hankintapäätöksestä poiketen.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmessa vaiheessa: 1) tarjoajien kelpoisuuden arviointi, 2) tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen, 3) tarjousten vertailu ja valinta.

Tarjoajien kelpoisuuden arviointi

Arviointi- ja valintaprosessin ensimmäisessä vaiheessa selvitetään tarjoajien edellytykset suoriutua palvelujen tuottamisesta. Tätä arvioitiin tarjouspyynnössä tarjoajalle asetetuilla kelpoisuusvaatimuksilla.

Osakokonaisuudessa 1 tarjoajat täyttävät tarjoajille asetetut kelpoisuusehdot.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen

Arviointi- ja valintaprosessin toisessa vaiheessa arvioidaan ensimmäisen vaiheen läpäisseiden tarjoajien tarjoukset. Tarjoukset tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita ostettavilta tuotteilta tarjouspyynnössä edellytettiin.

Osakokonaisuudessa 1 tarjoukset täyttävät niille asetetut vaatimukset ja näin ollen ne on otettu mukaan tarjousten vertailuun.

Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu ja valinta

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että annetuista tarjouksista valitaan osittain kokonaistaloudellisesti edullisin seuraavasti:

Hinta, enimmäispisteet 70

Halvimman kuukausihinnan antanut tarjoaja saa hinnan enimmäispisteet (70 pistettä). Muiden tarjoajien pistemäärä muodostuu suorassa suhteessa halvimpaan (halvin / vertailtava hinta x 70).

Laatu, enimmäispisteet 30

Hankinnan kohteen kriteerit kohdassa kuvatusti:

Enimmäispisteet ovat 100 pistettä. Osittain valitaan suurimmat pisteet saanut tarjoaja. Mikäli kahden tai useamman tarjoajan vertailupisteet ovat samat, ratkaistaan tarjoajien keskinäinen paremmuusjärjestys arvalla.

Osakokonaisuudessa 1. lääkeannospussirullia hyödyntävät lääkeannostusautomaatit parhaat pisteet sai Evondos Oy.

Tarjousten vertailu esitetään erillisellä liitteellä (Liite 1).

Liite 1Tarjousten vertailutaulukko

Osakokonaisuuteen 2. lääke-laseja tai vastaavia hyödyntävät lääkeannostusautomaatit ei saatu tarjouksia, joten tarjousten vertailua ei suoritettu.

Mikäli tarjouksia ei saada, on hankintayksiköllä oikeus siirtyä hankintalain 40 §:n 2 momentin 1 kohdan mukaisesti suorahankintaan. Ottaen huomioon hankintatarve, on syytä valmistella hankinta suorahankintana.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa 2.6.2022:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää edellä esitetyn perusteella, että

Tilaaja ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään- tai arvoon.

Mahdollisesta option käyttöönotosta päätetään erikseen.

Perustellusta syystä yksittäistapauksessa voidaan palveluja ostaa hankintapäätöksestä poiketen.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä hankintapäätöksellä, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen, valitusosoituksen ja muut oheisasiakirjat tiedoksi. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoEvondos Oy
aoTamro Oyj
tiedAaltonen Sari
tiedAnteroinen Juho
tiedHiltunen Pasi
tpvJärvinen Tapani
tiedLeppänen Saara
tiedMikkonen Jenni
tiedOjanto Anne
tiedRistimäki Hannu
tiedTurja Tiina
tiedVuorinen Anne