Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta26508.06.20224

1889-2022 (02 08 00)

Vammaispalvelulain mukaiset kuljetuspalvelut esteettömillä ajoneuvoilla ajalle 1.9.2022 - 31.8.2024 +1+1 v.

Tiivistelmä:

Vammaispalvelulain mukaiset kuljetuspalvelut esteettömillä ajoneuvoilla kilpailutettiin avoimella menettelyllä ajalle 1.9.2022 € 31.8.2024 +1+1 v. Palveluita ostetaan varsinaisella sopimuskaudella arviolta noin 3 600 000 eurolla.

Sosterla § 265

Hyvinvoinnin palvelukokonaisuus, palvelualuejohtaja Sari Ahonen, Vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski, kuljetuspäällikkö Tomi Mustonen ja Konsernihallinnon hankintapalvelujen osuus hankinta-asiantuntija Kati Sarasniemi 23.05.2021:

Hankinnan tausta

Hyvinvoinnin palvelukokonaisuus on valmistellut kilpailuttamismenettelyä yhteistyössä konsernihallinnon hankintapalveluiden kanssa. Tarjouspyynnön sisältö ja julkaisu hyväksyttiin Sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa 06.04.2022.

Sopimuskausi alkaa 1.9.2022 (tavoite), ja sopimus on määräaikaisena voimassa 31.8.2024 asti.

Palveluja hankitaan sekä suomen- että ruotsinkielisille asiakkaille. Palvelussa on noudatettava, mitä kielilaissa (423/2003) ja muussa kielilainsäädännössä säädetään.

Hankinnan arvioitu arvonlisäveroton arvo sopimuskaudella on n. 3,6 Milj. €. Tilaaja ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai arvoon sopimuskauden aikana.

Hankinnan kohteena ovat vammaispalvelulain mukaan järjestettävät kuljetukset esteettömillä ajoneuvoilla niihin liittyvine saattajapalveluineen sekä kuljetuspalveluun liittyvät tilausvälityspalvelut.

Kuljetuspalvelua myönnetään Turun kaupungin alueen lisäksi Kaarinan, Raision, Liedon ja Ruskon kunnan ja Naantalin kaupungin alueilla. Erityisistä syistä voidaan säännöllisesti toistuvaan kuljetuspalvelutarpeeseen myöntää matkoja tapauskohtaisesti myös muihin Turun alueen lähikuntiin. Myös muissa kunnissa tapahtuvaan kulkemiseen voidaan perustellusta syystä myöntää yksittäisiä matkoja yksilöllisen harkinnan mukaan.

Hankinnassa on kysymys hankintalain EU-kynnysarvon ylittävästä hankinnasta.

Hankintaa koskeva EU-hankintailmoitus lähetettiin julkaistavaksi HILMA-ilmoituskanavassa 07.04.2022 osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi, EU:n virallisen lehden (EUVL) täydennysosassa (S-osa) sekä Tenders Electronic Daily (TED) -tietokannassa. Tarjouspyyntö liitteineen lähetettiin julkaistavaksi samana päivänä Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa osoitteessa www.tarjouspalvelu.fi/turku.

Hankinnasta esitettyihin kysymyksiin vastattiin Tarjouspalvelu.fi-toimittajaportaalissa 22.04.2022. Kysymyksiin vastattiin 28.04.2022 ja 02.05.2022.

Tarjouspyynnössä ja sen liitteissä kuvattiin tarjoajalle asetetut soveltuvuusvaatimukset sekä hankinnan kohde ja tuotteille asetetut ehdottomat vaatimukset.

Tarjous liitteineen tuli jättää suomen kielellä.

Määräaikaan 16.05.2022 kello 11:00 mennessä tarjouksen jätti kolme (3) tarjoajaa:

Lounais-Suomen Taxidata Oy

Menevä Oy

Rolly Uusimaa Oy

Saapuneiden tarjousten vertailu on nähtävissä liitteissä 1 ja 2. Niissä on nähtävissä myös palveluntuottajien järjestys.  

Liite 1Vertailutaulukko ilman liikesalaisuuksia

Liite 2Vertailutaulukko, SALAINEN sisältävät liikesalaisuuksia (salassapidon peruste: julkisuuslain 24 §:n 1 momentin 20 kohta)

Tarjouspyynnön mukaisesti tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmessa vaiheessa: 1) tarjoajien soveltuvuuden arviointi, 2) tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen ja 3) tarjousten kokonaistaloudellisuuden vertailu ja valinta.

Tarjoajien soveltuvuuden arviointi

Hankintalain 83 §:n mukaan hankintayksikkö voi asettaa ehdokkaiden tai tarjoajien rekisteröitymistä, taloudellista ja rahoituksellista tilannetta sekä teknistä ja ammatillista pätevyyttä koskevia 84‒86 §:ssä tarkoitettuja vaatimuksia. Tarjoajat, jotka eivät täytä hankintayksikön asettamia vähimmäisvaatimuksia, on suljettava tarjouskilpailusta.

Kaikki tarjoajat ovat on vakuuttaneet täyttävänsä tarjoajalle asetetut soveltuvuusvaatimukset.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen

Arviointi- ja valintaprosessin toisessa vaiheessa arvioidaan ensimmäisen vaiheen läpäisseiden tarjoajien tarjoukset. Tarjoukset tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita tarjouspyynnössä edellytettiin.

Hankintalain 74 §:n mukaan tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjoamansa tavaran olevan tarjouspyynnössä ja muissa hankinta-asiakirjoissa esitettyjen vaatimusten mukainen. Hankintayksikön on suljettava tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset tarjouskilpailusta. Oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu, että sisällöltään tarjouspyyntöä vastaamattoman tarjouksen sulkeminen pois tarjouskilpailusta ei ole ainoastaan hankintayksikön oikeus, vaan hankintayksikkö on tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun turvaamiseksi velvollinen sulkemaan tarjouspyynnön vastaisen tarjouksen pois tarjouskilpailusta.

Tarjoukset täyttävät tarjouspyynnön vaatimukset.

Tarjousten vertailu ja valinta

Tarjouspyynnössä valinnan perusteeksi ilmoitettiin halvin hinta.

Tarjousten vertailujärjestys muodostui seuraavasti:

TarjoajaSija
Lounais-Suomen Taxidata Oy1.
Rolly Uusimaa Oy2.
Menevä Oy3.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa 2.6.2022:

EhdotusEdellä esitetyin perusteella Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että Vammaispalvelulain mukaisten kuljetusten toimittajaksi esteettömillä ajoneuvoilla ajalle 1.9.2022-31.8.2024 valitaan Lounais-Suomen Taxidata Oy tarjotuilla hinnoilla sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjousten mukaisin ehdoin.

Perustellusta syystä yksittäistapauksessa Tilaaja voi ostaa palveluja hankintapäätöksestä poiketen.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella, joka voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen, oikaisuohjeen ja valitusosoituksen tiedoksi. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Muhiadin Hersi ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

aoLounais-Suomen Taxidata Oy
aoMenevä Oy
tiedAhonen Sari
tiedKiiski Kaisa
tiedKoskinen Samuli
tpvLehtonen Jaakko
tpvLeppänen Saara
tiedMustonen Tomi
tiedSarasniemi Kati
tiedSarvanto-Hohtari Susanna