Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta25108.06.202211

6690-2022 (02 08 00)

Nuorten psykososiaalisen tuen kilpailuttaminen ajalle 1.1.2023-31.12.2024

Tiivistelmä:

Turussa on ollut käytettävissä nuorten psykososiaalista tukea ja ohjausta vuodesta 2015 alkaen. Nuorten tuen tarve on osoittautunut pitkäaikaiseksi ja näiden merkittävässä syrjäytymisriskissä olevien nuorten tarpeisiin vastaavaksi. Tässä esitetään sopimuksen kilpailuttamista vuosille 2023-2024.

Sosterla § 251

Perhe ja sosiaalipalvelujen palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen ja psykososiaalisten palvelujen johtaja Annie Turunen 31.5.2022:

Nuorten psykososiaalista tukea ja ohjausta on hankittu kynnyksettömänä palveluna Helsingin diakonissalaitokselta Vamos-toimintana. Toiminnan käynnistymistä vauhditti Me-säätiön Turulle tarkoitusta varten myöntämä 200 000 €/vuosi taloudellinen tuki kolmelle ensimmäiselle vuodelle. Toiminta on jatkunut tämän jälkeen kumppanuspohjaisesti hyvinvointitoimialan määrärahan ja hankerahoitusten turvin. Koska suorahankinta ei ole asiassa enää perusteltua, palvelu on kilpailutettava. Sosterlan 4.11.2021 § 437 päätöksellä palvelua voidaan hankkia 31.12.2022 saakka.

Nuorten psykososiaalinen tuki ja ohjaus on viime vuosien aikana löytänyt paikkansa Turussa nuorten palvelujärjestelmän täydentäjänä. Vastaavalle toiminnalle on selkeä tarve jatkossakin. Palvelussa olennaista tulee olla kynnyksettömyys, jolloin nuori voi hakeutua palveluun itse sekä kiinni pitävä työote, jolla vahvistetaan ja varmistetaan nuoren kiinnittyminen palveluun.

Korona-pandemian vaikutuksista tehtyjen selvitysten mukaan poikkeusajan haitalliset vaikutukset ovat kohdistuneet erityisen ankarasti nuoriin ja nuoriin aikuisiin ja nämä vaikutukset ovat kauaskantoisia. Erityisen hankalassa asemassa ovat nuoret aikuiset, jotka eivät ole oppilaitosten oppilashuollon piirissä eivätkä ole hakeutuneet ja osanneet löytää tietään muidenkaan tukevien palvelujen piiriin. Näiden nuorten kohdalla riski jäädä kaikkien palveluiden ulkopuolelle pitemmäksikin aikaa on erittäin suuri. Myös toisen asteen oppilaitoksissa opiskelevat keskeyttämisriskissä olevat nuoret ovat keskeistä kohderyhmää, koska heitä voi olla hyvin vaikea tavoittaa takaisin palveluiden piriin opintojen keskeytymisen jälkeen. Erityisesti tässä kohderyhmässä palveluntarve ei rajaudu pelkästään Turun kaupunkiin vaan on hyvinvointialueen laajuinen. Turussa toisen asteen oppilaitoksissa opiskelevista noin 40 prosenttia tulee muista kunnista.

Palvelua hankitaan 16-29-vuotiaille nuorille siten, että asiakkuuksien painopiste on alle 25-vuotiaissa. Palvelun tulee sisältää

Palveluntuottajalla on oltava käytössään menetelmä toiminnan vaikuttavuuden seurantaan ja toiminnan asiakaskohtaisen vaikuttavuuden seurantaan.

Palvelun hankintaan varataan maksimissaan 200000 €/vuosi. Hankinnan arvio yhteensä maksimissaan 400000 € vuosina 2023-2024.

Nuorten syrjäytymistä ehkäisevän palvelun jatkuvuuden turvaamiseksi on tarpeen kilpailuttaa nuorten psykososiaalinen tuki ajalle 1.1.2023-31.12.2024 siten, että t arjouspyyntö sekä muut asiakirjat valmistellaan yhdessä konsernihallinnon hankintapalvelujen kanssa.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että nuorten psykososiaalisen tuen kilpailuttaminen ajalle 1.1.2023- 31.12.2024 käynnistetään ja tarjouspyyntö sekä muut asiakirjat valmistellaan yhdessä konsernihallinnon hankintapalvelujen kanssa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKuronen Sirpa
tpvLaurila Riku
tpvLumikko Jere
tiedPitkäkari Ritva
tiedSarvanto-Hohtari Susanna
tpvTurunen Annie
tpvVeilamo Janne