Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta25008.06.202210

10202-2018 (02 08 00, 00 01 05, 09 06 00)

Virtuaalipalvelujen laajentaminen Turun kaupungin kotihoidossa

Tiivistelmä:

Virtuaalisen kotihoidon laajentamista esitetään KL-Kuntahankinnat Oy:n puitesopi-mustoimittaja VideoVisit Oy:n virtuaalihoivaratkaisupalvelun laitekantaa lisäämällä. Virtuaalinen kotihoito otettiin käyttöön vanhuspalveluiden avopalveluissa vuoden 2019 aikana, ja palvelu on vakiintunut osaksi kotihoidon asiakkaiden palveluvalikoimaa. Virtuaalisen kotihoidon kysyntä on kasvanut ja palvelun laajentamista esitetään 40 lisälaitteen hankinnalla.

Sosterla § 250

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen, controller Samuli Koskinen, avopalvelujen johtaja Anne Vuorinen, kotihoidon palveluesimies Kaisa Viitamäki, kotihoidon palveluesimies Tiina Turja 24.5.2022:

VideoVisitin virtuaalihoivaratkaisu-palvelun avulla voidaan lisätä kotihoidon tavoitettavuutta ja laajentaa kotihoidon palvelujen valikoimaa. Virtuaalista hoitoa tarjotaan palvelutarpeen arvioinnin perusteella palveluun soveltuville asiakkaille. Virtuaalinen käynti sisällytetään asiakkaan palvelu- ja hoitosuunnitelmaan ja palvelun tuottamiseen käytetty aika laskutetaan asiakkaan kuukausimaksuun sisältyen. Virtuaalisen kotihoidon palvelut eivät nosta asiakkaiden nykyisiä kotihoitomaksuja.

Virtuaalisen hoidon avulla voidaan tukea kotihoidon asiakkaiden autonomiaa ja itsenäistä selviytymistä. Virtuaalinen hoito mahdollistaa perinteisen käynnin sijaan hoidon toteuttamisen videovälitteisesti kuvapuheluna tabletti-laitteen avulla. Palvelun avulla voidaan esimerkiksi muistuttaa lääkkeidenotosta tai ruokailusta ja näin varmistaa asiakkaan hoidon toteutuminen ilman hoitajan perinteistä kotikäyntiä. Asiakkaan hoidon tarpeen mukaan virtuaalisen hoidon avulla voidaan seurata terveydentilaa useita kertoja vuorokaudessa ja näin tuoda lisäturvaa hoidon tarpeen kasvaessa tai sairaalasta kotiutuvalle kotihoidon asiakkaalle. Lisäksi palvelun avulla voidaan tukea kotihoidon asiakkaan toimintakykyä, sillä palvelu mahdollistaa esimerkiksi kotikuntoutuksen toteuttamisen etähoitajan opastuksella, joko ryhmässä tai yksilöohjauksena.

Virtuaalisen hoidon avulla voidaan lisätä kotihoidon asiakkaan osallisuutta, vuorovaikutusta ja virikkeellisyyttä. Palvelun avulla kotihoidon asiakas saa uuden yhteydenpitomuodon omaisiin ja ystäviin joko yksittäin tai ryhmässä kuvapuhelun välityksellä. Virtuaalihoivaratkaisu-palvelu antaa myös mahdollisuuden toteuttaa ryhmämuotoista toimintaa, jolloin kotihoidon asiakkaat voivat tavata toisiaan virtuaalisesti kuvapuhelun välityksellä.

Turun kotihoidon virtuaalisen palvelun asiakkailta ja heidän omaisiltaan sekä yhteistyötahoilta on saatu erittäin hyvää palautetta palvelusta ja sen vaikuttavuudesta.

Virtuaalinen kotihoito otettiin käyttöön vanhuspalveluiden avopalveluissa vuoden 2019 aikana VideoVisit Oy:n virtuaalihoivaratkaisupalvelulla, ja palvelua varten on nyt käytössä 180 tabletti-laitetta.

Palveluun on kasvava tarve, ja palvelun laajentaminen edellyttää lisälaitteiden hankintaa. Vuoden 2022 vanhus- ja vammaispalvelujen palvelusuunnitelmaan on kirjattu tavoitteeksi palvelun laajentaminen 40 lisälaitteella. Lisälaitteiden hankinta sisältyy vuoden 2022 hankintasuunnitelmaan.

Sopimuskauden alusta sopimuskauden loppuun kustannukset ovat 242 000 euroa. Kustannukset on sisällytetty vanhuspalvelujen avopalvelujen talousarvioon ja huomioidaan seuraavien vuosien talousarviossa. Toiminnalla on edelleen tehostumispotentiaalia, mikäli laitekantaa päästään lisäämään.

Etäkäynnin bruttokustannus käyntiä kohden on laskenut 19,29 eurosta 18,51 euroon ja nykytasolla laskennallinen kustannuksen hillintä on noin miljoona euroa vuositasolla.

Esityksen mukainen toiminnan laajentaminen mahdollistaa etäkäynnin yksikkökustannuksen alentamisen 13,60 euroon per käynti. Tällöin laskennallinen säästöpotentiaali on noin 1,5 miljoonaa euroa vuositasolla.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa 25.5.2022:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää edellä esitetyn perusteella, että vanhus- ja vammaispalvelujen kotihoidossa jatketaan virtuaalisen kotihoito palvelun laajentamista 40 lisälaitteen hankinnalla palveluntuottaja VideoVisit Oy:lta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoVideoVisit Oy
tiedAhonen Sari
tiedKoskinen Samuli
tiedTurja Tiina
tiedViitamäki Kaisa
tiedVuorinen Anne