Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta24808.06.20228

5913-2022 (10 03 02)

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto Kerttulin vanhainkodin korvaavan tilan tilatarveselvityksestä

Tiivistelmä:

Konsernihallinnon tilapalvelut pyytää Kerttulin vanhainkodin korvaavan tilan tilatarveselvityksestä lausuntoa sosiaali- ja terveyslautakunnalta.

Sosterla § 248


Palvelualuejohtaja Sari Ahonen, asumispalvelujohtaja Sari Hievanen, hallintoylihoitaja Reija Ekdal, tilacontroller Johanna Aarnio 12.5.2022.

Esittely

Kerttulin vanhainkodin korvaavan tilan tilatarveselvitys on laadittu yhteistyössä hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden ja tilapalveluiden kanssa. Tilatarveselvitys on valmistunut 21.3.2022.


Vanhuspalvelulain, laatusuositusten ja tuotantosuunnitelmien pohjalta laadittiin Vanhuspalvelun ympärivuorokautisen hoidon tarveselvitys, joka hyväksyttiin kaupunginhallituksessa 24.6.2014 (§289). Sen lähtökohtana oliYmpärivuorokautisen hoidon sisäisen palvelurakenteen kehittäminen laatusuositusten linjausten suuntaan, joka edellyttää vanhainkotihoidon ja pitkäaikaissairaanhoidon toimintamallin kehittämistä tehostetuksi palveluasumiseksi. Turussa tuotantosuunnitelman toimintamalliin siirtyminen tarkoitti vanhuspalvelun pienten yksiköiden korvaamista suuremmilla yksiköillä. Sen tarkoituksena oli purkaa laitoshoitopaikkoja sekä vähentää henkilöstöön ja logistiikkaan liittyviä kuluja.

Kerttulin vanhainkoti, osoitteessa Hovioikeudenkatu 3, tarjoaa vanhusten asumispalvelujen ympärivuorokautista hoivaa, pääsääntöisesti tehostettua palveluasumista, yhteensä 144 asukaspaikkaa.
Kerttulin omistaa Hemsö Oy ja vuokrasopimus kaupungin kanssa on määräaikainen 31.12.2025 asti, jonka jälkeen se muuttuu toistaiseksi voimassa olevaksi. Tilat kuitenkin vaativat monilta osin peruskorjausta. Tiloja on haasteellista muuttaa nykyaikaiseen tehostettuun palveluasumiseen soveltuviksi. Esimerkiksi asukashuoneet ja wc-tilat ovat liian pienet. Lisäksi rakennuksessa pitää tehdä mm. linjasaneeraus, julkisivun korjaaminen ja mahdollisesti ikkunat tulee uusia sekä vesikatto pitää korjata. 

Kerttulin vanhainkodin toiminta tulee olemaan jatkossakin ympärivuorokautista tehostettua palveluasumista sekä tilojen tulee mahdollistaa myös lyhytaikainen asuminen tarvittaessa. Paikkamäärä tulee kasvamaan nykyisestä 144 paikasta 160 paikkaan. Koska ryhmäkotien on tarkoituksenmukaista muodostaa kahden ryhmäkodin kokonaisuutta toiminnallisuuden näkökulmasta, saadaan paikkamäärää nostamalla toteutettua yhteensä 4 kahden ryhmäkodin kokonaisuutta. 

Yksiköiden henkilöstö on jatkossakin hoitohenkilökuntaa. Henkilöstömitoitukseen on tulossa joitakin muutoksia vanhuspalvelulain muutoksen mukaisesti. Henkilöstömitoitus on 0,7 vuonna 2023, joten henkilöstömäärä tulee kasvamaan hieman nykyisestä Tehostetun palveluasumisen osalta, tavoitellaan 100 %:n käyttöastetta.

Kerttulin korvaavan tilan tilatarveselvityksessä ei esitetä tarpeen ratkaisua, sijaintivaihtoehtoja ja niihin liittyviä kustannusvaikutuksia, sillä ne tullaan lopullisesti ratkaisemaan hyvinvointialueen toimesta.

Uuden yksikön sijainnissa olisi hyvä huomioida lähipalvelujen esteetön saavutettavuus ja mahdollisuus julkisten kulkuneuvojen käyttämiseen. Yksikössä tulee olla myös riittävän suuri piha-alue asukkaiden ulkoilua varten.

Tilat toteutetaan ryhmäkotimuotoisesti, jossa yhdessä ryhmäkodissa on 20 asukaspaikkaa. Ryhmäkoteja on 8. Yhteensä asukaspaikkoja on jatkossa 160 nykyisen 144 sijaan. Alustavan tilaohjelman mukainen huoneistoala on n. 8.400 m2, joka ei sisällä käytävä- ja teknisiä tiloja. Tilaohjelmaan on tässä vaiheessa määritelty 2.000 annoksen valmistuskeittiö, mutta lopullinen tuotantotapa tullaan linjaamaan ja ratkaisemaan tulevan hyvinvointialueen toimesta.

Lausuntopyyntö

Tilapalvelut pyytää sosiaali- ja terveyslautakuntaa hyväksymään osaltaan Kerttulin vanhainkodin korvaavan tilan tilatarveselvityksen. Samalla ehdotetaan, että tarveselvitystä ei viedä eteenpäin Turun kaupungin päätöksenteossa, eikä valmistelua ehdotettujen muutosten osalta jatketa kaupungin hankesuunnitelmatasolla sote-uudistuksen muutosten vuoksi. Tarveselvityksen hyväksyminen lautakunnassa kuitenkin edistäisi Kerttulin vanhainkodin toiminnan järjestämistä tulevalla hyvinvointialueella ja loisi edellytyksiä toimimaan selvityksessä ehdotetun mallin mukaisesti sekä olla osallisena hankesuunnittelussa asiantuntijoina.

Liite 1Kerttulin korvaavan tilan tilasuunnitelma

Riitta Liuksa 30.5.2022:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää hyväksyä osaltaan Kerttulin vanhainkodin korvaavan tilan tilatarveselvityksen. Tarveselvitystä ei viedä eteenpäin Turun kaupungin päätöksenteossa, eikä valmistelua ehdotettujen muutosten osalta jatketa kaupungin hankesuunnitelmatasolla sote-uudistuksen muutosten vuoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKonsernihallinto, tilapalvelut


Liitteet:

Sosterla § 248
Liite 1:Kerttulin korvaavan tilan tilasuunnitelma