Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta26008.06.20221

5355-2022 (00 01 02, 05 12 00)

Vastaus Viivu Seilan ym. aloitteeseen Turun seudun omaishoitokeskuksen päivätoiminnan tukemisesta

Tiivistelmä: -

Sosterla § 260

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen:

Aloitteessa Viivu Seila ym esittävät Turun seudun omaishoitajien toiminnan tukemista 25 000 eurolla, jolla pystyttäisiin turvaamaan Omaishoitokeskuksen päivätoiminnan jatkuvuus. Perusteluina tälle on, että Turun seudun omaishoitajille myönnettiin avustusta tälle vuodelle vain 75 000 euroa, vaikka he hakivat 100 000 euroa.

Turun seudun omaishoitajat ovat anoneet virallisen avustusjärjestelmän kautta avustusta ja siitä on tehty päätös. Avustusjärjestelmän hakumenettely varten on määritelty Turun kaupunginhallituksessa ja toimintamallia noudatetaan kaikkien avustusta hakeneiden kohdalla.

Avustuksiin osoitettu määräraha on pysynyt viimevuodet samalla tasolla, eikä se ole mahdollistanut yksittäisen hakijan avustusmäärän merkittäviä korotuksia.

Turun seudun omaishoitajien kanssa aloitettiin heidän aloitteestaan yhteistyö kaupungin oman päivätoiminnan jonon purkamiseksi keväällä 2022. Yhteistyön aloittamisen taustalla oli myös Turun seudun omaishoitajien taloudelliset vaikeudet. Omaishoitokeskukselle osoitettiin 9 asiakasta, jotka jonottivat kaupungin päivätoimintaan. Heidän jaksonsa kestää kolme kuukautta päättyen heinäkuun loppupuolella.

Vastaavanlaista yhteistyötä voidaan lisätä jatkossakin ja erityisesti nyt kesällä, jolloin tilapäishoidon paikkoja on poissa käytöstä. Tarvittaessa voidaan yksittäisille asiakkaille ostaa hoitopäiviä Omaishoitokeskuksesta, jos heidän tilanteensa ja avun tarpeensa kriisiytyy kesän 2022 aikana.

Turun seudun omaishoitajat on ilmoittanut, että voisivat ottaa kesällä 2022 joka päivälle Omaishoitokeskukseen uusia asiakkaita 2 asiakasta/ päivä kuljetuksilla, jolloin asiakaspäiviä syntyy n. 120 päivää lisää. Jos asiakkaat käyvät kerran viikossa omaishoitokeskuksessa, voisi kesän järjestelyillä auttaa noin 10 asiakasta.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa 6.6.2022:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää antaa edellä olevan vastauksen Viivu Seilalle ym. ja merkitsee aloitteen käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

vastXXXXX