Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta22318.05.20221

5973-2022 (01 02 01, 01 00 02, 01 00 00, 03.04)

Määräaikaisen sitoutumispalkkion maksaminen eräissä hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden yksiköissä, joissa on rekrytoinnissa kasvavia haasteita

Tiivistelmä: -

Sosterla § 223

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa 16.5.2022:

Turun kaupungin hyvinvoinnin palvelukokonaisuudessa on ilmennyt jo pidempään rekrytointivaikeuksia; erityisesti tämä on tullut esille vanhuspalvelujen kotihoidossa sekä tehostetussa palveluasumisessa, sairaalapalveluissa sekä sosiaalipalveluissa. Rekrytointiongelmat haittaavat päivittäistä toimintaa niin, että asiakas- ja potilasturvallisuus voi vaarantua ja lakisääteiset henkilöstömitoitukset eivät toteudu. Vastaavat rekrytointiongelmat ovat yleisiä myös muissa kunnissa ja useat kunnat ovat tehneet omia paikallisia ratkaisujaan, joilla on pyritty tehostamaan rekrytointia.

Riittävän työvoimaresurssin turvaamiseksi on myös Turussa tarkoituksenmukaista toteuttaa määräaikaisesti poikkeuksellisia palkkaukseen liittyviä ratkaisuja.

Rekrytointiongelmien helpottamiseksi tulee kaupungilla ottaa käyttöön sitoutumispalkkio, jonka avulla sitoutetaan työntekijöitä pysyminen kaupungin palveluksessa. Sitoutumispalkkiolla tavoitellaan myös työurien pidentämistä eli sitouttamaan eläköitymistä harkitsevat työntekijät jatkamaan työntekoa Turun kaupungin palveluksessa.

Rekrytointien tehostamiseksi ja nykyisten työntekijöiden pysyvyyden varmistamiseksi on tehty jo aiemmin useita erilaisia toimenpiteitä. Kaupungin omaa rekrytointia on tehostettu mm.  kontaktoimalla suoraan oppilaitoksia ja eläkkeelle jääneitä työntekijöitä, käynnistämällä kansainvälinen osaajatuonti sekä kilpailuttamalla vuokratyövoima. Korotetun hälytysrahan avulla on pyritty kannustamaan henkilöstöä jaksamaan ja joustamaan tilanteissa, joissa sijaisia ei ole saatavissa tai ylityöntarve on välttämätön.

Rekrytointien haasteet ovat todennettavissa Kuntarekry- järjestelmän raporteista.  Edeltävän kuuden kuukauden ajalta täyttämättä on jäänyt mm. sairaalapalveluissa 15 sairaanhoitajan vakanssia, vanhuspalvelujen tehostetussa asumispalvelussa 25 lähihoitajan vakanssia sekä kotihoidossa 59 lähihoitajan vakanssia. Kokonaisuudessaan hyvinvoinnin palvelualueella on täyttämättä 200 avointa sairaanhoitajan vakanssia ja 274 lähihoitajan vakanssia.

Sitoutumispalkkio

SOTE-sopimuksen ja kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen mukaan viranhaltijalle / työntekijälle voidaan maksaa kertapalkkio, mikäli kunnan / kuntayhtymän asianomainen viranomainen harkitsee sen suorittamisen perustelluksi. Em. sopimusten palkkausta koskevia määräyksiä kertapalkkiosta esitetään sovellettavaksi hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden kriittisimmästä henkilöstöpulasta kärsivissä yksiköissä ja ammattiryhmissä niin, että sitoutumispalkkio otattaisin käyttöön seuraavien henkilöstöryhmien osalta:

eli yhteensä 2900 vakanssia ja kustannusvaikutus arviolta 3,8 M€ sivukuluineen.

Kertapalkkiona maksettava sitoutumispalkkion suuruus on enimmillään 1.000,00 euroa. Tämän suuruinen kertapalkkio maksetaan, jos henkilön työsuhde on voimassa 31.12.2022 ja työsuhde on jatkunut yhtäjaksoisesti vähintään 6 kuukautta.  Osa-aikaisille työntekijöille sitoutumiskertapalkkio maksetaan työssäoloajan suhteessa.

Kesäajan sijaisille ja muille määräaikaisille työntekijöille (palvelussuhde voimassa vähintään 3kk ajanjaksolla 1.6. – 30.9.2022) maksetaan määräaikaisen palvelussuhteen päättymisen yhteydessä 500 euron suuruinen sitoutumispalkkio.

Palkkion maksatuksen osalta noudatetaan lisäksi seuraavia sääntöjä:

Palkkion hakemiseen ja maksatukseen liittyvät menettelytapa ohjeistetaan henkilökunnalle omalla erillisellä ohjeella.

Turun kaupungin hallintosäännön 79 §:n mukaan kansliapäällikkö päättää mm. virka- ja työehtosopimuksen mukaisesta viran tai toimen palkkaryhmittelystä ja hinnoittelukohdasta sekä viran tai toimen palkan tai palkanosan tarkistuksesta ja muista palkka-asioista. Kansliapäällikkö on delegoinut edellä todetun toimivallan omalla päätöksellään henkilöstöjohtajalle.

KVTES:n ja SOTE-sopimuksen määräysten mukaan ”jos kertapalkkiota käytetään yleisesti, sen maksamisperusteet on tarkoituksenmukaista selvittää yhteisesti henkilöstön kanssa”. Edellä todettujen palkkioiden käyttöönottoa on käsitelty hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden yhteistoimintaelimessä 16.5.2022 § 65, jossa henkilöstöjärjestöjen edustajat jättivät liitteen 1 mukaisen kannanoton.

Liite 1Hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden yhteistoimintaelin 16.5.2022 § 65

Asiaa tullaan käsittelemään kaupungin yhteistyötoimikunnassa 24.5.2022.

Vaikka toimivalta edellä kuvattujen palkkioiden maksamisessa on henkilöstöjohtajalla on asian periaatteellisen merkittävyyden takia tarkoituksenmukaista tuoda asian valmistelu tiedoksi kaupunginhallitukseen, ennen henkilöstöjohtajan asiaa koskevan päätöksen tekemistä.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa 16.5.2022:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että se hyväksyy edellä esitetyn periaatteen hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden sitoutumispalkkiosta.

Lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että palvelukokonaisuuden menoerää korotetaan 3.8 M€.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi lautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle harkittavaksi esityksen laajentamista kaikkiin rekrytointihaasteista kärsiviin sosiaali- ja terveyspalvelujen yksiköihin ja arvioimaan tämän kustannusvaikutukset esityksessään kaupunginvaltuustolle.

 

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Sosterla § 223
Liite 1:Hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden yhteistoimintaelin 16.5.2022 § 65