Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta21618.05.202213

10171-2020 (02 05 01)

Oikaisuvaatimus koskien kohdennetun avustuksen käyttötarkoituksen muutosta

Tiivistelmä: -

Sosterla § 216

Kaupunginsihteeri Antti Perälä 9.5.2022:

Sosiaali- ja terveyslautakunta myöntää kohdennettuja avustuksia yhdistyksille ja järjestöille, joiden toiminta on sosiaali- ja terveyslautakunnan hyväksymien sopimusten ja kaupungin hyvinvointiohjelman tavoitteiden mukaista. Avustuksia voivat hakea kansanterveystyötä ja ehkäisevää päihdetyötä tekevät ja sosiaalista hyvinvointia edistävät yhdistykset ja järjestöt. 7.11.2018 § 294 sosiaali- ja terveyslautakunta päätti tarkentaa 10.10.2018 § 259 tekemäänsä päätöstä siten, että sosiaali- ja terveyslautakunnan avustuksia voivat hakea yhdistykset, järjestöt ja muut yhteisöt.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan avustukset myönnetään noudattaen kaupungin yleisiä avustusohjeita. Avustukset on tarkoitettu turkulaisille yhdistyksille, jotka hoitavat moitteetta anomuksensa, selontekonsa ja muut velvoitteensa kaupungille. Avustettavan toiminnan tulee kohdistua Turun kaupungin asukkaisiin.

Sosiaali- ja terveyslautakunta on 13.1.2021 § 8 myöntänyt MIELI Lounais-Suomen mielenterveys ry:lle Linity-työlle kohdennettua avustusta 8950 € vuodelle 2021. Yhdistys on 30.11.2021 hakenut avustuksen käyttötarkoituksen muutosta, jotta voisi avustusrahalla järjestää koulutuksen, johon myös Turun kaupungin työntekijä osallistuisi.

Yhdistys on avustuksen hakuvaiheessa sitoutunut palauttamaan avustuksen: "Mikäli ITRO-hanke ei saa avustusta STM itsemurhien ehkäisyn valtionavustushaussa sitoudumme palauttamaan Turun kaupungin mahdollisesti 2021 vuodelle MIELI LSM LINITY-työlle myöntämän avustuksen."

STM ei ole myöntänyt avustusta LINITY-työlle.

Alkuperäisessä hakemuksessa avustuksen käyttötarkoitus on:

"Tavoitteemme vuonna 2021 on tarjota Käypä Hoito suosituksen mukaan tutkitusti vaikuttavaa LINITY-interventiota/tukea itsemurhaa yrittäneille turkulaisille osana järjestölähtöistä ammatillista kriisiapua. Kriisiapua tarjotaan myös itsemurhaa yrittäneen lähimmäisille. LINITY on itsemurhaa yrittäneille suunnattu, tutkitusti vaikuttava lyhytinterventio."

Linity-työ ei ole mukana Turun kaupungin ja MIELI Lounais-Suomen mielenterveys ry:n välisessä yhteistyösopimuksessa (diaarinumero 10541-2020).

Sosiaali- ja terveysjohtaja on tehnyt päätöksen, jonka mukaan  MIELI Lounais-Suomen mielenterveys ry:n avustuksen käyttötarkoituksen muutoshakemus hylätään ja päättänyt samalla, että myönnetty avustus 8.950 € on palautettava 7.1.2022 mennessä. 

Tähän päätökseen MIELI Lounais-Suomen mielenterveys ry hakee oikaisua

Liite 1Mieli Lounais-Suomen mielenterveys ry:n oikaisuvaatimus

MIELI Lounais-Suomen mielenterveys ry on vuonna 2021 saanut perhe- ja sosiaalipalveluiden palvelualueelta avustusta kriisityöhön 86 000 € ja tukihenkilötoimintaan 62 000 € yhteensä 148 000 €. Linity-työ voidaan nähdä,  kuten hakija on oikaisuvaatimuksessaan todennut, kuuluvan yhtenä osana kriisityöhön: Turun kaupungin ja MIELI Lounais-Suomen mielenterveys ry:n välisessä yhteistyösopimuksessa  ei ole erikseen mainittu Linity-työtä, sillä sitä toteutetaan osana kriisitukityötä.

Vuodelle 2022 MIELI Lounais-Suomen mielenterveys ry:lle on myönnetty perhe- ja sosiaalipalveluiden palvelualueelta kriisiauttamistyöhön 93 000 € ja vapaaehtoistyö ja tukihenkilötoimintaan 62 000 €, yhteensä 155 000 €.

Yhdistys on jo avustuksen hakuvaiheessa luvannut palauttaa rahan, jos se ei saa rahoitusta Sosiaali- ja terveysministeriöltä. Yhdistys ei ole saanut hankkeelle rahoitusta  ministeriöltä.

Linity-työtä ei ole toteutettu erillisenä työnä alkuperäisen hakemuksen mukaan ja oikaisuvaatimus avustuksen käyttötarkoituksen muuttamiseksi tulee hylätä ja avustus tulee palauttaa.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa 9.5.2022:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää hylätä MIELI Lounais-Suomen mielenterveys ry:n oikaisuvaatimuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Elina Rantanen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui asian käsittelyn ajaksi. Muhiadin Hersi toimi puheenjohtajana tämän pykälän ajan.

Jakelu

aoMIELI Lounais-Suomen mielenterveys ry


Liitteet:

Sosterla § 216
Liite 1:Mieli Lounais-Suomen mielenterveys ry:n oikaisuvaatimus