Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta15006.04.20226

2033-2022 (04.03)

Vastaus sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Pirjo Lammen ym. aloitteeseen laittomasti maassa olevien henkilöiden hätä- ja kriisimajoituksen sekä kiireettömän terveydenhoidon tilanteen osalta

Tiivistelmä: -

Sosterla § 150

Perhe- ja sosiaalipalvelut palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen, terveyspalvelut palvelualuejohtaja Jane Marttila, sosiaalityön johtaja Minna Virta ja johtava sosiaalityöntekijä Elina Wiljanen:

Sosiaali- ja terveyslautakunnan Pirjo Lammen ym. aloitteen tekijät ovat aloitteessaan 16.2.2022 § 91 pyytäneet sosiaali- ja terveyslautakunnalta selvitystä laittomasti maassa olevien henkilöiden hätä- ja kriisimajoituksen sekä kiireettömän terveydenhoidon tilanteen osalta.

Sosiaalityön alkupalvelut vastaa Turussa laittomasti maassa asuvien henkilöiden hätämajoituksesta, neuvonasta ja ohjauksesta. Kela maksaa näiden henkilöiden ruokakulut ja reseptilääkkeet. Sosiaalihuoltolain 12 § ja 21 §:n mukaan palvelu kuuluu myös tulevan hyvinvointialueen sosiaalipalveluihin (välttämätön huolenpidon ja toimeentulon turvaaminen sekä välttämätön asumispalvelu). Sosiaalihuoltolain mukaan jokaisella kunnassa oleskelevalla henkilöllä on oikeus saada kiireellisessä tapauksessa hänen yksilölliseen tarpeeseensa perustuvat sosiaalipalvelut siten, ettei hänen oikeutensa välttämättömään huolenpitoon ja toimeentuloon vaarannu. Tällä on lähinnä ajateltu hätämajoitukseen liittyvää palvelua. Kela maksaa myös jatkossa laittomasti maassa oleskeleville henkilöille ruuan sekä reseptilääkkeet.

Laittomasti maassa asuvien hätämajoitusta on järjestetty Turussa vuodesta 2018 alkaen. Vuonna 2021 hätämajoitusyksikön yöpymisvuorokausia oli 580. Tällä hetkellä hätämajoitusyksikössä on kahdeksan täysi-ikäistä henkilö, näiden lisäksi muualla majoittuvia perheitä on kuusi. Perheet asuvat kerrostalohuoneistoissa, joihin tehdään kuukauden vuokrasopimus kerrallaan. Kuluja koituu edellä mainittujen yöpymisvuorokausien ja vuokrien l isäksi bussikorteista. Nämä kustannukset ovat olleet vuonna 2021 yhteensä 54 602 euroa.

Sopimus Luona Oy:n hätämajoituspalvelusta päättyy 30.4.2022. Palvelutuottaja ei ole jatkamassa sopimusta.  Hätämajoituspalvelu kilpailutettiin syksyllä 2021, mutta yhtään tarjousta ei saatu. Neuvotteluja hätämajoittamispalvelujen suorahankinnasta käydään tällä hetkellä muutaman palveluntuottajan kanssa. Arviomme mukaan vuoden 2022 kustannukset tulevat nousemaan ja arviolta noin 200.000 euroon, josta summasta valtio korvaa palvelujen käyttöä vastaavan osan. Korvauksia haetaan takautuvasti Kelasta kaksi kertaa vuodessa. Vuoden 2021 korvauspäätöksiä ei vielä ole.

Laittomasti maassa asuvien terveyspalvelujen käyttö on ollut varsin vähäistä. Vuoden 2021 aikana terveysasemilla on yhteensä 10 käyntiä, jotka on kirjattu paperittomien käynneiksi. Potilaita on 6 eli käyntejä potilasta kohden on 1-2. Kustannukset näistä käynneistä jäävät alle 1000 euroon. Neuvolassa vuonna 2021 oli 6 paperitonta asiakasta ja käyntejä 10.

Paperittomien koronarokotukset on järjestetty kaupungin normaalilla rokotusresurssilla yhteistyössä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa.

Hyvinvointialueelle voidaan antaa säännöllisesti selvitys maassa laittomasti oleskelevien henkilöiden sosiaali- ja terveyspalveluista.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa 30.3.2022:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää antaa Pirjo Lammelle edellä olevan vastauksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian käsittelyn aikana Lampi Kesäläisen kannattamana ehdotti asian palauttamista uudelleen valmisteluun Käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Hersi, Kivimäki, Tiusanen, Granroth, Niemi, Nurmio, Seila, Ojanen, Eriksson ja Rantanen Palauttamisen puolesta äänestivät Lampi ja Kesäläinen.

Toivari oli poissa.

Päätös käsittelyn jatkamiseksi tehtiin äänin 10 – 2 poissa 1

Jakelu

vastXXXXX