Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta15106.04.20227

3254-2022 (00 01 02, 05 05 00)

Vastaus sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Ojanen ym. aloitteeseen Turun kaupungin kotihoidon toimitilojen asianmukaisuudesta ja toimivuudesta

Tiivistelmä: -

Sosterla § 151

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen ja avopalvelujen johtaja Anne Vuorinen:

Sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Ojanen ym. ovat tehneet aloitteen koskien Turun kaupungin kotihoidon toimitilojen asianmukaisuudesta ja toimivuudesta. Aloitteessa velvoitettiin tuomaan lautakunnalle kartoitus kotihoidon työntekijöiden toimitilojen asianmukaisuudesta ja toimivuudesta. Kartoituksessa tulee ilmetä ovatko tilat riittävät kotihoidon kapasiteetille, onnistuuko työskentely tilojen puitteissa ja mitä mahdollisia haasteita tiloissa toimimisessa on havaittu työntekijöiden toimesta. Oleellista on saada tieto siitä, että mitkä kotihoitoalueet tarvitsevat välittömästi, lyhyellä tai pitkällä aikavälillä uudet tilat väestöpohjan ja asiakasmäärien sekä työntekijäresurssit huomioon ottaen uudet tilat ja mihin ne olisivat logistisesti ja työn sujuvuuden kannalta järkevintä sijoittaa.

Kotihoidossa on laadittu liitteenä oleva taulukko kotihoidon toimitiloista, jossa on esitetty myös lautakunnan jäsenten toivomat seikat liittyen toimitilojen asianmukaisuuteen.

Viimeisten vuosien aikana kotihoidon toimitilojen tilanne on kohentunut huomattavasti. On kuitenkin vielä tiloja, joissa on tilojen ahtautta tai muuta toimimattomuutta. Lisäksi joissakin tiloissa on sisäilmaongelmia. Kotihoidon toimitilan yksi tärkeimmistä asioista on sijainti. Esimerkiksi Martin kotihoidolla on pienehköt tilat keskellä aluetta. Uutta toimitilaa on etsitty alueelta tiiviisti, mutta lähistöltä ei ole löytynyt uutta tilaa. Nummi-Halisten kotihoidolla on myös sijainniltaan ja neliöiltään hyvät tilat, mutta kiinteistössä on sisäilmaongelmia. Tuomiokirkon kotihoidon tilat ovat myös keskeisellä paikalla, mutta tilat ovat toiminnalliset haasteelliset. Yksikölle ei ole myöskään löydetty korvaavia tiloja lähistöltä.

Pääskyvuoren ja Suikkilan alueet kärsivät pienistä tiloista. Ratkaisu näiden alueiden tilaongelmiin on mietittynä, mutta ratkaisu on tulossa vasta vuosien päästä.

Maaria-Paattisten pitkään jatkunut tilaongelma on nyt saamassa ratkaisun. Sosiaali- ja terveyslautakunnalle tuodaan esitys tilojen vuokraamisesta osoitteesta Seuravuorenkatu 2.

Yhteistyö tilapalveluiden kanssa on sujunut hyvin, ja heillä on ollut taitoa etsiä uusia tiloja. Tarjottavalle tilalle on kuitenkin melko paljon vaatimuksia, joista tärkein on siis sijainti. Usein käy niin, että tarjottu kiinteistö on liian kaukana alueen asiakkaista, joten henkilöstön kanssa on päädytty vielä odottamaan.

LiiteKotihoidon toimitilat 240322

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää antaa sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Ojasen ym aloitteeseen kotihoidon toimitiloista edellä olevan vastauksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

vastXXXXX


Liitteet:

Sosterla § 151
Liite 1:Kotihoidon toimitilat 240322