Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta13516.03.202210

1852-2021 (06 00 00)

Päätös valvonta-asiassa yhteydensaannin toteutumisen ongelmista Turun terveyskeskukseen

Tiivistelmä: -

Sosterla § 135

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa 11.3.2022:

Käsiteltävä asia

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on syksyn 2020 ja alkuvuoden 2021 aikana vastaanottanut useita kanteluita ja epäkohtailmoituksia yhteydensaannin toteutumisen ongelmista Turun terveyskeskukseen. Lisäksi kirjoituksissa on tuotu esiin viiveitä hoidontarpeen arvioinnin toteuttamisessa ja kerrottu vaikeuksista saada vastaanottoaikaa tai reseptejä uusittua. Osa kanteluista on Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston, eduskunnan oikeusasiamiehen ja oikeuskanslerin aluehallintoviraston käsiteltäväksi siirtämiä.

Aluehallintovirasto on ottanut asian käsiteltäväksi valvonta-asiana.

Liite 1Aluehallintoviraston päätös valvontasiassa LSAVI/1414/05.07.04/2021

Ratkaisu

Aluehallintovirasto määrää Turun kaupungin toteuttamaan terveydenhuoltolain 51 §:n edellyttämä välitön yhteydensaanti terveyskeskukseen sekä hoidon tarpeen arviointi terveydenhuoltolain 51 §:n edellyttämällä tavalla viimeistään kolmantena arkipäivänä siitä, kun potilas otti yhteyden terveyskeskukseen, jollei arviota ole voitu tehdä ensimmäisen yhteydenoton aikana.

Toiminta tulee saattaa lainmukaiseksi mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään 15.6.2022 mennessä. Turun kaupungin tulee toimittaa aluehallintovirastolle selvitys yhteydensaannin ja hoidon tarpeen arvioinnin toteutumisen tilanteesta 30.6.2022 mennessä. Mikäli palveluita ei edelleenkään ole saatettu lain vaatimalle tasolle, tulee aluehallintovirasto antamaan Turun kaupungille uuden määräyksen, jota tehostetaan uhkasakolla.

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee aluehallintoviraston päätöksen tiedoksi.

PäätösSosiaali- ja terveyslautakunta päätti Ojasen ehdotuksesta yksimielisesti merkitä aluehallintoviraston päätöksen tiedoksi ja edellytti, että terveysasemien hoitoonpääsyn parantamisen toimenpidesuunnitelman riittävyyttä ja vaikuttavuutta arvioidaan uudelleen suhteessa aluehallintoviraston asettamaan aikarajaan. Jotta laiton tilanne saadaan korjattua mahdollisimman nopeasti, lautakunta edellytti, että sille tuodaan heti seuraavaan kokoukseen hyväksyttäväksi uusia toimenpiteitä, joita on suunniteltu yhdessä käytännön terveysasematyötä tekevän henkilöstön kanssa. Lisäksi kaikkiin terveysasemille tuleviin puheluihin tulee vastata kiinnittämällä erityistä huomiota puhelinpalvelun käytössä olevaan resurssiin.

Jakelu

tpvXXXXX


Liitteet:

Sosterla § 135
Liite 1:Aluehallintoviraston päätös valvonta-asiassa LSAVI/1414/05.07.04/2021