Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta13016.03.20226

14354-2021 (00 01 00, 00 04 01)

Esitys hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden nefrologian poliklinikan liikkeen luovutuksesta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille 1.5.2022 alkaen

Tiivistelmä:

Yksi sairaalamallin ja haasteellisen erikoislääkäri- ja hoitajatilanteen vuoksi esitetään hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden nefrologian poliklinikan liikkeen luovutusta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille 1.5.2022 alkaen.

Sosterla § 130

Terveyspalvelut, vs palvelualuejohtaja Jane Marttila, sairaalapalveluiden ma. vastuualuejohtaja Paula Viikari ja erityisasiantuntija Ari Mäkinen 7.3.2022:

Taustaa

Nefrologian poliklinikka kuuluu hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden terveyspalveluiden sairaalapalveluiden vastuualueeseen. Toiminta Turun sairaalapalvelujen ja sairaanhoitopiirin nefrologian poliklinikoilla on osittain samanlaista, siitä mitkä potilasryhmät hoidetaan ensisijaisesti kaupungin poliklinikalla, on sovittu työnjako.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ja Turun kaupungin nefrologian poliklinikoiden yhdistymistä on nyt lähdetty selvittämään, koska

Nefrologian polikliinisten toimintojen optimoinnin tarve (työvoiman optimaalinen käyttö, tilatarpeet, potilasvirrat) on tullut esiin myös SOTE-uudistuksen valmisteluun liittyen. Yhdistymisen jälkeen turkulaiset potilaat saisivat ilman organisaatioiden välisiä raja-aitoja viiveettä tarvitsemansa yliopistosairaalan tarjoamat akuuttien munuaissairauksien hoidot, ja iäkkäät TYKS:ssä hoidettavat munuaispotilaat hyötyisivät Turun organisaation geriatrisen nefrologian osaamisesta.

TYKS:n ja Turun sairaalapalvelujen nefrologisten poliklinikoiden yhdistäminen edistäisi seuraavia SOTE-uudistukselle asetettuja tavoitteita:

Sosiaali- ja terveyslautakunta esitti 15.12.2021 § 493 kaupunginhallitukselle, että hyvinvoinnin palvelukokonaisuus oikeutetaan käynnistämään endokrinologian poliklinikan toimintoja koskeva liikkeenluovutuksen tarkempi selvitys ja valmistelu Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille. Tätä ennen asiaa oli käsitelty endokrinologian, nefrologian, hematologian ja gastroenterologian poliklinikoiden yhteistoiminnallisessa työpaikkakokouksessa 24.11.2021 terveyspalvelujen yhteistoimintakokouksessa 30.11.2021, hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden yhteistoimintaelimessä 9.12.2021 ja kaupungin yhteistyötoimikunnassa 15.12.2021. Kaupunginhallitus oikeutti kokouksessaan 10.1.2022 § 6 hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden selvittämään tarkemmin endokrinologian poliklinikan liikkeenluovutusta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille. 

Liikkeen luovutuksen vaikutukset

Turun sairaalapalvelujen nefrologian poliklinikan asiakkaat siirtyvät TYKS nefrologian poliklinikan asiakkaiksi. Tämä edistää potilaiden yhdenvertaisuutta ja varmistaa kaikille tasalaatuisen hoidon. Alueen vanheneva väestö hyötyy TYKS:n nefrologian vastuualueen suunnitelmista ottaa liikkeenluovutuksen myötä geriatrinen nefrologia selkeämmin osaksi yksikön toimintaa.

Liikkeenluovutuksen myötä TYKS nefrologian poliklinikan hoidettavaksi siirtyy noin 1500 vastaanottokäyntiä vuodessa. Näistä suurin osa on lääkärin vastaanottokäyntejä ja loput hoitajavastaanottoja.

Haasteena on sairaalapalveluiden joustava nefrologin konsultaatioiden saatavuuden varmistaminen. Keskusteluissa TYKS nefrologialta on luvattu hoitaa Turun kaupunginsairaalan vuodeosastojen tarvitsemat nefrologian alan konsultaatiot.

Tilat

Nefrologian poliklinikka toimii tällä hetkellä Mäntymäen sairaalarakennuksessa ja liikkeen luovutuksen myötä toiminta tulee siirtymään ns. Tyksin mäelle nefrologian poliklinikan tiloihin. Huhtikuussa 2022 Tyksin nefrologian poliklinikka muuttaa U-sairaalassa tiloihin, jotka mahdollistavat myös Turun sairaalapalvelujen nefrologian poliklinikan asiakkaiden vastaanotot. Tämä optimoi tilojen käyttöä ja säästää vuokrakustannuksissa.

Asiakkaat

Turun sairaalapalvelujen nefrologian poliklinikalla suurimmat yksittäiset potilasryhmät ovat diabeteksen munuaistautia sairastavat ja valtimonkovettumatautia ja verenpainetautia pitkään sairastaneet iäkkäät munuaisten vajaatoimintapotilaat.

Asiakkaat tulevat poliklinikalle lähetteellä terveyskeskuslääkäreiltä, sairaaloiden vuodeosastoilta ja poliklinikoilta, työterveyshuollosta sekä yksityislääkäreiltä. Liikkeenluovutuksen myötä potilassiirrot VSSHP:n ja Turun sairaalapalvelujen snefrologian poliklinikoiden välillä loppuvat.

Toiminta ja talous

Munuaisten vajaatoiminta lisääntyy väestön ikääntyessä, mikä tulevina vuosina todennäköisesti lisää asiakasmäärää. Liikkeenluovutuksen yhteydessä toteutettavaksi suunnitelluilla toiminnallisilla muutoksilla voitaneen hillitä kustannusten nousua. Niillä arvioidaan olevan pidemmällä tähtäimellä positiivinen vaikutus toiminnan järjestämiseen hyvinvointialueellakin.

Toiminnan keskittäminen optimoi tilojen käytön ja pienentää vuokrakustannuksia nefrologian kokonaisuudessa.

Kuluvan vuoden osalta talousarviovaikutuksena on oman toiminnan kustannusten siirtyminen palveluostoksi VSSHP:ltä.

Henkilöstö

Liikkeen luovutuksen taustalla ovat pienen poliklinikan toiminnan haavoittuvuus, rekrytointivaikeudet ja hoitotakuussa pysyminen.

Poliklinikalla työskenteli vuoden 2021 loppuun asti yksi nefrologian erikoislääkäri 50 % työpanoksella määräaikaisessa työsuhteessa, jota hän ei halunnut enää jatkaa, ja sairaanhoitaja 30 % työpanoksella (jaettu endokrinologian ja yleissisätautien poliklinikan kanssa). Nefrologian osastonylilääkäri on toiminut määräaikaisena ylilääkärinä 1.5.2021 lähtien, mutta siirtyi TYKS:n nefrologialle vastuualuejohtajan tehtäviin. Hänellä on kuitenkin edelleen palvelussuhde Turun kaupunkiin ja hän siirtyy osana liikkeenluovutusta kokonaan VSSHP:lle. Nefrologian poliklinikkaa on nyt tammikuusta 2022 lähtien hoitanut TYKS:n nefrologian erikoislääkäri 20 % viikoittaisella työpanoksella. Lisäksi poliklinikalla on ollut käytettävissään osastosihteerin ja tekstinkäsittelijän palveluja.

Liikkeen luovutusta koskevat normit ovat liikkeenluovutusdirektiivi (2001/23/EY), työsopimuslaki, laki kunnallisesta viranhaltijasta sekä laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa. 

Työsopimuslain 1 luvun 10 §:n 1 momentin mukaan työnantajan liikkeen luovutuksella tarkoitetaan yrityksen, liikkeen, yhteisön tai säätiön tai näiden toiminnallisen osan luovuttamista toiselle työnantajalle, jos luovutettava, pää- tai sivutoimisena harjoitettu liike tai sen osa pysyy luovutuksen jälkeen samana tai samankaltaisena. Saman pykälän 2 momentin mukaan liikkeen luovutuksessa työnantajan luovutushetkellä voimassa olevista työsuhteista johtuvat oikeudet ja velvollisuudet sekä niihin liittyvät työsuhde-etuudet siirtyvät liikkeen uudelle omistajalle tai haltijalle. 

Kunnallisen viranhaltijalain 25 § todetaan, että työnantajan liikkeen luovutuksella tarkoitetaan kunnan tai kuntayhtymän toiminnallisen osan luovuttamista toiselle työnantajalle, jos luovutettava osa pysyy luovutuksen jälkeen samana tai samankaltaisena. Saman pykälän 1 momentissa tarkoitetussa luovutuksessa työnantajan luovutushetkellä voimassa olevista virkasuhteista johtuvat oikeudet ja velvollisuudet siirtyvät uudelle omistajalle tai haltijalle. Ennen luovutusta erääntyneestä palkka- tai muusta virkasuhteesta johtuvasta saatavasta vastaavat luovuttaja ja luovutuksensaaja yhteisvastuullisesti. Luovuttaja on kuitenkin luovutuksensaajalle vastuussa ennen luovutusta erääntyneestä saatavasta, jollei muuta ole sovittu. Luovutuksensaaja on velvollinen noudattamaan luovutushetkellä voimassa olleen virkaehtosopimuksen määräyksiä kuten työehtosopimuslain (436/1946) 5 §:ssä säädetään. 

Lain työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa mukaisesti liikkeen luovuttajan ja luovutuksensaajan on selvitettävä niille henkilöstön edustajille, joiden edustamia työntekijöitä luovutus koskee: 

1) luovutuksen ajankohta tai suunniteltu ajankohta; 

2) luovutuksen syyt; 

3) luovutuksesta työntekijöille aiheutuvat oikeudelliset, taloudelliset ja sosiaaliset seuraukset; sekä 

4) suunnitellut, työntekijöitä koskevat toimenpiteet. 

Luovuttajan on annettava hallussaan olevat edellä tarkoitetut tiedot henkilöstön edustajille hyvissä ajoin ennen luovutuksen toteuttamista. Luovutuksensaajan on annettava 1 momentissa mainitut tiedot henkilöstön edustajille viimeistään viikon kuluttua luovutuksen toteutumisesta. 

Lähtökohtaisesti liikkeen luovutuksessa luovuttaja vastaa siirtyvien henkilöiden palkka- ja muista työsuhteeseen liittyvistä saatavista, lomakorvauksista, lomapalkasta, lomarahasta, ylityö- ja muista mahdollisista työaikakorvauksista, eläke- ja sosiaaliturva- yms. maksuista, siltä osin kuin ne kohdistuvat ja perustuvat aikaan ennen luovutushetkeä, ellei toisin sovita. Tätä periaatetta noudatetaan tässäkin liikkeen luovutuksessa. 

Liikkeen luovutuksen piiriin kuuluu 3 henkilöä; nefrologian osastonylilääkäri, sairaanhoitaja (50 % työpanoksella, toinen 50 % endokrinologian poliklinikalla) ja osastonsihteeri (50 % työpanoksella, toinen 50 % endokrinologian poliklinikalla).

Liikkeen luovutusta, sen ajankohtaa, syitä ja henkilöstövaikutuksia on käsitelty ja tullaan käsittelemään seuraavasti: työpaikkakokous 4.3.2022, terveyspalvelujen yhteistoimintakokous 8.3.2022, hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden yhteistoimintaelin 10.3.2022 ja kaupungin yhteistyötoimikunta xx.3. 2022.

Liikkeenluovutussopimus

Liikkeen luovutukseen liittyvää sopimusta on valmisteltu yhdessä Turun kaupungin lakipalveluiden ja VSSHP:n kanssa. 

Liitteenä olevaan sopimukseen ja sen liitteisiin saattaa tulla vielä tarkennuksia.

Liite 1Sopimus nefrologian poliklinikan liikkeen luovutuksesta (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1. mom 8. kohta)

Liite 2Liikkeen luovutussopimuksen liite 1, siirtyvä henkilöstö (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1. mom 8. kohta)

Liittyen sekä nefrologian erikoislääkäreiden pidempiaikaiseen rekrytointiongelmaan että tarpeeseen uudelleen organisoida terveyspalvelujen toimintaa, on selvityksen aikana edelleen todettu, että toiminnan ja talouden kannalta on tarkoituksenmukaista yhdistää Turun sairaalapalvelujen nefrologian poliklinikan toiminta TYKS nefrologian poliklinikan kanssa. Tätä puoltaa myös tuleva sote-uudistus, jonka myötä palvelut tulevat hyvinvointialueen järjestämisvastuulle.

Siten esitämme, että nefrologian poliklinikan toiminnot liikkeen luovutetaan oheisten liitteiden 1-2 mukaisesti Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille 1.5.2022 alkaen.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa 7.3.2022: 

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Sosterla § 130
Liite 1:Sopimus nefrologian poliklinikan liikkeen luovutuksesta (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1. mom 8. kohta)
Liite 2:Liikkeen luovutussopimuksen liite 1, siirtyvä henkilöstö (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1. mom 8. kohta)