Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta8016.02.202214

1577-2022 (02 08 00)

Henkilöstön vuokraus vanhus- ja vammaispalvelujen asiakaspalvelujen turvaamiseksi.

Tiivistelmä: -

Sosterla § 80

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen:

Vanhus- ja vammaispalveluissa henkilöstötilanne on kiristynyt edelleen viime syksyn aikana. Alkuvuodesta myös henkilöstön sairastavuus on lisääntynyt merkittävästi Omikron-viruksen levittyä nopeasti Turussa. 1.2. voimaan tulleet lainsäädännölliset rajoitteet rokottamattoman henkilöstön käytöstä riskiryhmien palveluissa heikentävät tilannetta entisestään.

Vanhus ja vammaispalvelujen osalta täyttä rokotesuojaa vailla on 26.1. saadun tiedon mukaan 35 hoitajaa ja puutteellisen rokotesuojan omaavia hoitajia oli 48. Tällaisen henkilöstömäärän vähentäminen palvelutuotannosta korkeiden sairauslomien ohella aiheuttaa todellisen vaaran toiminnan toteuttamiselle.

Akuutti henkilöstöpula koskettaa sekä vanhusten asumispalveluita että vanhusten kotihoitoa. Myös vammaispalvelussa on ajoittain suuria vaikeuksia henkilöstön saatavuudessa.

Hyvinvoinnin palvelukokonaisuus liittyi Hansel Oy:n dynaamiseen Sote-alan henkilöstön vuokrausjärjestelmään lautakunnan päätöksellä 20.10.2021 § 372.

Tämän hankintajärjestelmän puitteissa voidaan kilpailuttaa vanhus- ja vammaispalveluihin tarvittavaa hoitohenkilöstöä silloin kun tarvittavaa henkilöstöä ei ole muutoin (esim. Sarastia Oy:n kautta) saatavissa.

Hankintajärjestelmään liittymisen jälkeen hyvinvoinnin palvelukokonaisuus voi pyrkiä järjestämään tarvittavan lisähenkilöstön tekemällä Hansel Oy:n dynaamisen hankintajärjestelmän puitteissa ns. minikilpailutuksen järjestelyssä mukana olevien palvelun tuottajien kesken.

Hankinnan arvoa ei tässä vaiheessa tarkasti pystytä ennakoimaan, sillä se on riippuvainen henkilöstön sairastavuudesta ja koronaviruksen leviämisestä vanhusasiakkaiden keskuudessa sekä rokotusten etenemisestä vielä rokottamattomien hoitotyöntekijöiden keskuudessa. Hankinnan lopulliseen arvoon vaikuttaa myös palveluntuottajien kyky vastata palvelutarpeeseen.

Voidaan kuitenkin arvioida, että hankinnan laajuus on noin 600.000€

Esitän, että sosiaali- ja terveyslautakunta päättää hyväksyä henkilöstövuokrauksen kilpailutuksen Hansel Oy:n dynaamisessa hankintajärjestelmässä mukana olevien palveluntuottajien kesken vanhus ja vammaispalvelujen akuutin työvoimapulan vähentämiseksi 31.12.2022 saakka.

Hankintaa ei ole erikseen budjetoitu vanhus- ja vammaispalvelujen vuoden 2022 talousarvioon, mutta kysymys on pääosin sairaslomista johtuvien sijaisuuksien kattamisesta ja puutteellisen rokotesuojan vuoksi työnteosta vanhusten ja vammaisten palveluissa estyneiden työntekijöiden työpanoksen korvaamisesta. Jälkimmäisessä tapauksessa vanhus- ja vammaispalveluista palkkamenot säästyvät uuden sijoituspaikan maksaessa palkkamenot tai palkanmaksun keskeytyessä. Koska Sarastian kautta henkilöstövajetta ei pystytä korvaamaan, tulee Sarastian käytöstä osittain ko. menoerä säästymään.

Koska kysymys on suurelta osin koronapandemian aiheuttamista lisämenoista, on oletettavaa, että edellä mainittuja kustannuksia edelleen korvataan kunnille vuoden 2022 osalta.

Asia on käsitelty hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden yhteistoimintaelimessä 27.1.2022.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää hyväksyä henkilöstövuokrauksen kilpailutuksen Hansel Oy:n dynaamisessa hankintajärjestelmässä mukana olevien palveluntuottajien kesken vanhus ja vammaispalvelujen akuutin työvoimapulan vähentämiseksi 31.12.2022 saakka.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAhonen Sari
tpvLeppänen Saara