Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta7916.02.202213

1178-2022 (10 03 02)

Tilojen vuokraaminen virtuaaliselle kotihoidolle, Lemminkäisenkatu 59

Tiivistelmä:

Virtuaalinen kotihoito toimii tällä hetkellä kaupungin omistamassa Linnankatu 14 kiinteistössä 1. kerroksessa (ns. Konsulintalo). Linnankadun kiinteistössä on alkamassa laajat kiinteistön rakennetutkimukset, jotka liittyvät kaupungintalon pihapiiriin suunniteltuun ns. Demokratiatalo -hankkeeseen. Lisäksi nykyisestä tilasta on tullut henkilökunnalta useita sisäilmailmoituksia. Uutta tilaa esitetään vuokrattavaksi Lemminkäisenkadulta.

Sosterla § 79

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen, avopalvelujohtaja Anne Vuorinen, hallintoylihoitaja Reija Ekdal 26.1.2022:

Virtuaalisen kotihoidon käytössä oleviin tiloihin on suunnitteilla peruskorjaus ja tontilla alkavat laajat ennakkotutkimukset ja valmistelut. Tämänhetkiset tilat eivät pohjaratkaisultaan ole virtuaalisen kotihoidon toimintaan sopivat ja tiloissa on koettu myös sisäilmahaittaa.

Nykyinen käytössä oleva tila on riittämätön ja pohjaratkaisultaan sopimaton Virtuaalisen kotihoidon optimaalista toteuttamista ajatellen, koska tiloissa on isoja toimistohuoneita, jotka eivät sovellu virtuaalipuhelujen turvalliseen ja asianmukaiseen toteuttamiseen. Kuvapuheluiden aikana tulisi pystyä huomioimaan asiakkaan näkökulma, tietosuoja ja tietoturvallisuus, sekä varmistaa rauhallisen vuorovaikutustilanteen syntyminen asiakkaan kanssa. Asiassa tulee huomioida, että asiakkailla voi olla mm. aistipuutoksia, muistiongelmia tai muuta terveydellisiä haasteita, joissa yhteydenpidon laatuun ja selkeyteen tulee kiinnittää erityistä huomiota ja varmistaa siten laadukkaan hoidon toteutuminen.

Asiassa tulee huomioida myös työntekijänäkökulma, eli työntekijöille pitää pystyä takamaan turvallinen ja rauhallinen työympäristö, sekä hyvän kognitiivisen ergonomian toteutuminen.

Tilat eivät myöskään sovellu vallitsevien Korona-ohjeistuksien mukaisiin toimintatapoihin, koska edellä kuvatuista vuorovaikutuksellisista haasteista johtuen Virtuaalipuheluita ei voida toteuttaa maskeilla suojautuneena, jolloin työhuoneissa voi työskennellä ainoastaan yksi työntekijä kerrallaan. Tämä aiheuttaa päivittäin suuria haasteita tilankäytöllisesti. Terveysturvallisuushaasteiden lisäksi tiloihin on liittynyt myös muita turvallisuusongelmia, koska työtoimitilan pihapiirissä on ollut paljon järjestyshäiriöitä ja iltavuoroista poistuttaessa on jouduttu käyttämään piirivartiointipalveluita työntekijöiden turvaamiseksi.

Tämän lisäksi nykyisestä työtoimitilasta on tehty vuoden 2021 aikana useita sisäilmailmoituksia, joiden perusteella on tehty väliaikaisia toimenpiteitä mm. tiivistämistä, ilmanvaihdon säätöjä, mutta ongelma ei ole kuitenkaan poistunut työntekijöiden osalta ja ongelmista on raportoitu edelleen. Linnankadun kiinteistössä on lisäksi lähiaikoina alkamassa laajat kiinteistön rakennetutkimukset, liittyen paitsi tilojen sisäilmaongelmiin, mutta myös kaupungintalon pihapiiriin suunniteltuun ns. Demokratiatalo -hankkeeseen. Virtuaalisen kotihoidon tilat ovat lähtemässä peruskorjaukseen, joten uusi toimitila olisi löydettävä mahdollisimman nopealla aikataululla.

Mahdollista korvaava tilaratkaisua virtuaalisen kotihoidon työntekijöille esitetään osoitteesta Lemminkäisenkatu 59 (ns. YIT-talo). Tilakokonaisuus on 288 m2 ja pohjaratkaisu mahdollistaa pienillä muutostöillä toiminnan sujuvan sijoittamisen. Vuokranantaja tilassa on OP Toimitilakiinteistö Ky ja vuokranantaja on luvannut toteuttaa tilassa seuraavat muutostyöt ilman lisäkustannuksia; 3 toimistohuoneen rakentaminen tilan oikean puolen päätyy ja minikeittiön rakentaminen.

Tilan vuokra on 5 480 €/kk, vuokra sisältää sisäisen vuokrauksen kulut, lämmön ja veden, kiinteistöhuollon ja sovitut muutostyöt. Kaupungin sisäisen vuokrauksen kuluihin sisältyy hallinnointipalkkio ja sisäpuolinen korjausraha, jotka sisältyvät kuukausivuokraan. Vuosivuokra on 65 760 €. Vuokran lisäksi käyttäjä maksaa siivouksen kulut sekä mittauksen mukaisen käyttösähkön. Vuokrasopimus tehtäisiin kolmen vuoden määräajaksi 1.4.2022-31.3.2025 irtisanomisaika 6 kk.

Tämän hetken tila on osoitteessa Linnankatu 14 ja neliömäärä on 195 m2. Vuokra on 3662,72 €/kk ja vuodessa 43 952,64 €. Tila on kaupungin omistama ja sisäilmankohteen vuoksi siinä ei käytetä irtisanomisaika.

Liite 1Työsuojelun lausunto

Liite 2Pohjapiirros

Esitämme, että Konsernihallinnon tilapalvelut valtuutetaan allekirjoittamaan esityksen mukainen vuokrasopimus Virtuaaliselle kotihoidolle ajaksi 1.4.2022-31.3.2025 osoitteesta Lemminkäisenkatu 59. 

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa 28.1.2022:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää esittää konsernihallinnon tilapalveluille, että hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden virtuaaliselle kotihoidolle vuokrataan tilat ajalle 1.4.2022-31.3.2025 osoitteesta Lemminkäisenkatu 59.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKonsernihallinto, tilapalvelut


Liitteet:

Sosterla § 79
Liite 1:Työsuojelun lausunto
Liite 2:Pohjapiirros