Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta1912.01.2022

453-2022 (00 01 01)

Koronaepidemian vuoksi päätöksentekijöiden vapauttaminen velvollisuudesta ilmoittaa päätöksestään sosiaali- ja terveyslautakunnalle

Tiivistelmä: -

Sosterla § 19

Koronaepidemia on Varsinais-Suomessa pahentunut huomattavasti omikronvariantin myötä. Epidemian ennustetaan edelleen pahenevan huomattavasti. Tällä hetkellä koronan 14 vuorokauden ilmaantuvuus Varsinais-Suomessa on 100 000 asukasta kohti 1061 eli voimakkaassa nousussa. Tapauksia on noin 600 päivässä ja testien positiivisuusprosentti on lähes 30.

Testien positiivisuusprosentti vastaa normaaleja influenssaepidemioiden huippuja, mutta epidemian huippua ei siis ole vielä nähty. Likipitäen kaikki tapaukset edustavat omikronvarianttia. Tästä huolimatta sairaalahoidon tarve on pysynyt Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella melko samansuuruisena. Sen sijaan henkilökunnan poissaolot ovat kasvaneet ja niiden oletetaan edelleen kasvavan huomattavasti, mikä haastaa palvelujen tuottamista.

Tällä hetkellä Turussa ollaan tilanteessa, jossa voidaan joutua tekemään erittäin nopeasti vaikeitakin päätöksiä koronaviruksen leviämisen estämiseksi ja henkilökunnan riittävyyden turvaamiseksi kaikista välttämättömimmissä toiminnoissa. Epidemian hillitsemiseksi ja henkilökunnan riittävyyden turvaamiseksi toimintaa joudutaan mahdollisesti nopeastikin priorisoimaan, supistamaan ja henkilökuntaa siirtämään. Mahdollisesti joitain toimintoja joudutaan kriittisessä tilanteessa ajamaan alas.

Hallintosäännön 45 §:n mukaan palvelujohtaja palvelukokonaisuutensa osalta päättää henkilöstöasioista, joita ei ole siirretty muulle viranomaiselle, sekä määrätä henkilökunnan sijoittamisesta palvelukokonaisuuksille sekä päättää palvelukokonaisuuden organisoinnista.

Hallintosäännön 130 §:n mukaan lautakunnan alaisen viranomaisen on ilmoitettava lautakunnalle tekemistään päätöksistä. Lautakunta voi kuitenkin päättää, että joitakin asioita tai asiaryhmiä koskevia päätöksiä ei tarvitse ilmoittaa.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että sosiaali- ja terveysjohtaja voi tehdä tarvittavia koronaepidemian hallintaan liittyviä päätöksiä siten, että päätöksiä ei tarvitse tuoda sosiaali- ja terveyslautakuntaan otto-oikeuden käyttämistä varten ja että päätökset voidaan panna täytäntöön välittömästi. Päätökset tuodaan kuitenkin tiedoksi lautakuntaan.

Päätös on voimassa 6.4.2022.

Samalla lautakunta päättää, että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan ja hyväksytään heti ja että tämä päätös saadaan panna täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAhonen Sari
tiedKuronen Sirpa
tiedLiuksa Riitta
tiedMarttila Jane