Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta1212.01.202212

63-2022 (10 03 02, 05 21 00)

Väistötilojen vuokraaminen, Kurjenmäenkatu 10G, 2 krs kehitysvammaisten päivätoiminnalle

Tiivistelmä:

Kehitysvammaisten päivätoiminnan nykyiset toimitilat eivät mahdollista toimintaa todettujen sisäilmahaittoja aiheuttavien ongelmien vuoksi, jonka vuoksi Toivolan toimintakeskuksen korjauksen aikaiseksi väistötilaksi ehdotetaan Kurjenmäenkatu 10G, 2. kerrosta.

Sosterla § 12

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen, vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski, hallintoylihoitaja Reija Ekdal, toimitilavastaava Janne Lehtimäki 22.12.2021:

Toivolan toimintakeskus tarjoaa nuorille ja aikuisille kehitysvammaisille työ- ja päivätoimintaa. Aikuiset ja nuoret käyvät toimintakeskuksessa 2–5 arkipäivänä viikossa. Päivän sisältö määräytyy yksilöllisesti. Jokaiselle pyritään löytämään sopiva, omaa osaamista tukevaa toimintaa, esimerkiksi erilaisia työn luonteisia tehtäviä, viriketoimintaa ja ulkoilua. Henkilömäärä on 5 työntekijää.

Turun kaupungin viidestä toimintakeskuksesta Toivolan toimintakeskus on sijainniltaan parhaalla paikalla Mäntymäen kaupunginosassa. Toivolan sijaitsee rauhallisella asuinalueella, mikä mahdollistaa turvallisen liikkumisen ja ulkoilun. Lähiympäristön asukkaita käy Toivolassa tervehtimässä asiakkaita ja kirpputorilla sekä erilaisissa tapahtumissa. Toivolankadulle on hyvät liikenneyhteydet ja lähialueella sijaitsee useita asumisyksiköitä, joista osa asiakkaista voi tulla päivätoimintaan myös kävellen. Lisäksi Toivolasta on lyhyt matka lähialueen liikkeisiin sekä keskustaan, jossa käydään mm. kirjastossa ja erilaisissa tapahtumissa. Päivittäisasiointien ja omatoimisuuden harjoittelu on osa toimintakeskusten toimintaa.

Pohjaratkaisultaan ja sisätiloiltaan Toivola on niin asiakkaiden kuin työntekijöidenkin mielestä toimiva ja viihtyisä toimintayksikkö, jossa on voitu hyvin vastata asiakkaiden yksilöllisiin avun ja tuen tarpeisiin sekä toiveisiin toiminnan sisällöstä. Näillä perusteilla Toivolan toimintakeskus tulisi remontoida, jotta tiloissa tähän asti erittäin hyvin toteutunut toiminta pääsee palaamaan alkuperäiselle paikalleen.

Toivolan remontin suunnittelutyö tullaan käynnistämään heti alkuvuodesta 2022. Kyseessä on koko talon käsittävä laaja peruskorjaus, jonka vuoksi väistön arvioitu kokonaiskesto on tällaisissa projekteissa keskimäärin kolme vuotta. Toivolan kohdalla tulee myös arvioitavaksi kannattaako rakennusta peruskorjata vai onko purku ja uudisrakennuksen rakentaminen tontille parempi ratkaisu. Suunnittelun yhteydessä tulee myös tarkastella vammaispalvelujen laajempia tilatarpeita.

Nykyiset toimitilat eivät mahdollista toimintaa todettujen sisäilmahaittoja aiheuttavien ongelmien vuoksi, jonka vuoksi Toivolan toimintakeskuksen väistötiloiksi ehdotetaan Kurjenmäenkatu 10G, rakennus Kurjenmäki 31, 2 kerros. Vuokrasopimus määräajalle 1.2.2022.–31.12.2024, jonka jälkeen toistaiseksi voimassa olevana. Irtisanomisaika on sekä määräaikaissopimuksen aikana että sen jälkeen 6 kuukautta.

Vuokranantaja Vuokrakartio Oy. Vuokrattavan tilan neliömäärä on 609 m2 ja vuokra on 12 421,76 €/kk, vuosivuokra yhteensä 149 061 €.

Nykyisten vapautuvien tilojen neliömäärä on 735 m2 ja vuokra on 9 142,17 €/kk, vuosivuokra yhteensä 109 706 €.

Liite 1Työsuojelun lausunto

Liite 2Pohjapiirros

Esitämme, että konsernihallinnon tilapalvelut valtuutetaan allekirjoittamaan esityksen mukainen vuokrasopimus kehitysvammaisten päivätoiminnan väistötilaksi ajalle 1.2.2022.–31.12.2024 osoitteesta Kurjenmäenkatu 10G.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa 3.1.2022:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää esittää konsernihallinnon tilapalveluille, että hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden kehitysvammaisten päivätoiminnan väistötilaksi vuokrataan tila osoitteesta Kurjenmäenkatu 10G ajalle 1.2.2022.–31.12.2024.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKonsernihallinto, tilapalvelut


Liitteet:

Sosterla § 12
Liite 1:Työsuojelun lausunto
Liite 2:Pohjapiirros