Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta1012.01.202210

61-2022 (10 03 02)

Tilojen vuokraaminen Eurocity -kiinteistöstä suun terveydenhuollon kliiniselle puolelle korvaamaan Pääskyvuoren hammashoitolan tiloja

Tiivistelmä:

Terveyspalveluiden suun terveydenhuollon tilatarpeet ovat olleet useita vuosia alimitoitettuja. Tämän lisäksi on tulossa useita laajoja tilamuutoksia lyhyellä aikavälillä kiinteistöjen peruskorjausten tai uudishankkeiden takia. Hyvinvointipalvelut luopuu hammashoitolan tiloista Pääskyvuoren koulun peruskorjauksen yhteydessä. Uusi tila Pääskyvuoren hammashoitolan tilatarpeisiin on löytynyt Eurocityssä osoitteessa Joukahaisenkatu 1.

Sosterla § 10

Palvelualuejohtaja Jane Marttila, johtava ylihammaslääkäri Marina Merne-Grafström, asiakasvastaava Hanna Kuiko, hallintoylihoitaja Reija Ekdal 22.12.2021:

Pääskyvuoren hammashoitola sijaitsee Pääskyvuoren koulun tiloissa osoitteessa Talvitie 10 (20610 Turku) ns. B-siivessä. Pääskyvuoren koulun hankesuunnitelman (Pääskyvuoren koulun osittainen peruskorjaus ja laajennus) 26.9.2018 mukaisesti Suunnitelma luopua pienistä hoitoloista on kuvattu Suun terveydenhuollon Tilatarveselvityksessä 2016. Selvitys on sosiaali- ja terveyslautakunnan hyväksymä 29.3.2016.

Suun terveydenhuollon laaja palveluverkkoselvitys on työn alla ja valmistuu alkuvuodesta 2022. Dentalian palveluiden osalta tilatarveselvitys valmistui syyskuussa 2021 ja hyväksyttiin sosiaali- ja terveyslautakunnassa 24.11.2021. Pääskyvuoren tilojen osalta väistötilojen hankkiminen on kuitenkin ajankohtainen ennen palveluverkkoselvityksen valmistumista. Pääskyvuoren hammashoitolassa on kolme kliinistä hammashoitohuonetta, välinehuoltotila, taukohuone, sosiaalitilat, pukutila sekä laaja odotustila. Väistö on suunniteltu alkavaksi viimeistään keväällä 2022.

Uusi tila Pääskyvuoren hammashoitolan tilatarpeisiin on löytynyt Eurocityssä osoitteessa Joukahaisenkatu 1, 20520 Turku. Tässä osoitteessa on toiminut PlusTerveys Hammaslääkärit Oy:n toimipiste ja Turun kaupungin Hyvinvointipalvelut toimisivat alivuokralaisena heidän toiminnan loputtua. Tässä Eurocityn tilassa on kolme kliinistä hammashoitohuonetta, välinehuoltotila, taukohuone, sosiaalitilat, pukutila sekä laaja yhteiskäyttöinen odotustila. Lisäksi tilassa on röntgentutkimushuone panoraamatomografia laitteistoineen. Vuokrattava tila on hammaslääketieteellisten palveluiden tuottamiseen suunniteltu ja siten siihen ei tarvitse tehdä muutostöitä esim. putkistojen osalta. Hoitolan tilat on kalustettu mm. hoitoyksikköineen ja välinehuoltolaitteistoineen. Tilat ovat nykyaikaiset ja ovat olleet nykyisessä käytössä vasta vuodesta 2018. On huomioitavaa, että Plusterveyden tilassa oleva laitekanta hoitoyksikköineen on sisällytetty perittävään kuukausivuokraan. Pääskyvuoren hammashoitolassa käytössä olevat instrumentit ja pienlaitteet siirrettään Eurocityn hoitolaan ja siitä syystä ei myöskään aiheudu instrumenttihankintoja.

Pääskyvuoren perustoiminta siirretään aluksi Eurocityn tiloihin. Tarkoituksena on tehostaa muun kuin suun sairauden perusteella tehtävän suun hoidon prosessia. Tämä tarkoittaa lähetepotilaiden hoitoa, joilla on edessä tekonivelleikkaus, lääkityksen aloitus (esim. bisfosfonaatti luulääke) tai syöpähoitoja, jotka vaativat suun infektioiden hoidon ennen muuta hoitoa. Hoitojen keskittäminen luo paremmat mahdollisuudet sujuvammalle prosessille ja paremmalle yhteistyölle erikoissairaanhoidon kanssa. Samalla käynnillä potilaalle voidaan tehdä kerralla enemmän ja radiologiset perustutkimukset. Eurocityn käyttöönotto ei tule lisäämään suun terveydenhuollon kapasiteettia eikä siten vähennä hoitovelkaa tai paranna kokonaistoiminnan hoitoon pääsyä. Muutoksen voidaan nähdä tuovan laadullisia etuja infektiosaneerauspotilaiden hoidossa. Tämän prosessin potilasmäärät ovat lisääntymässä, kun suun ja yleisterveyden yhteyden merkitys huomioidaan yhä enenevissä määrin osana muita sairaanhoidon prosesseja. Myös järjestämissuunnitelman suun terveydenhuollon asiantuntijaryhmä on nimennyt tämän prosessin kehittämiskohteeksi hankerahoituksen osana.

Tilapalveluiden mukaan Pääskyvuoren väistön tarve alkaa huhti–toukokuussa 2022. Käyttöönoton aloittamiseen tarvitaan kuitenkin valmisteluja mm. välineistösiirroissa ja it-yhteyksien luomisessa. Vuosivuokrakustannukset ehdotuksen tilamuutoksista aiheuttavat n. 0.5 %:n nousun suun terveydenhuollon kliinisen puolen kuluissa (tilinpäätökseen 2020 nähden) ja aiheuttaa siis lisäkulun, joka ei sisälly talousarvioon. Vuokrakustannukset Pääskyvuoren hammashoitolan palvelutuotannossa nousevat vuositasolla 77 081,04 €.

Jatkossa tätä vuokrattava tilaa on mahdollista laajentaa, mutta se edellyttää selvityksiä ja lisäksi tilamuutoksia.

Uuden tilan vuokrasopimus on määräaikainen ajalle 1.2.2022-30.9.2023. Vuokrasopimus on alivuokraussopimus ja noudattaa päävuokralaisen sopimaa määräaikaa kiinteistön omistajan kanssa. Vuokralaisen tulee ilmoittaa vuokranantajalle 31.8.2022 mennessä mikäli määräaikaista sopimusta halutaan jatkaa.

Kustannusvertailua

Kuukausivuokra sisältää sisäisen vuokrauksen kulujen lisäksi myös kiinteän laitekannan ja kaikki kalusteet.

Vuokran lisäksi käyttäjä maksaa jätehuollosta ja siivouksesta aiheutuneet kulut.

Liite 1Työsuojeluvaltuutetun lausunto

Liite 2Kalustelista

Esitämme, että Konsernihallinnon tilapalvelut valtuutetaan allekirjoittamaan esityksen mukainen vuokrasopimus suun terveydenhuollon toiminnalle, Eurocityn PlusTerveys Hammaslääkärit Oy:n hammashoitolan tiloista ajalle 1.2.2022-30.9.2023 osoitteesta Joukahaisenkatu 1.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa 5.1.2022:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää esittää konsernihallinnon tilapalveluille, että hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden suun terveydenhuollolle vuokrataan tilat Eurocityn PlusTerveys Hammaslääkärit Oy:n hammashoitolan tiloista osoitteesta Joukahaisenkatu 1 ajalle 1.2.2022-30.9.2023.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKonsernihallinto, tilapalvelut
tiedEkdal Reija
tiedKuiko Hanna
tiedMarttila Jane
tiedMerne-Grafström Marina


Liitteet:

Sosterla § 10
Liite 1:Työsuojeluvaltuutetun lausunto
Liite 2:Kalustelista