Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta912.01.20229

15401-2021 (02 05 00)

Perhehoidon palkkiot ja korvaukset vuonna 2022 -lastensuojelu

Tiivistelmä:

Perhehoitajille maksettavien hoitopalkkioiden, kulukorvausten ja käynnistämiskorvausten määrää on perhehoitolain (263/2015) mukaisesti tarkastettava kalenterivuosittain. Pitkäaikaisten perhehoitajien lisäksi palkkioita ja kulukorvauksia maksetaan sosiaalihuoltolain ja lastensuojelulain mukaisena tukitoimena toimiville tukiperheille, päivystysperheille, mentoreille ja läheissijaisperheille.

Sosterla § 9

Lastensuojelun johtaja Eira Virolainen, johtava sosiaalityöntekijä Maija Santamaa, palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen ja controller Jyrki Sundman 5.1.2022:

Perhehoidon korvausten yhtenäistäminen seutukunnallisesti

Turku ja sijaishuoltoyksikkö Tammi palvelevat yhdessä Varsinais-Suomen perhehoitajia. Perhehoitajien yhdenvertaisen kohtelun vuoksi ja palkkioiden yhteneväisyyden varmistamiseksi tulevalla hyvinvointialueella palkkioiden suuruus on määritelty yhteistyössä sijaishuoltoyksikkö Tammen kanssa. Indeksikorotuksen lisäksi palkkiot pyöristetään seuraavaan tasaeuroon. Turun hyvinvointitoimialan Tukipalvelut-yksikkö ja Sijaishuoltoyksikkö Tammi noudattavat yhtenäistä ohjetta hoitopalkkioiden korottamisen suhteen.

Pitkäaikaisen perhehoidon palkkiot

Perhehoitolain (263/2015) 16 §:n mukaisen hoitopalkkion vähimmäismäärä nousee 1.1.2022 alkaen perhehoidossa olevaa henkilöä kohden 847,24 euroon kalenterikuukaudessa.

Jos hoitopalkkio on sovittu toimeksiantosopimuksessa vähimmäismäärää suuremmaksi tai pienemmäksi, korotetaan hoitopalkkiota indeksitarkistuksen johdosta 1.1.2021 lukien 2,46 prosenttia.

Perhehoitolain mukainen vähimmäismäärän mukainen hoitopalkkio maksetaan jatkossa niille perhehoitajille, joiden perheeseen sijoitettu lapsi opiskelee sisäoppilaitoksessa tai on jälkihuollossa tai varusmiespalveluksessa. Jälkihuoltoon siirtyvien nuorten perhehoidossa voidaan hoitopalkkiota maksaa myös yhteisesti sovittavalla prosenttiosuudella lapsen tai nuoren asuessa perhehoidossa osa-aikaisesti. Jälkihuollettavan nuoren hoitopalkkiota voidaan korottaa sosiaalityöntekijän harkinnalla hoidettavuuden mukaan.

Läheissijaisperheiden osalta perhehoidon palkkion määrittämisessä huomioidaan lapsen hoidettavuus ja palkkio maksetaan normaalin palkkiokäytännön mukaisesti.

Kulukorvaus ja käynnistämiskorvaus

Perhehoitolain 17 §:n mukaisen kulukorvauksen vähimmäismäärä on 1.1.2021 437,44 €/kk. Myös muita kuin vähimmäismääräisiä kulukorvauksia tulee tarkastaa 1.1.2020 alkaen. Indeksin pisteluku on noussut 3,13 prosenttia.

Perhehoitolain mukaisesti kulukorvaus kattaa perhehoidossa olevan ravinnosta, asumisesta, harrastuksista, henkilökohtaisista tarpeista ja muusta elatuksesta aiheutuvat tavanomaiset menot sekä ne tavanomaiset terveydenhuollon kustannukset, joita muun lainsäädännön nojalla ei korvata. Lisäksi kulukorvaus sisältää lastensuojelulain (417/2007) nojalla perhehoitoon sijoitetulle lapselle tai nuorelle hänen omaan käyttöönsä mainitun lain nojalla annettavat käyttövarat.

Kulukorvauksen lisäksi perhehoitajalle maksetaan korvaus sellaisista perhehoidossa olevan yksilöllisistä tarpeista johtuvista terapian ja terveydenhuollon sekä alle 21-vuotiaan lapsen tai nuoren opinnoista aiheutuvista erityisistä kustannuksista, joita muun lainsäädännön nojalla ei korvata. Erikseen korvataan sosiaalityöntekijän harkinnalla erityisten harrastusten tai harrastusvälineiden aiheuttamat ja muut jatkuvaluontoiset tai kertakaikkiset erityiset kustannukset.

Perhehoidossa olevan lapsen lomanvietosta ja virkistysmatkoista johtuvia kustannuksia ei enää erikseen korvata, vaan vuonna 2021 korvattu summa 500 € sisällytetään vuonna 2022 kulukorvaukseen, mikä nostaa vastaavasti perhehoitajalle maksettavan kuukausittaisen kulukorvauksen määrää.

Myös perhehoitolain 17 §:n mukaisen käynnistämiskorvauksen enimmäismäärää tulee tarkistaa elinkustannusindeksin pisteluvun muutosta vastaavasti (0,20). Käynnistämiskorvauksen enimmäismäärä on 1.1.2022 alkaen 3106,53 euroa perhehoidossa olevaa henkilöä kohti. Käynnistämiskorvaus maksetaan perhehoitajalle vastikkeellisesti tositetta vastaan. Koko summa on käytettävä vuoden aikana sijoituksen alkamisesta. Hankinnoista sovittava etukäteen sijoitusta koordinoivan työntekijän/perhehoitajan vastuutyöntekijän kanssa.

Lyhytaikaiset perhehoitajat

Päivystysperhetoiminnan osalta esitetään vuorokausiperusteista hoitopalkkiota lapsen ollessa sijoitettuna päivystysperheeseen. Kaikissa päivystysluonteisissa sijoituksissa hoitopalkkio on 65 €/vrk (kiireellinen sijoitus, kiireellinen avohuollon sijoitus). Mikäli kiireellinen sijoitus jatkuu avohuollon sijoituksena, hoitopalkkio ei muutu. Mikäli avohuollon jatkuu kiireellisenä sijoituksena, arvioidaan yksilöllisesti, onko hoitopalkkion korottamiselle perustetta. Suunnitelmallisissa avohuollon sijoituksissa hoitopalkkio on 54 €/vrk. Lyhytaikaisessa perhehoidossa tulo- ja lähtöpäivät lasketaan hoitovuorokausiksi.

Kun perhehoitoon sijoitetaan yhdessä lapsen kanssa hänen vanhempansa, puhutaan perhe perheessä –sijoituksesta. Tällaisissa sijoituksissa maksetaan henkilöperusteista palkkiota.

Sijaishoito

Perhehoitajia kannustetaan pitämään lakisääteiset vapaansa ja näin huolehtimaan jaksamisestaan. Tukipalvelut-yksikkö valmentaa lapsen omasta läheisverkostosta tai perhehoidon valmennuksin sijaishoitajia. Sijaishoidon palkkioiden osalta esitetään:

Tukiperhe

Tukiperhe on sosiaalihuoltolain ja lastensuojelulain mukainen tukitoimi. Lapsen ollessa tukiperheessä sijaisperheestään, perhehoitajan vapaa voi tavallisesti toteutua.

Mentoritoiminta

Mentoritoiminta on keskeinen perhehoidon tukitoimi, jonka palkkio perustuu Perhehoitoliiton minimisuosituksiin.

Matkakorvaukset

Pitkäaikaiset perhehoitajat, tukiperheet ja päivystysperheet vastaavat pääosin sijoitetun lapsen kuljetuksista. Pitkäaikaisille perhehoitajille, tukiperheille ja päivystysperheille esitetään korvattavaksi lapsen kuljetuksista oman auton käytöstä 0,46 €/km. Kyydissä olevista matkustajista ei makseta. Vastaavasti korvaus maksetaan mentoreille.

Perhehoitajan vapaa

Perhehoitolain 263/2015 13 § mukaan kunnan tulee järjestää perhehoitajalle mahdollisuus vapaaseen, jonka pituus on kaksi vuorokautta kutakin sellaista kalenterikuukautta kohden, jona hän on toiminut toimeksiantosopimuksen perustella vähintään 14 vuorokautta perhehoitajana.

Perhehoitajien lakisääteisen vapaiden korvaukseen esitetään vuorokausiperustetta. Mikäli perhehoidossa oleva lapsi käy säännöllisesti ja turvallisesti esim. tukiperheessä tai kotilomilla tai jos perhehoitajan vapaat hoidetaan toimeksiantosopimussuhteisen sijaishoitajan avulla, vapaita ei kerry. Vuosittain tarkastetaan pitämättömien vapaiden määrä ja korvaus maksetaan koonninmukaisesti. Sijaishoitajia kannustetaan vapaiden pitämiseen sijaishoidon ja tukiperhetoiminnan avulla.

Lapsen asuminen ja huolenpidon järjestäminen huoltajuusjärjestelyin

Lapsen asumisen ja huolenpidon järjestäminen oheishuoltajan luona on kyseessä, kun lapsen läheisperhe on ottanut lapsen luokseen asumaan ja on hakenut ja saanut lapsen huoltajuuden. Kyseessä ei ole sijoitus. Lapsen asuminen ja huolenpito on valmisteltu yhteistyössä sosiaaliviranomaisen kanssa.

KHO on linjannut (KHO 4.11.2020/4186), että oheishuoltajalle maksettavan palkkion määrittämisessä on huomioitava lapsen hoidettavuus. Esitetään, että lapsen oheishuoltajalle maksetaan perhehoitolain vähimmäismäärän mukainen hoitopalkkio ja tarvittaessa lapsen hoidettavuuden mukaan sosiaali- ja terveyslautakunnan vahvistama perhehoidon palkkio.

Kustannusvaikutukset

Arvioidut kustannusvaikutukset vuonna 2022 ovat max. 40 000 euroa.

Esitämme lastensuojelun perhehoidon hoitopalkkioita ja kulukorvauksia vuodelle 2022 pitkäaikaisille perhehoitajille, lyhytaikaisille perhehoitajille, läheissijaisperheille ja mentoreille hyväksyttäviksi oheisen liitteen mukaisesti.

Liite 1Perhehoidon palkkiot ja korvaukset v. 2022 / lastensuojelu

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa 5.1.2022:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että 1.1.2022 lukien lastensuojelun perhehoidon hoitopalkkiot ja kulukorvaukset pitkäaikaisille perhehoitajille, lyhytaikaisille perhehoitajille, läheissijaisperheille ja mentoreille ovat esityksen liitteen mukaiset.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKuronen Sirpa
tpvLumio Milla
tpvSantamaa Maija
tiedSundman Jyrki
tiedVirolainen Eira


Liitteet:

Sosterla § 9
Liite 1:Perhehoidon palkkiot ja korvaukset v. 2022 / lastensuojelu