Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta49316.12.202018

12135-2020 (10 03 01, 10 03 02)

Lausunto Linnakaupungin monitoimitalon tarveselvityksestä

Tiivistelmä:

Konsernihallinto, tilapalvelut pyytää lausuntoa Linnakaupungin monitoimitalon tarveselvityksestä kasvatus- ja opetuslautakunnalta, sosiaali- ja terveyslautakunnalta, liikuntalautakunnalta ja kaupunkiympäristölautakunnalta. Lautakuntakäsittelyjen jälkeen tilapalvelut saattaa tarveselvityksen kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaoston hyväksyttäväksi.

Sosterla § 493

Toimitilapäällikkö Minna Juselius ja tilacontroller Saku Lehtiö 29.10.2020:

Tarveselvitys käsittelee Topeliuksen koulun, Juhana Herttuan koulurakennuksen, Luolavuoren yläkoulun, väistökoulun sekä uuden päiväkodin tilaratkaisua.

Tarveselvityksen alkuperäinen tavoite oli tutkia vaihtoehtoinen ratkaisu Juhana Herttuan koulurakennuksen peruskorjaamiselle. Lisäksi tuli selvittää toimialojen muut mahdolliset lähialueen tilatarpeet, jotka olisivat yhdistettävissä samaan hankkeeseen. Tästä syystä selvitystä on viety eteenpäin monitoimitalon nimellä.

Tarveselvityksen laadinnan aikana Juhana Herttuan koulurakennus suljettiin sisäilmaongelmien vuoksi maaliskuussa 2020. Samaan aikaan suljettiin vastaavista syistä myös Luolavuoren koulu. Luolavuoren yläkoulun erityisoppilaiden tilat päätettiin tässä yhteydessä liittää tarveselvitykseen mukaan.

Lisäksi toukokuussa 2020 päivitetyt, kouluikäisten osalta voimakkaasti pienentyneet väestöennusteet, aiheuttivat vielä uuden tarkastelukierroksen erityisesti hankkeen mitoituksen suhteen. Epävarman ennusteen pohjalta rakennettava suuri lisäkapasiteetti olisi vaarassa jäädä tyhjilleen, mikäli kasvua ei tulekaan.

Ratkaisuna esitetään väistökoulun rakentamista tämän uudisrakennushankkeen yhteyteen. Varaudutaan Juhana Herttuan osalta ennusteen mukaiseen kasvuun ja rakennetaan lisäksi n.300 oppilaspaikan vaatimat lisätilat väistökouluksi. Tällöin ei tiloja ”rakenneta tyhjilleen”. Jos kasvu on ennakoitua suurempaa, pystytään tähän vastaamaan hankkeen myötä jo olemassa olevilla tiloilla.

Perusopetuksen tilaratkaisu on tarveselvityksessä jaettu kahteen osaan. Topeliuksen nykyisiin alakoulun rakennuksiin sijoitetaan perusopetuksen 1-6 -luokat ja aamu- ja iltapäivätoiminta. Esiopetus siirretään takaisin alakoulun yhteyteen.

Uudisrakennukseen sijoitetaan Juhana Herttuan ja Luolavuoren yläkoulun korvaavat tilat, sekä varautuminen oppilasmäärän kasvuun. Uudisrakennukseen on lisäksi mitoitettu väistökoulukäyttöön perusopetukselle n.300 oppilaspaikkaa. Normaalien opetustilojen lisäksi on huomioitu luonnontieteiden sekä taito- ja taideaineiden tiloihin lisämitoitus siten, että myös yläkoulun väistökäyttö onnistuu opetussuunnitelman mukaan normaalisti.

Koulun lisäksi uudisrakennukseen sijoitetaan oppilashuollon ja liikunnan tilat. Liikuntasaleista toinen on täysikokoinen sisäpelikenttä ja toinen pienimuotoisempaan ryhmäliikuntaan yms. soveltuva ns. ”peilisali”. Pieni Sali soveltuu hyvin myös päiväkodin käyttöön. Päiväkoti on mitoitettu 6-ryhmäisenä, jossa on n.126 hoitopaikkaa.

Muut toimialat eivät nähneet tässä yhteydessä tarvetta liittyä hankkeeseen mukaan.

Uudisrakennukseen tulee laskennallisesti n.850 oppilaspaikkaa ja 126 päiväkodin hoitopaikkaa, yhteensä siis lähes 1000 lasta. Henkilökuntaa rakennukseen tulee sijoittumaan arviolta 150.

Topeliuksen alakoulun korjauskustannusten on arvioitu olevan yhteensä n.4,1milj.€ (alv0%).

Uudisrakennuksen toteutushinta lopullisista ratkaisuista ja laajuudesta riippuen on arviolta 3000-3300€/brm2 (bruttoalaa, alv0%). Kokonaiskustannuksen ollessa näin yhteensä n.41 – 45 milj.€ (alv 0 %).

  Juhana Herttua Luolavuoren yläkoulu Väistökoulu/ 
  + kasvuenn. 2020-2030  kasvuenn. 2020-2030 YHT.
 Yhteistilat 1004 m² 249 m² 544 m² 1796 m²
 Koulutilat 3258 m² 1231 m² 1903 m² 6391 m²
 Yhteensä hyötyala: 4261 m² 1480 m² 2446 m² 8188 m²
     
 Oppilashuolto 106 m² 94 m² 31 m² 231 m²
 Liikuntatilat 1695 m² 288 m²  1983 m²
 Päiväkoti 1390 m²   1390 m²
 Yhteensä hyötyala 7452 m² 1861 m² 2478 m² 11791 m²
 Yhteensä bruttoala 8520 m² 2128 m² 2833 m² 13481 m²

Uudisrakennusta esitetään sijoitettavaksi Vaasanpuiston kaava-alueelle. Rakennuksen ja sen piha-alueen laajuuden vuoksi ei vaihtoehtoja varsinaisesti ole. Uutena kaava-alueena olisi tässä yhteydessä mahdollista ottaa heti aluksi huomioon suuren koulurakennuksen järjestelyt. Asemakaavan valmistuminen on kaavoitusohjelmassa ilmoitettu vuodelle 2022. Näin ollen pienin varauksin voidaan arvioida uudisrakennuksen aikaisimmaksi mahdolliseksi valmistumisajankohdaksi vuosi 2025.

Hyvinvointitoimialan lausunto tarveselvityksestä

Hyvinvointitoimialalta mukana hankkeessa oli kaksi palvelualuetta; terveyspalvelut sekä perhe- ja sosiaalipalvelut. Linnakaupungin alueella ei ole tällä hetkellä terveyspalvelupisteitä. Alueen terveyspalvelut hoidetaan muissa toimipisteissä, pääsääntöisesti keskustan alueella. Uudisrakennuksen sijoitusvaihtoehtoja on kolme.

Liite 1                                  Linnakaupungin monitoimitalon tarveselvitys

Vaihtoehto 1

Uudisrakennus voitaisiin sijoittaa nykyisen Juhana Herttua koulutalon tilalle, tosin se edellyttäisi uudisrakennuksen toteutusta useisiin kerroksiin. Juhana Herttuan purkaminen on teoriassa mahdollista, mutta ei kokonaisuutena arvioituna suositeltavaa. Purkukustannukset nostaisivat hankkeen kuluja, minkä lisäksi Museokeskus vastustaa rakennuksen purkamista. Museokeskus näkee kolmen koulun kokonaisuuden (Merenkulkuoppilaitos, Juhana Herttuan koulutalo, Topeliuksen koulu) tärkeänä ja koulurakennuksen massoittelun, julkisivun ja sisätilojenkin osalta vahvoja suojeluarvoja. 

Vaihtoehto 2

Toinen esitetty vaihtoehto on Vaasan-puiston kaava-alue. Alue on toistaiseksi lähes rakentamaton (tällä hetkellä vain vanhan puhdistamon purettavaa rakennuskantaa) ja riittävän laaja, jotta suurikin uudisrakennus ja koulun vaatimat piha-alueet saadaan helposti mahtumaan sinne.

Vaihtoehto 3

Kolmas esitetty sijoituspaikka on Iso-Heikkilän teollisuusalueen pohjoisosissa, Vaasantien ja Akselintien läheisyydessä. Sijainti on Linnakaupungin osayleiskaavassa merkitty lähipalvelujen alueeksi (pl). Tämä alue on kaavoitusaikataulussa ja aluekehityksessä viimeisenä, mikä johtaisi siihen, että monitoimitalo olisi pitkään teollisuusalueen takana ja mikäli alueen kehitys hidastuu arvoidusta, voisi jäädä pysyvästi teollisuusrakennusten ympäröimäksi.

Topeliuksen alakoulun yhteydessä tarjotaan oppilashuollon (kouluterveydenhuolto, psykologi, kuraattori ym.) palveluja ja palvelutaso tullaan pitämään ennallaan.

Topeliuksen nykyiset oppilashuollon käytettävissä olevat tilat eivät ole mm. äänieristävyytensä, vaikean tavoitettavuutensa ja hajanaisen sijoittelunsa kannalta hyvät. Tilojen nykyinen sijoittelu on jouduttu tekemään muiden kasvaneiden tilatarpeiden vuoksi, eikä kouluterveydenhuollolle osoitetut nykyiset tilat sovellu toimintaan. Monitoimitalon tarveselvityksessä alakoulun oppilashuolto sijoitetaan nykyiseen hallintorakennukseen, jolloin vähäisillä väliseinämuutoksilla saadaan toteutettua mm. lepohuone ja hätäpoistumistie terveydenhoitajan huoneeseen. Kouluterveydenhuollon kannalta tämä ratkaisu olisi kannatettava.

Topeliuksen yläkouluun on mitoitettu kaksi terveydenhuollon tilaa. Yläkoulun kouluterveydenhuoltoon tarvitaan tila vähintään yhdelle terveydenhoitajalle ja väistökoulun tarpeisiin toiselle terveydenhoitajalle. Toinen työhuoneista tulee terveydenhoitajan käyttöön viitenä päivänä viikossa, ja toista huonetta käyttää koululääkäri 1-2 päivänä ja mahdollisesti psykiatrinen sairaanhoitaja kerran viikossa sekä tarvittaessa väistökoulun kouluterveydenhoitaja 2-3 päivänä viikossa. Vastaanottotilojen (yht. 50 m²) yhteyteen tarvitaan yksi yhteinen lepohuone (10 m²), odotustilat ja wc-tilat. Lisäksi henkilökunta tarvitsee sosiaali- ja taukotilat, jotka saadaan toteutettua yhteisinä koko talon henkilökunnan kesken. Hyvinvointitoimialalla työskentelee enenevissä määrin liikkuvaa työtä tekeviä henkilöitä, jotka tarvitsisivat ajoittain työskentelytiloja sekä sosiaali- ja taukotiloja. Tämä tulisi huomioida uusia tiloja suunnitellessa.

Oppilashuolto tulee rakennusta suunnitellessa käsitellä yhdessä, josta muodostetaan kaikkia toimijoita hyödyttävä kokonaisuus. Myös psykologin ja kuraattorin tilat ovat sijoitettavissa oppilashuollon tilojen yhteyteen. Kouluterveydenhuollon näkemyksen mukaan vaihtoehto 2 sopii sijaintinsa ja ympäristönsä puolesta uudisrakennukselle. Tässä vaihtoehdossa on huomioitava vilkkaan Tukholmankadun liikennejärjestelyt oppilaiden turvallisuuden takaamiseksi. Suurin osa oppilaista joutunee ylittämään Tukholmankadun.

Hyvinvointitoimialan näkemyksen mukaan monitoimirakennuksen rakentaminen tulee toteuttaa vaihtoehdon 2 mukaisesti.

Vs. talous- ja hallintojohtaja Laura Saurama 10.12.2020:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää antaa tilapalvelulle edellä olevan lausunnon Linnakaupungin monitoimitalon tilatarveselvityksestä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKonsernihallinto, tilapalvelut


Liitteet:

Sosterla § 493
Liite 1:Linnakaupungin monitoimitalon tarveselvitys