Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Hyvinvointitoimiala 
Loppupvm 7.6.2021, Toimialajohtaja8530.11.2020 

2882-2019 (07 01 04)

Tyytyminen hallinto-oikeuden päätökseen

Kaupunginsihteeri Antti Perälä 27.11.2020:

Asian tausta

YLE:n toimittaja oli 1.3.2019 pyytänyt Turun kaupungilta muistiot kaikista kaupungin tai kuntayhtymän vuonna 2018 suorittamista tarkastuskäynneistä vanhusten tehostetun palveluasumisen yksiköissä. Turun kaupungin hyvinvointitoimialan vanhus- ja vammaispalvelujen palvelualuejohtaja oli 2.4.2019 hylännyt tietopyynnön, koska tarkastusmuistiot sisälsivät julkisuuslain 24 §:n 1 momentin 15 kohdassa tarkoitettuja tietoja viranomaisen tehtäväksi säädetystä tarkastuksesta ja valvontatoimeen liittyvistä asioista. Turun hallinto-oikeus on tehnyt päätöksen, jonka mukaanvanhus- ja vammaispalvelujen palvelualuejohtaja ei ollut voinut kieltäytyä antamasta valittajalle hänen pyytämiään asiakirjoja julkisuuslain 24 §:n 1 momentin 15 kohdan nojalla. Palvelualuejohtajan päätös on kumottava ja asia palautettava palvelualuejohtajalle uudelleen käsiteltäväksi.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 2.11.2020/20/0652/2

Hallinto-oikeus on päätöksensä perusteluissa laajasti kuvannut julkisuuslain 24 §:n 1 momentin 15 kohdassa todettua. Lähtökohtana on valvonta-asiakirjan julkisuus. Julkisuusperiaate huomioon ottaen salassapidon perusteita on sovellettava ja arvioitava tietokohtaisesti, kunkin asiakirjaan sisältyvän tiedon osalta erikseen. Osajulkisuuden mahdollisuus huomioon ottaen koko asiakirja ei ole salassa pidettävä pelkästään sillä perusteella, että se sisältää tai koskee myös mahdollisesti salassa pidettäviä tietoja. Turun kaupunki on valitusvaiheessa lausunnossaan esittänyt konkreettisina tosiasiaperusteluina tarkastusmuistioiden salassapidolle sen, että valvontakäynneistä tehtyjen tarkastusmuistioiden luovuttaminen olisi heikentänyt aiheettomasti palveluntuottajan luotettavuutta asiakkaiden ja omaisten silmissä ja saattanut vaarantaa kaupungin sijoitusprosessin. Hallinto-oikeuden mukaan Turun kaupunki ei ole esittänyt tosiasiaperusteluita kannalleen, että tarkastusmuistioiden antaminen vaarantaisi valvonnan tai sen tarkoituksen toteutumisen, eikä hallinto-oikeuskaan ole havainnut tällaisia seikkoja.

Hallinto- oikeuden päätöksen perusteluissa on tarkemmin esitetty perusteet, miksi vanhus- ja vammaispalvelujen palvelualuejohtaja ei ollut voinut kieltäytyä antamasta valittajalle hänen pyytämiään asiakirjoja. Näitä perusteita ei uudellaan selvityksellä kyetä todennäköisesti horjuttamaan. Turun kaupungin hyvinvointitoimialan valituslupahakemuksen menestymisen mahdollisuus korkeimmassa hallinto-oikeudessa ei ole edellä mainituin perustein todennäköistä.

Turun kaupungin hallintosäännön 45 §:n 2 momentin 16 kohdan perusteella toimialajohtajan tehtävänä toimialallaan on päättää tuomioistuimen ja viranomaisen päätökseen tyytymisestä ja muutoksenhausta. Koska kyseessä on hyvinvointitoimialan tekemä päätös, kuuluu päätökseen tyytyminen hyvinvointitoimialan toimialajohtajan päätösvaltaan.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 27.11.2020:

PäätösPäätin, että Turun kaupungin hyvinvointitoimiala tyytyy hallinto-oikeuden 2.11.2020/20/0652/2 päätökseen hakematta valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

 

Riitta Liuksa

toimialajohtaja

 

Jakelu

tiedSosiaali- ja terveyslautakunta
tpvXXXXX


Liitteet:

Hyto § 85
Oheismateriaali 1:Turun hallinto-oikeuden päätös 2.11.2020/20/0652/2