Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta44011.11.20201

12478-2019 (02 08 00)

Sosiaalityön ja lastensuojelun tukipalvelut

Tiivistelmä:

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6.1 §:n 3 kohta. Sosiaalityön ja lastensuojelun tukipalveluista on pyydetty dynaamiseen toimittajarekisteriin valituilta palveluntuottajilta tarjoukset ajalle 1.1.2021 - 31.12.2024, minkä jälkeen sopimusta voidaan Tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin kahdella (1) vuoden optiolla ajalle 1.1.2025 - 31.12.2025 ja 1.1.2026 - 31.12.2026. Tarjouskilpailu toteutettiin seudullisesti. Tarjouspyynnön kohteena olleesta 17 osakokonaisuudesta on saatu yhteensä 57 toimintayksikkökohtaista tarjouksia. Tarjouksia on voinut jättää niihin osakokonaisuuksiin, joiden osalta palveluntuottaja on hyväksytty dynaamiseen toimittajarekisteriin. Hankinnan arvioitu arvonlisäveroton arvo sopimuskaudella optiovuosin on noin 48 miljoonaa euroa.

Sosterla § 440

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6 §:n 1 momentin 3 kohta.

Hyvinvointitoimiala, lastensuojelun johtaja Eira Virolainen, sosiaalityön johtaja Minna Virta ja palvelupäällikkö Markku Hirvelä, Konsernihallinnon lakipalvelut lakimies Sanni-Sofia Nieminen sekä Konsernihallinnon hankintapalvelut, projektipäällikkö Jaana Friman 29.10.2020:

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi sosiaalityön ja lastensuojelun tukipalveluiden kilpailuttamisasiakirjat kokouksessaan 17.6.2020 § 267 ja dynaamiseen toimittajarekisteriin valitut palveluntuottajat kokouksessaan 2.9.2020 § 325.

Konsernihallinnon hankintapalvelut on hyvinvointitoimialan toimeksiannosta pyytänyt dynaamiseen toimittajarekisteriin valituilta palveluntuottajilta tarjouksia lastensuojelun ympärivuorokautisista ostopalveluista ajalle 1.1.2021 - 31.12.2024, minkä jälkeen sopimusta voidaan Tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin kahdella (1) vuoden optiolla ajalle 1.1.2025 - 31.12.2025 ja 1.1.2026 - 31.12.2026.

Hankinta toteutetaan seutuhankintana. Kilpailutuksessa ovat mukana Paimion kaupunki, Raision kaupunki, Taivassalon kunta, Marttilan kunta, Naantalin kaupunki, Kaarinan kaupunki, Laitilan kaupunki, Sauvon kunta, Loimaan kaupunki, Pöytyän kunta, Paraisten kaupunki, Salon kaupunki, Perusturvakuntayhtymä Akseli ja Kemiönsaaren kunta.

Osallistumispyynnön hankintailmoitus EU-kynnysarvon ylittävänä julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, hankintalaki) liitteen E mukaisena palveluhankintana on julkaistu 24.6.2020 HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi sekä TED-tietokannassa http://ted.europa.eu. Osallistumispyyntö liitteineen julkaistiin samana päivänä Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa osoitteessa www.tarjouspalvelu.fi/turku.

Tarjouspyyntö lähetettiin 14.9.2020 sisäisenä kilpailutuksena toimittajarekisteriin valituille palveluntuottajille.

Tarjouspyynnön kohteena olivat seuraavat osakokonaisuudet:

Osakokonaisuus 1) Sosiaalihuoltolain ja lastensuojelunlain mukainen kotiin vietävä perhekuntoutus (1)

Osakokonaisuus 2) Sosiaalihuoltolain ja lastensuojelulain mukainen kotiin vietävä perhearviointi (2)

Osakokonaisuus 3) Sosiaalihuoltolain ja lastensuojelulain mukainen kotiin vietävä vanhemmuuden arviointi (3)

Osakokonaisuus 4) Sosiaalihuoltolain mukainen perhetyö (4A)

Osakokonaisuus 5) Lastensuojelulain mukainen tehostettu perhetyö (4B)

Osakokonaisuus 6) Kriisiperhetyö (4C)

Osakokonaisuus 7) Sosiaalihuoltolain ja lastensuojelulain mukainen tukiperhetoiminta, Perustason tukiperhetoiminta (5A)

Osakokonaisuus 8) Sosiaalihuoltolain ja lastensuojelulain mukainen tukiperhetoiminta, Ammatillinen tukiperhetoiminta (5B)

Osakokonaisuus 9) Sosiaalihuoltolain ja lastensuojelulain mukainen ammatillinen tukihenkilötoiminta, Perustason ammatillinen tukihenkilötoiminta (6A)

Osakokonaisuus 10) Sosiaalihuoltolain ja lastensuojelulain mukainen ammatillinen tukihenkilötoiminta, Vaativa erityistason ammatillinen tukihenkilötoiminta (6B)

Osakokonaisuus 11) Sosiaalihuoltolain mukainen kotiin vietävä kuntoutus aikuissosiaalityössä (7)

Osakokonaisuus 12) Sosiaalihuoltolain mukainen ryhmätoiminta aikuissosiaalityössä (8)

Osakokonaisuus 13) Sosiaalihuoltolain mukainen tukihenkilötoiminta aikuissosiaalityössä, Perustason ammatillinen tukihenkilö (9A)

Osakokonaisuus 14) Sosiaalihuoltolain mukainen tukihenkilötoiminta aikuissosiaalityössä, Vaativan tason ammatillinen tukihenkilö (9B)

Osakokonaisuus 15) Sosiaalihuoltolain mukainen ympärivuorokautinen lasten kotihoito (10)

Osakokonaisuus 16) Sosiaalihuoltolain mukaiset oikeuden määräämät tai lastenvalvojan vahvistamat sopimukseen perustuvat valvotut ja tuetut tapaamiset ja valvotut vaihdot (11)

Osakokonaisuus 17) Sijoitetun lapsen yhteydenpidon tuki: tuetut ja valvotut tapaamiset ja valvotut vaihdot huostaan otetuille lapsille (12)

Toimittajarekisteriin valittujen tuli antaa tarjous toimintayksikkökohtaisesti siihen osakokonaisuuteen tai niihin osakokonaisuuksiin, joihin heidät on valittu osallistumispyyntövaiheessa. Tarjouspyyntö tuli antaa Tarjouspalvelu.fi -portaalissa.

Palveluntuottajilla oli mahdollisuus esittää kilpailutukseen liittyviä kysymyksiä. Kysymykset ja niihin annetut vastaukset sekä korjattu tarjouspyyntö julkaistiin Tarjouspalvelu-portaalissa 25.9.2020. Tarjouksia saatiin määräaikaan 5.10.2020 klo 11.00 mennessä 57 toimintayksiköltä.

Seuraavat osakokonaisuuksiin hyväksytyn osallistumishakemuksen lähettäneet palveluntarjoajat eivät lähettäneet tarjousta:

Tarjouspyynnössä ja sen liitteissä kuvattiin hankinnan kohde ja palvelulle asetetut ehdottomat vaatimukset sekä ehdokkaalle ja tarjoukselle asetetut ehdottomat vaatimukset. Lisäksi tarjouspyynnössä kuvattiin pisteytettävät laatuvaatimukset. Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että osatarjoukset otetaan huomioon.

Vaihtoehtoisia tarjouksia ei hyväksytty.

Palveluntuottajan tuli tarjota palveluja suomen ja/tai ruotsin kielellä.

Tarjousten arviointi ja vertailu:

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että tarjousten arviointi toteutetaan kahdessa vaiheessa hakemusten ja tarjousten arvioinnin ja vertailun osalta.

1. Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen

2. Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu ja valinta.

1.     Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen

Arviointi- ja valintaprosessin ensimmäisessä vaiheessa tarjouksia tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita ostettavilta palveluilta tarjouspyynnössä edellytettiin. Tarjouspyyntöä vastaamattomat tarjoukset hylätään.

Tarjousten  tarjouspyynnön mukaisuuden arvioinnin suoritti Tilaajan arviointiryhmä.

Hankintalain 113 §:n mukaan tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset on suljettava pois tarjouskilpailusta.

Seuraavat tarjoukset on suljettava pois tarjouskilpailusta tarjouspyyntöä vastaamattomana:

- Tarjouspyynnön sivuilla 5, 7 ja 49 on todettu, että Tarjoaja voi jättää tarjouksen toimintayksikkökohtaisesti vain niihin osakokonaisuuksiin, joihin he ovat hyväksytty välipäätöksellä osallistumishakemuksen perusteella. Muut tarjoukset hylätään. 

2.     Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu ja valinta.

Arviointi- ja valintaprosessin toisessa vaiheessa tarjousten vertailu ja valinta tehtiin palvelukokonaisuuksittain ja niiden osakokonaisuuksittain. Kokonaistaloudellisimman edullisuuden perusteena on hankintayksikön kannalta paras hinta-laatusuhde. Hyväksytyt tarjoukset laitettiin kokonaistaloudellisen edullisuuden mukaiseen järjestykseen tarjouspyynnössä esitettyjen vertailuperusteiden mukaisesti.

Sosiaalityön ja lastensuojelun tukipalveluiden osakokonaisuuksien dynaamiseen toimittajarekisteriin ajalle 1.1.2021 - 31.12.2024 hyväksytyt palveluntuottajat ovat nähtävissä liitteessä 1. Niissä on nähtävissä myös tarjousten laatuvaatimukset ja hinta-laatusuhteen painotukset, palveluntuottajien pisteet ja järjestys sekä myös hylätyt palveluntuottajat.

Mikäli useampia tarjouksia päätyy vertailussa samaan tulokseen, ratkaistaan sijoitusjärjestys arvalla. Arvonnat suoritettiin arvontapöytäkirjan mukaisesti.

Liite 1Dynaamisen toimittajarekisterin tarjoajien valinta osakokonaisuuksittain

Liite 2Arvontapöytäkirja

Lastensuojelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisten tukipalveluiden valinta.

Lastensuojelulain (417/2007) mukaisten avo- ja tukipalveluiden valinnassa tulee kiinnittää erityistä huomiota lapsen tarpeisiin sekä lapsen sisarussuhteiden ja muiden läheisten ihmissuhteiden ylläpitämiseen ja hoidon jatkuvuuteen. Lastensuojelun asiakkuudessa olevalle perheelle on järjestettävä tarvittaessa lapsen ja perheen tuen tarpeisiin perustuva asiakassuunnitelma huomioon ottaen lastensuojelun avohuollon tukitoimina tarvittavat palvelut. Lapsen terveyden tai kehityksen kannalta välttämättömät sosiaalihuollon palvelut on järjestettävä sen mukaisesti kuin lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä on arvioinut niiden tarpeen lapsen tai vanhemman asiakassuunnitelmassa (Lastensuojelulaki 36 §).

Sosiaalihuoltolain (1301/2014) mukaan jokaisella kunnassa oleskelevalla henkilöllä on oikeus saada kiireellisessä tapauksessa yksilölliseen tarpeeseen perustuvat sosiaalipalvelut siten, ettei hänen oikeutensa välttämättömään huolenpitoon ja toimeentuloon varaannu (Sosiaalihuoltolain 12§).

Lapsella ja hänen perheellään on oikeus saada viipymättä lapsen terveyden tai kehityksen kannalta välttämättömät sosiaalipalvelut. Palveluja on järjestettävä tarvittavassa laajuudessa niinä vuorokauden aikoina, joina niitä tarvitaan. Palvelujen on tuettava vanhempia, huoltajia ja muita lapsen hoidosta ja kasvatuksesta vastaavia henkilöitä lapsen kasvatuksessa ja huolenpidossa (Sosiaalihuoltolain 13 §).

Palveluntuottajan valintaprosessi on kuvattu tarkemmin osallistumis- ja tarjouspyynnön liitteessä 5.

Hankinnan arvioitu arvonlisäveroton arvo sopimuskaudella optiovuosin on noin 48 miljoonaa euroa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 5.11.2020:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää edellä esitetyn perusteella, että

- seuraavat tarjoukset hylätään tarjouspyyntöä vastaamattomina: 

- sosiaalityön ja lastensuojelun tukipalveluiden osakokonaisuuksien dynaamisen toimittajarekisterin palveluntuottajiksi ajalle 1.1.2021 - 31.12.2024 valitaan liitteessä 1 mainitut palveluntuottajat. Palveluntuottajien kokonaistaloudellinen järjestys on myös nähtävissä tässä liitteessä.

- palveluntuottajan valinta asiakkalle ei tapahdu yksinomaan kokonaistaloudellisen hinta/laatu suhteen mukaisen järjestyksen mukaisesti, sillä palvelussa huomioidaan myös lastensuojelulain ja sosiaalihuoltolain säännökset. Palveluntuottajan valintaprosessi prosessi on kuvattu tarkemmin osallistumis- ja tarjouspyynnön liitteessä 5.

- palvelua hankitaan tarjotuilla hinnoilla sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjousten mukaisin ehdoin. Hankintayksikkö ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai -arvoon.

- mahdollisen option käyttöönotosta päätetään erikseen.

- hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta erikseen tehtävällä kirjallisella sopimuksella. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

- hankintasopimus voidaan tehdä ja päätös panna täytäntöön aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen sekä oikaisuohjeen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoasianosaiset
tiedKaarinan kaupunki
tiedKemiönsaaren kunta
tiedLaitilan kaupunki
tiedLoimaan kaupunki
tiedMarttilan kunta
tiedNaantalin kaupunki
tiedPaimion kaupunki
tiedParaisten kaupunki
tiedPerusturvakuntayhtymä Akseli
tiedPöytyän kunta
tiedRaision kaupunki
tiedSalon kaupunki
tiedSauvon kunta
tiedTaivassalon kunta
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tpvXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX


Liitteet:

Sosterla § 440
Liite 1:Dynaamisen toimittajarekisterin tarjoajien valinta osakokonaisuuksittain SALASSA PIDETTÄVÄ
Liite 2:Arvontapöytäkirja