Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta40528.10.20203

9392-2019 (02 02 00)

Hyvinvointitoimialan vuoden 2020 kolmas osavuosikatsaus ja toiminnan ja talouden seuranta 09/2020

Tiivistelmä: -

Sosterla § 405

Vs. talous- ja hallintojohtaja Laura Saurama 22.10.2019:

Hyvinvointitoimialalla on laadittu ennuste vuoden 2020 talouden toteumasta tammi-syyskuun talouden toteuman ja tiedossa olevien velvoitteiden pohjalta. Ennusteen mukaan toimintakate on heikentynyt edelleen määrärahamuutostenkin jälkeen 4,6M€. Ensimmäisessä osavuosikatsauksessa nettotuloksen ennustettiin ylittyvän 24,7M€ ja toisessa osavuosikatsauksessa 34,1M€.

Toteutuneet talousarviomuutokset

Hyvinvointitoimialalta on Pormestarien Turku -johtamisjärjestelmän uudistukseen perustuen siirretty syyskuussa viestintäpäällikkö palkkakustannuksineen sekä taloushallintoyksikön henkilöstö ja kustannuspaikka kokonaisuudessaan konsernihallinnon yhteisiin palveluihin. Siirtojen takia toimialan hallinnon ja siten koko toimialan menot vähentyivät talousarviosta -1.602.046 €.

Koska toisen osavuosikatsauksen perusteella todettiin jo huomattava poikkeama talousarviosta, esitettiin lautakunnalle ja edelleen kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle hyvinvointitoimialan käyttötalouden tuloerän laskemista 1.339.562 €, määrärahan korottamista 32.711.690 € ja investointiosan laskemista 858.752 €. Määrärahakorotukset ovat osin kohdistamatta tiliryhmätasolle. Konserniin varattu määräraha virka- ja työehtosopimuksen mukaisista korotuksista purettiin myös syyskuussa ja hyvinvointitoimialalle se tarkoitti 1.525.970 euron lisämäärärahaa menoihin. (KV 21.09.2020 § 10). Lisäksi henkilöstöjohtajan päätöksellä on tehty määrärahalisäys 6.455 euroa, joka siis kohdistuu talousarvion menoihin ja menoennusteeseen.

Määrärahamuutoksien jälkeen hyvinvointitoimialan talousarvio vuodelle 2020 on seuraava:

Suluissa on esitetty alkuperäinen talousarvioluku.

Toimintaympäristössä tapahtuu muutoksia

Kesän jälkeen toimintaympäristössä on tapahtunut oleellinen muutos eli COVID-19-epidemian toinen aalto on edennyt varsin nopeasti Varsinais-Suomessa ja vaikuttanut oleellisesti hyvinvointitoimialan toimintaan ja talouteen. Toiminnalliset haasteet näkyvät hoitoon pääsyn viivästymisenä ja pitkittyneinä jonotusaikoina. Tilannetta tullaan purkamaan vielä vuoden 2021 aikana. Samalla arvioimme kokonaistilanteen vaikutusta kaupungin asukkaiden yleiseen hyvinvointiin, mikä heijastunee kasvavana palvelutarpeena.

COVID-19-epidemian hoidosta ja varautumisesta on syntynyt ja syntyy edelleen huomattavia kustannuksia toimialalle. Osa kustannuksista on raportoitavissa, mutta osa kustannuksista on toimialalla manuaalisessa seurannassa. Toisessa osavuosikatsauksessa tarkkaa arviota kustannuksista ei kyetty tekemään, mutta menojen osalta alustava arvio lisäkustannuksista oli 8-10M€ ja tulomenetyksiä noin 3M€. Tällä hetkellä arvio on, että hyvinvointitoimialalle syntyy epidemian takia kustannuksia vähintään 10M€ ja tulomenetyksiä noin 3M€.

COVID-19-epidemia on haastanut myös Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) toimintaa ja taloutta ja se on esittänyt omistajilleen vielä vuoden 2020 aikana kertakorvausta, joka olisi 23€/asukas. Tällä olisi noin 4,5M€ menovaikutus hyvinvointitoimialan talouteen, jota vielä ei ole huomioitu osavuosikatsauksessa.

Samanaikaisesti kaupungin talous on haasteellisessa tilanteessa. Neuvotteluissa on syksyn aikana haettu sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä kustannuksia säästäviä toimenpiteitä. Hyvinvointitoimialalla on noudatettu linjattuja päätöksiä eli hankinnoista, jotka eivät ole välttämättömiä, on pidättäydytty tai niitä on siirretty eteenpäin. Myös rekrytointeja on viivästetty.

Sopeuttamisohjelman toimenpiteet etenevät

Hyvinvointitoimialalla on monia sopeuttamisohjelmaan liittyviä toimenpiteitä, joita on pyritty edistämään haasteellisesta toimintaympäristöstä huolimatta. Näiden toimenpiteiden eteenpäin saattaminen on myös keskeistä vuoden 2021 talousarviossa, jotta toimiala pystyy toteuttamaan rakenteellista muutosta kohti ennaltaehkäiseviä ja kevyempiä palveluita. Joitain vuodelle 2021 suunniteltuja toimenpiteitä on pyritty aikaistamaan ja joidenkin osalta toimenpiteiden käynnistäminen on viivästynyt. Toimenpiteiden, joita valmistellaan aikaistettavaksi, tavoitteena on kustannuskasvun hillintä.

Keskeiset poikkeamat talousarviossa ja osavuosikatsauksen II ja III välillä

Toisessa osavuosikatsauksessa todettiin merkittävimmät syyt talousarvion poikkeamaan nähden ja ne ovat pitkälti edelleen samat. Talousarvion määrärahamuutoksista huolimatta toimialan ennuste on siis heikko.

Toimintamenoihin ennustetaan yhteensä 5.524.683 euron lisätarvetta. Lisätarve terveyspalveluissa (1.964.559 €) liittyy pääosin COVID-19 epidemian hoitoon eli edelleen kasvaneisiin henkilöstökustannuksiin, palvelujen ostoihin (näytteenotto, rekrytointi) ja tarvikehankintoihin, joiden edelleen kasvavaa tarvetta ei pystytty arvioimaan toisessa osavuosikatsauksessa.

Perhe- ja sosiaalipalveluissa ylitystä (1.738.030€) tulee edelleen suhteessa toisen osavuosikatsauksen ennusteeseen. Ylitys liittyy asumispalvelujen ostopalveluihin päihde- ja mielenterveyspalveluissa. Taustalla on laskennallinen virhe niin hinnassa kuin asiakasmäärässä, mikä nousi esiin vasta tässä vaiheessa vuotta.

Vanhus- ja vammaispalveluissa menoennuste ylittyy toisesta osavuosikatsauksesta (2.056.790 €) asiakaspalvelujen ostojen osalta, mutta myös muiden ostojen osalta, joka sisältää henkilöstövuokrauksen palveluostoja.

Myös VSSHP:n osalta menoennuste ylittää toisen osavuosikatsauksen ennusteen (1.569.669€). VSSHP:n kustannusten nousu liittyy pitkälti psykiatrian kustannusten nousuun, minkä taustalla ovat vaativammat hoitojaksot. Tässä vaiheessa näyttää siltä, että tehdyt resurssoinnit (psykiatriset sairaanhoitajat) perusterveydenhuoltoon ja kouluihin eivät ole taittaneet kustannusten nousua. Asiaa selvitetään yhteistyössä VSSHP:n kanssa. Hallinnon osalta menot tulevat alittumaan arviolta 1.804.364 €.

Toimintatuotoissa ennustetaan myös muutosta suhteessa toiseen osavuosikatsaukseen. Ennusteen perusteella tuloerä kasvaisi 948.348 euroa. Kasvun taustalla on budjetoitua suurempi veteraaniavustusten määrä. Avustuksen määrä on ennakoitua suurempi, sillä arvioitua useampi veteraani on hakeutunut palveluasumisen piiriin. Lisäksi Varsinais-Suomen erityishuoltopiiri (KTO) palauttaa vuoden 2019 tuloksen perusteella 223.771,20 € Turun kaupungille (Varsinais-Suomen erityishuoltopiiri, valtuusto 8.6.2020/§10).

Nettomääräinen muutos muutettuun talousarvioon on siten 4.576.336 euroa.

Hankkeisiin on saatu rahaa

Hyvinvointitoimialalle on saatu hankerahaa Tulevaisuuden sotekeskus -hankkeeseen. Hanke on käynnissä 2020-2022. Sen kokonaissumma on 5,55M€ ja nettovaikutus 0 €. Vuonna 2020 henkilöstökuluja arvioidaan toteutuvan 190.000 € ja muita kuluja 10.000 €. Lisäksi Varsinais-Suomeen on saatu sote-uudistukseen liittyvä rakenneuudistusrahoitushanke, jota hallinnoi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri. Alustavien neuvottelujen perusteella hankkeen parissa työskentelevien hyvinvointitoimialalla työskentelevien henkilöiden työpanoksesta laskutetaan VSSHP:ä/hanketta, mutta tarkempi arvio on vielä valmisteilla.

Vanhus- ja vammaispalveluihin on saatu harkinnanvaraista valtionavustusta Vanhuspalvelujen rakennemuutos -hankkeelle 70.000 euroa. Hanke päättyy 31.10.2021. Hankkeen omarahoitusosuus tullaan toteuttamaan omana työnä. Päätös hankerahoituksesta on kirjattu 2.10.2020, mutta se edellyttää tarkempaa toimintasuunnitelmaa ja siten vuodelle 2020 syntyviä kuluja ei ole vielä yksilöity.

Talousennuste on heikentynyt kaikilla palvelualueilla sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin maksuosuuden osalta. Talousarvioon ennustetaan tässä vaiheessa noin 4,6M€ nettopoikkeamaa jo tehdyistä määrärahamuutoksista huolimatta. Ennuste ei sisällä 4,5M€ mahdollista kertalaskutusta VSSHP:ltä.

Liite 1Toiminnan ja talouden seuranta ajalta tammi-syyskuu 2020

Liite 2Talousennuste OVK III

Liite 3Talousennustekooste OVK III

Sosiaali- ja terveyslautakunta esitti toisen osavuosikatsauksen yhteydessä määrärahojen ja tuloerien muutosta. Kolmannen osavuosikatsauksen perusteella talousarviota tulisi edelleen muuttaa seuraavasti: korottaa tuloerää 0,94M€ sekä määrärahoja 5,5M€ eli nettomääräisesti 4,6M€.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 20.10.2020:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää merkitä toiminnan ja talouden seurannan, tehdyt määrärahamuutokset sekä kolmannen osavuosikatsauksen tiedoksi. Lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että tuloerää korotetaan 0,94M€ sekä määrärahoja 5,5M€ eli nettomääräisesti 4,6M€.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Sosterla § 405
Liite 1:Toiminnan ja talouden seuranta ajalta tammi-syyskuu 2020
Liite 2:Talousennuste OVK III
Liite 3:Talousennustekooste OVK III