Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta38914.10.20202

8973-2019 (02 08 00)

Hankintaoikaisuvaatimus tutkimuspöytien ja -tuolien hankintaa koskevasta hankintapäätöksestä 12.08.2020 § 287, osa-alue 1

Tiivistelmä:

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksestä 12.08.2020 § 287 koskien tutkimuspöytien ja -tuolien hankintaa on osa-alueen 1. Yleistutkimuspöytä, sähkösäätöinen ja osa-alueen 5. Mattoplintti, sähkösäätöinen osalta tehty hankintaoikaisuvaatimus. Hankintayksikkö on lisäksi omasta aloitteestaan ottanut käsiteltäväksi hankintaoikaisun koskien sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen 12.08.2020 § 287 osa-aluetta 4. Sähkökäyttöinen hoitopöytä. Sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään, että hankintapäätöstä 12.08.2020 § 287 oikaistaan osa-alueen 1. Yleistutkimuspöytä, sähkösää-töinen, osa-alueen 4. Sähkökäyttöinen hoitopöytä ja osa-alueen 5. Mattoplintti, sähkösäätöinen osalta.

Sosterla § 389

Salassa pidettävä – salauksen peruste: Laki viranomaisen toiminnan julkisuudesta 6 §:n 1 momentin 3 kohta.

Konsernihallinto, Lakipalvelut, avustava lakimies Titta Venho 02.10.2020:

Asian tausta

Turun kaupungin hankintapalvelut on hyvinvointitoimialan toimeksiannosta pyytänyt avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia tutkimuspöydistä ja -tuoleista ajalle 1.9.2020 - 31.3.2022, minkä jälkeen sopimusta voidaan tilaajan päätöksellä jatkaa yhdellä vuodella, ajalle 1.4.2022 - 31.3.2023 (optio).

Hankintailmoitus kansallisen kynnysarvon ylittävänä hankintana julkaistiin 29.5.2020 Hilma-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen julkaistiin samana päivänä Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa osoitteessa www.tarjouspalvelu.fi/turku. Yhteenveto tarjouspyynnön kysymyksistä ja vastauksista sekä muutokset tarjouspyyntöön julkaistiin 12.6.2020 Tarjouspalvelu.fi-toimittajaportaalissa.

Tarjouspyynnössä kuvattiin hankinnan kohde ja palvelulle asetetut ehdottomat vaatimukset sekä tarjoajalle ja tarjoukselle asetetut vähimmäisvaatimukset. Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että osatarjoukset otetaan huomioon ja hyväksytään tuoteryhmittäin seuraavasti: 1. yleistutkimuspöytä, sähkösäätöinen, 2. gynekologinen tutkimuspöytä, sähkösäätöinen, 3. gynekologinen tutkimustuoli, sähkösäätöinen, 4. sähkökäyttöinen hoitopöytä, 5. mattoplintti, sähkösäätöinen. Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että vaihtoehtoisia tarjouksia ei hyväksytä.

Tarjoukset määräaikaan 26.6.2020 klo 11.00 mennessä saatiin Fysioline Oy:ltä, Ergotekniikka Oy Tuolitalolta ja Lojer Oy:ltä.

Tarjoukset osa-alueesta 1. Yleistutkimuspöytä, sähkösäätöinen, osa-alueesta 4. Sähkökäyttöinen hoitopöytä ja osa-alueesta 5. Mattoplintti, sähkösäätöinen antoivat:

Sosiaali- ja terveyslautakunta on hankintapäätöksellään 12.08.2020 § 287 päättänyt seuraavasti:

”Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää edellä esitetyn perusteella, että tutkimuspöytiä ja -tuoleja koskevat puitesopimukset solmitaan ajalle 1.9.2020 - 31.3.2022 liitteessä 1 mainittujen palveluntuottajien kanssa tarjotuin hinnoin sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjousten mukaisin ehdoin.”

Sosiaali- ja terveyslautakunnan hankintapäätöksen 12.08.2020 § 287 liitteestä 1 ilmenevällä tavalla puitesopimukset osa-alueen 1. Yleistutkimuspöytä, sähkösäätöinen, osa-alueen 4. Sähkökäyttöinen hoitopöytä ja osa-alueen 5 Mattoplintti, sähkösäätöinen osalta on päätetty solmia Fysioline Oy:n kanssa.

Lojer Oy on tehnyt asiassa osa-alueen 1. Yleistutkimuspöytä, sähkösäätöinen ja osa-alueen 5. Mattoplintti, sähkösäätöinen osalta hankintaoikaisuvaatimuksen 4.9.2020.

Hankintaoikaisuvaatimus perusteineen

Lojer Oy on hankintaoikaisuvaatimuksessaan vaatinut, että hankintayksikkö kumoaa hankintapäätöksen 12.08.2020 § 287 osa-alueen 1. Yleistutkimuspöytä, sähkösäätöinen ja osa-alueen 5. Mattoplintti, sähkösäätöinen osalta ja tekee uuden hankintapäätöksen, jossa Fysioline Oy:n tarjous hylätään ja Lojer Oy valitaan osa-alueen 1. Yleistutkimuspöytä, sähkösäätöinen ja osa-alueen 5. Mattoplintti, sähkösäätöinen toimittajaksi.

Lojer Oy on perustellut hankintaoikaisuvaatimustaan sillä, että Lojer Oy:n näkemyksen mukaan tarjouspyyntö on ollut epäselvä siltä osin, kun tarjoajaa ei ole pyydetty yksilöimään tarjottua tuotetta esimerkiksi tuote-esitteen tai käyttöohjeen avulla. Lojer Oy on todennut, että Fysioline Oy:n tarjouksessa ei ole ollut tuote-esitteitä tai vastaavaa teknistä erittelyä tarjotusta tuotteesta ja että Fysioline Oy:llä on useita Fysioline Pro (osa-alue 1) ja Fysioline Mattohoitopöytä (osa-alue 5) -tuotemalleja, eikä hankintayksikkö tai muut tarjoajat siten tarjouksen perusteella pysty todentamaan, mitä tuotteita Fysioline Oy:n tarjouksessa on todellisuudessa tarjottu.

Osa-alueen 1. Yleistutkimuspöytä, sähkösäätöinen osalta Lojer Oy on hankintaoikaisuvaatimuksessaan todennut ensinnäkin, että Fysioline Oy on tarjouksessaan vastannut ”Kyllä” kohtaan Trendelenburg-säätö, manuaalinen tai sähköinen. Lojer Oy:n käsityksen mukaan tarjotussa Fysioline Pro tutkimuspöydässä ei ole Trendelenburg-säätöä ja mikäli tuotteessa on tällainen ominaisuus, sen käyttö tulee terveydenhuollon laitteita koskevan lainsäädännön ja standardien mukaisesti olla kuvattuna tuotteen käyttöohjeessa ja tuotteessa olevin merkinnöin. Osa-alueen 1. Yleistutkimuspöytä, sähkösäätöinen osalta Lojer Oy on hankintaoikaisuvaatimuksessaan toiseksi todennut, että tarjouspyynnössä on ollut pakollisena vaatimuksena vähintään 125 mm kaksoispyörät, keskusjarru, johon Fysioline Oy on vastannut ”Kyllä”. Lojer Oy:n käsityksen mukaan Fysioline Oy:n tarjoamassa tuotteessa ei kuitenkaan ole keskusjarrullisia pyöriä.

Osa-alueen 5. Mattoplintti, sähkösäätöinen osalta Lojer Oy hankintaoikaisuvaatimuksessaan todennut ensinnäkin, että Fysioline Oy on tarjouksessaan vastannut ”Kyllä” kohtaan kuormitettavuus 400 kg. Lojer Oy:n käsityksen mukaan tarjotun tuotteen kuormitettavuus on merkittävästi alhaisempi ja mikäli tuotteen kuormitettavuus on vähintään mainittu 400 kg, siitä tulee olla standardin mukaiset merkinnät tuotteen käyttöohjeessa sekä tyyppikilvessä. Osa-alueen 5. Mattoplintti, sähkösäätöinen osalta Lojer Oy on hankintaoikaisuvaatimuksessaan toiseksi todennut, että tarjouspyynnössä on ollut pakollisena vaatimuksena vähintään 125 mm kaksoispyörät, keskusjarru, johon Fysioline on vastannut ”Kyllä”. Lojer Oy:n käsityksen mukaan Fysioline Oy:n tarjoamassa tuotteessa ei kuitenkaan ole keskusjarrullisia pyöriä.

Kuultavien lausunnot

Lojer Oy:n hankintaoikaisuvaatimuksen johdosta pyydetyn lausunnon antamiselle on asetettu määräajaksi 17.9.2020. Fysioline Oy on antanut lausuntonsa hankintayksikölle 19.9.2020. Koska Fysioline Oy:n lausunto on asian käsittelyn kannalta olennainen, lausunto käsitellään huolimatta sen saapumisesta määräajan jälkeen.

Fysioline Oy on Lojer Oy:n hankintaoikaisuvaatimuksen johdosta 19.9.2020 antamassaan lausunnossa todennut, että Fysioline Oy on Covid-19 tilanteesta johtuen joutunut siirtämään tuotteidensa sertifiointia myöhäisempään ajankohtaan eikä täten pysty toimittamaan vaadittuja sertifiointidokumentteja määräajassa. Fysioline Oy on lausunnossaan todennut vetäytyvänsä edellä mainitusta syystä tarjouskilpailusta.

Hankintayksikkö on Fysioline Oy:ltä saadun lausunnon jälkeen pyytänyt Fysioline Oy:tä tarkentamaan lausuntoaan ensinnäkin siltä osin, myöntääkö vai kiistääkö Fysioline Oy Lojer Oy:n hankintaoikaisuvaatimuksessa esitetyt väitteet. Hankintayksikkö on pyytänyt Fysioline Oy:tä tarkentamaan lausuntoaan toiseksi siltä osin, mitä Fysioline Oy tarkoittaa lausunnossaan todetulla seikalla siitä, että tuotteiden sertifiointia on jouduttu siirtämään, toisin sanoen miten tämä seikka vaikuttaa Fysioline Oy:n tarjouksen tarjouspyynnön mukaisuuteen. Hankintayksikkö on pyytänyt Fysioline Oy:tä tarkentamaan lausuntoaan kolmanneksi siltä osin, koskeeko viivästys sertifioinnissa kaikkia tuoteryhmiä, joihin Fysioline Oy on valittu toimittajaksi, vai ainoastaan osaa niistä.

Fysioline Oy on hankintayksikölle 25.9.2020 antamassaan lisäselvityksessä todennut, että Fysioline Oy myöntää Lojer Oy:n hankintaoikaisuvaatimuksessa esittämät väitteet. Keskusjarru on tarjouspyynnössä käytetty termi, eikä sen toiminnallisuutta ole tarjouspyynnössä avattu. Fysioline Oy on ymmärtänyt termillä tarkoitettavan keskuslukitusta, jolla pöytä saadaan lukittua paikalleen. Fysioline Oy on hankintayksikölle antamassaan lisäselvityksessä edelleen todennut, että Fysioline Oy ei myöskään pysty sovitussa määräajassa tuottamaan tarvittavia sertifiointidokumentteja liittyen tarjouspyynnön vähimmäisvaatimuksena olleisiin tuotteiden Trendelenburg, 125 mm kaksoispyörät sekä keskusjarru -ominaisuuksiin. Fysioline Oy on hankintayksikölle antamassaan lisäselvityksessä todennut viivästyksen koskevan kaikkia tuoteryhmiä, joista Fysioline Oy on antanut tarjouksen eli tuoteryhmää 1. Yleistutkimuspöytä, sähkösäätöinen, tuoteryhmää 4. Sähkökäyttöinen hoitopöytä ja tuoteryhmää 5. Mattoplintti, sähkökäyttöinen. 

Hankintaoikaisuvaatimuksen arviointi

Sovellettavat oikeusohjeet

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, hankintalaki) 3 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikön on kohdeltava hankintamenettelyn osallistujia ja muita toimittajia tasapuolisesti ja syrjimättömästi sekä toimittava avoimesti ja suhteellisuuden vaatimukset huomioon ottaen.

Hankintalain 104 §:n mukaan tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjoamansa tavaran, palvelun tai rakennusurakan olevan hankintailmoituksessa ja tarjouspyynnössä esitettyjen vaatimusten mukainen. Hankintailmoitusta, tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset on suljettava pois tarjouskilpailusta. Hankintayksikkö voi pyytää tarjoajaa tai ehdokasta määräajassa toimittamaan, lisäämään, selventämään tai täydentämään puutteellisia tai virheellisiä tietoja ja asiakirjoja.

Hankintalain 132 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikkö voi itse poistaa virheellisen päätöksensä tai peruuttaa muun hankintamenettelyssä tehdyn ratkaisun, jolla on oikeudellisia vaikutuksia ehdokkaiden tai tarjoajien asemaan, ja ratkaista asian uudelleen (hankintaoikaisu), jos päätös tai muu hankintamenettelyssä tehty ratkaisu perustuu lain soveltamisessa tapahtuneeseen virheeseen tai jos asiaan on tullut sellaista uutta tietoa, joka voi vaikuttaa päätökseen, ratkaisuun tai hankintasopimuksen tekemisen edellytyksiin.

Fysioline Oy:n lausunto

Tarjous sitoo antajaansa sen jälkeen, kun hankintayksikkö on ottanut tarjouksesta selon, eikä tarjouskilpailusta voi sen jälkeen enää vetäytyä. Mikäli Fysioline Oy:n tarjous ei joidenkin osa-alueiden osalta täytä tarjouspyynnön vaatimuksia, sosiaali- ja terveyslautakunnan tekemää hankintapäätöstä 12.08.2020 § 287 tulee oikaista siten, että Fysioline Oy:n antama tarjous suljetaan kyseisten osa-alueiden osalta pois tarjouskilpailusta tarjouspyynnön vastaisena hankintalain 104 §:n nojalla.

Lojer Oy:n hankintaoikaisuvaatimuksessa on vaadittu muutosta sosiaali- ja terveyslautakunnan päätökseen 12.08.2020 § 287 ainoastaan osa-alueen 1. Yleistutkimuspöytä, sähkösäätöinen ja osa-alueen 5. Mattoplintti, sähkösäätöinen osalta. Fysioline Oy on kuitenkin itse ilmoittanut hankintayksikölle, että sen tarjous ei täytä tarjouspyynnön vähimmäisvaatimuksia myöskään osa-alueen 4. Sähkökäyttöinen hoitopöytä osalta. Hankintayksikön on siten tullut ottaa hankintaoikaisu oma-aloitteisesti käsiteltäväkseen osa-alueen 4. Sähkökäyttöinen hoitopöytä osalta. Hankintaoikaisun vireilletulosta osa-alueen 4. Sähkökäyttöinen hoitopöytä osalta on ilmoitettu Fysioline Oy:lle ja Lojer Oy:lle 1.10.2020.

Fysioline Oy:n tarjouksen tarjouspyynnön mukaisuus

Tarjouspyynnössä on kaikkia osa-alueita koskevana vähimmäisvaatimuksena (s. 21/27) edellytetty seuraavaa:

”Pöytä on CE-merkitty direktiivin MD 93/42/ETY ja muutosdirektiivin 2007/47 mukaisesti tai täyttää Euroopan Parlamentin ja Neuvoston asetuksen 2017/745/EU vaatimukset Medical Device Regulation (MDR).”

Samoin tarjouspyynnössä on kaikkia osa-alueita koskevana vähimmäisvaatimuksena (s. 21/27) edellytetty seuraavaa:

”Voimassa oleva vaatimustenmukaisuusvakuutus on toimitettava jokaisen laitteen mukana erikseen joko suomen- tai englanninkielisenä (Declaration of Conformity).”

Fysioline Oy on hankintayksikölle Lojer Oy:n hankintaoikaisuvaatimuksen johdosta antamassaan lausunnossa sekä sen jälkeen hankintayksikölle toimittamassaan lisäselvityksessä todennut, että Fysioline Oy ei pysty määräajassa tuottamaan tarvittavia sertifiointidokumentteja liittyen tarjouspyynnön vähimmäisvaatimuksena olleisiin tuotteiden Trendelenburg, 125 mm kaksoispyörät sekä keskusjarru -ominaisuuksiin, koska Fysioline Oy on joutunut siirtämään tuotteidensa sertifiointia myöhäisempään ajankohtaan. Fysioline Oy on lisäksi todennut, että Fysioline Oy:n tuotteet eivät sertifiointidokumenttien tuottamisen myöhästymisen vuoksi täytä kumpaakaan edellä esitetyistä tarjouspyynnön vähimmäisvaatimuksista.

Ottaen huomioon että Fysioline Oy:n tarjouksessaan tarjoamat tuotteet eivät ole CE-merkittyjä ja että Fysioline Oy ei pysty toimittamaan vaatimustenmukaisuusvakuutusta koskevia asiakirjoja hankintayksikölle, Fysioline Oy:n tuotteet eivät täytä edellä esitettyjä tarjouspyynnön vähimmäisvaatimuksia, vaan tuotteet ovat tarjouspyynnön vähimmäisvaatimusten vastaisia. Fysioline Oy:n tarjous tulee siten osa-alueen 1. Yleistutkimuspöytä, sähkösäätöinen, osa-alueen 4. Sähkökäyttöinen hoitopöytä ja osa-alueen 5. Mattoplintti, sähkösäätöinen osalta sulkea hankintalain 104 §:n nojalla pois tarjouskilpailusta.

Koska Fysioline Oy:n tarjous on hankintalain 104 §:n nojalla suljettava pois tarjouskilpailusta jo edellä esitettyjen tarjouspyynnön vähimmäisvaatimusten täyttymättä jäämisen vuoksi, ei Lojer Oy:n hankintaoikaisuvaatimuksessa esittämiin väitteisiin ole tässä yhteydessä tarpeen ottaa laajemmin kantaa.

Johtopäätökset

Asiassa on tullut esiin sellaista hankintalain 132 §:n 1 momentissa tarkoitettua uutta tietoa, jonka perusteella hankintayksikölle syntyy oikeus ja velvollisuus oikaista sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöstä 12.08.2020 § 287 osa-alueen 1. Yleistutkimuspöytä, sähkösäätöinen, osa-alueen 4. Sähkökäyttöinen hoitopöytä ja osa-alueen 5. Mattoplintti, sähkökäyttöinen osalta.

Koska Fysioline Oy:n tarjous on hankintapäätöksen tekemisen jälkeen todettu tarjouspyynnön vastaiseksi, sosiaali- ja terveyslautakunta poistanee päätöksensä 12.08.2020 § 287 osa-alueen 1. Yleistutkimuspöytä, sähkösäätöinen, osa-alueen 4. Sähkökäyttöinen hoitopöytä ja osa-alueen 5. Mattoplintti, sähkösäätöinen osalta hankintaoikaisuna, hylännee Fysioline Oy:n tarjouksen osa-alueen 1. Yleistutkimuspöytä, sähkösäätöinen, osa-alueen 4. Sähkökäyttöinen hoitopöytä ja osa-alueen 5. Mattoplintti, sähkösäätöinen osalta tarjouspyynnön vastaisena ja päättänee solmia puitesopimukset osa-alueen 1. Yleistutkimuspöytä, sähkösäätöinen, osa-alueen 4. Sähkökäyttöinen hoitopöytä ja osa-alueen 5. Mattoplintti, sähkösäätöinen osalta ainoan tarjouspyynnön mukaisen tarjouksen edellä mainittuihin osa-alueisiin jättäneen Lojer Oy:n kanssa.

Liite 1Vertailutaulukko päivitetty

Liite 2Lojer Oy:n hankintaoikaisuvaatimus 4.9.2020

Oheismateriaali 1Fysioline Oy:n lausunto Lojer Oy:n hankintaoikaisuvaatimuksesta 19.9.2020

Oheismateriaali 2Fysioline Oy:ltä saatu lisäselvitys 25.9.2020

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 8.10.2020:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että:

Päätöksellä ei ole vaikutusta sosiaali- ja terveyslautakunnan päätökseen 12.08.2020 § 287 osa-alueiden 2. Gynekologinen tutkimuspöytä, sähkösäätöinen ja 3. Gynekologinen tutkimustuoli, sähkösäätöinen osalta.

Tilaaja ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai -arvoon.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tämän hankintapäätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella.

Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen, valitusosoituksen ja muut oheisasiakirjat tiedoksi.

Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

Samalla lautakunta päättää, että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan ja hyväksytään heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoFysioline Oy
aoLojer Oy
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tpvXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX


Liitteet:

Sosterla § 389
Liite 1:Vertailutaulukko päivitetty
Liite 2:Lojer Oy:n hankintaoikaisuvaatimus 4.9.2020