Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta32202.09.20201

13278-2012 (611, 065)

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto Yleiskaava 2029 (1/2009) ehdotuksesta

Tiivistelmä: -

Sosterla § 322

Arviointitoiminnan johtaja Kirsi Kiviniemi, erityisasiantuntija Karoliina Luukkainen, suunnittelija Päivi Syrjänen, 12.8.2020:  

Turun kaupungin Kaupunkiympäristötoimiala pyytää eri viranomaisilta lausuntoa 30.6.2020 päivätystä Yleiskaava 2029:n ehdotuksesta. Lausuntojen jälkeen yleiskaavaehdotus tulee julkisesti nähtäville syksyllä, jolloin kuntalaisilla ja muilla osallisilla on mahdollisuus tehdä muistutus kaavaehdotuksesta.  

Tausta:

Yleiskaavalla ohjataan yleispiirteisesti kaupunkiympäristön ja liikennejärjestelmien kehittämistä ja sijoittumista sekä sovitetaan yhteen monia toimintoja, esimerkiksi asuinalueet, työpaikat, joukkoliikenteen ja virkistysalueet. Yleiskaavan tavoitevuosi on 2029. Yleiskaava suuntaa kasvua pääasiassa keskustaan ja joukkoliikenteen pääreittien varsille (kh 23.11.2015 § 494). Turku tavoittelee 220 000 asukasta ja 115 000 työpaikkaa vuoteen 2029 mennessä. Yleiskaavan pohjana on suunnittelua ohjaavat tavoitteet, laaja selvitysaineisto ja monipuolinen vuorovaikutus. Kaavaratkaisuksi valittiin vuonna 2015 joukkoliikennereittejä ja ydinkeskustaa vahvistava kasvukäytävät -malli, jonka perusteella kaavaluonnos on valmisteltu.

Yleiskaavaehdotus koostuu kahdeksasta kartasta sekä kaavaselostuksesta. Yleiskaavan yhteydessä on laadittu keskustan liikenneverkon vaihtoehtotarkastelu. Ehdotus on valmisteltu vaihtoehdon ripeä muutos mukaisesti. Lausuntojen jälkeen yleiskaavakaavaehdotus tulee julkisesti nähtäville syksyllä, jolloin kuntalaisilla ja muilla osallisilla on mahdollisuus tehdä muistutus kaavaehdotuksesta.

Yleiskaavakartat ovat nähtävänä Turun seudun karttapalvelussa:

https://opaskartta.turku.fi/ims

Kaavaselostus sekä kaavaan liittyvät selvitykset ja muut taustamateriaalit löytyvät Turun kaupungin sivuilta Yleiskaavan 2029 selvitykset ja vuorovaikutus, osoitteesta:

www.turku.fi/asuminen-ja-ymparisto/kaupunkisuunnittelu/yleiskaavoitus/yleiskaava-2029/yleiskaavan-2029

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto:

Yleiskaavaehdotus on laaja kokonaisuus ja sen valmistelussa on tehty monipuolisia selvityksiä. Sosiaali- ja terveyslautakunta kiinnittää erityistä huomiota eri ikäryhmien ja eri elämäntilanteissa olevien kaupunkilaisten tarpeisiin. Ikärakenne kaupungissa muuttuu: ikäihmisten määrä väestöstä kasvaa ja asumisen tarpeet sen myötä. Ikäihmiset tarvitsevat turvallisia asuinympäristöjä ja asuntoja, joissa esteettömyys on otettu huomioon. Korjaus- ja uudisrakentamisessa sekä yhdyskuntasuunnittelussa on tärkeää luoda mahdollisuudet tilojen muunneltavuuteen ja väljyyteen, jolloin asunnot soveltuvat eri ikäisille ja eri elämäntilanteissa oleville ja mahdollistavat turvallisen arkiliikkumisen sekä kannustavan ympäristön liikkumiselle myös liikuntaesteisille. Näin suunniteltu ympäristö on sopiva kaikille ja vähentää myöhemmin erityissuunnittelun tarvetta ja kustannuksia. Ikä- ja muistiystävällinen kaupunkisuunnittelu mahdollistaa sen, että ikäihmiset voivat toimia osana aktiivista yhteiskuntaa. Lähipalveluiden turvaaminen ja saavutettavuus väestön ikärakenteen muuttumisen myötä on varmistettava. Yleiskaavan taustaselvitystenkin perusteella ikäihmisille on heidän itsensä kokemana tärkeää, että peruspalvelut ovat lähellä ja/tai helposti saatavilla. Yleiskaavaehdotuksessa tämä kehityssuunta on otettu huomioon ja on siten mahdollista toteuttaa.

Myös lapsiperheille ja erityisryhmille esteettömät ja muunneltavissa olevat asunnot ovat olennaisia. On keskeistä luoda edellytykset sille, että kaikilla asukkailla on vaihtoehtoja valita asumisalueensa ja liikkumistapansa. Kokonaisvaltainen asuinympäristön suunnittelu antaa asukkaille mahdollisuuden omatoimisuuteen, sosiaaliseen vuorovaikutukseen ja yhteisöllisyyteen, jolloin myös riittävien yhteistilojen toteuttaminen niin sisä- kuin ulkotiloissakin on kaavassa mahdollistettava. THL:n tuoreissa väestön ja hyvinvoinnin terveyden edistämisen toimenpide-ehdotuksissa todetaan, että yhdyskuntarakennetta tulee kehittää niin, että se tukee kävelyä, pyöräilyä ja joukkoliikennettä. Terveyserojen kaventamisen näkökulmasta kevyen ja julkisen liikenteen edellytysten parantaminen lisää eri väestöryhmien (ikä, sukupuoli, sosioekonominen asema, terveydentila) välistä tasa-arvoa. Kävelyn ja pyöräilyn infratarpeet tulee ottaa huomioon väyläverkoston kehittämishankkeiden yhteydessä. Yleiskaavaehdotuksessa eri ikäisten asumiseen liittyvien tarpeiden toteuttamiselle on olemassa hyvät edellytykset.

Asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen, osallistumisen ja hyvän arjen kokemisen onnistumisen yhtenä merkittävänä tekijänä on hyvä arkiympäristö, jossa rakennettu, rakentamaton ja luonnonympäristö tarjoavat ihmisille terveelliset, turvalliset, esteettömät ja esteettiset elinolosuhteet (VN periaatepäätös Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen 2030/STM/2020/102). Hyvä arkiympäristö tukee yhteisöllisyyttä, vähentää alueiden eriytymistä ja auttaa vähentämään sosiaalisten ongelmien ilmentymistä (päihteet, lähisuhde- ja perheväkivalta, onnettomuudet). Yleiskaavaehdotuksen taustaselvityksissä ei juurikaan ole arvioitu hyvinvointitoimialan palveluja, arviointeja on tehty lähinnä päivähoito-, koulu- ja liikuntapalveluiden näkökulmasta. Yleiskaavaehdotuksen vaikutusten arviointiin on sisällytetty sosiaalisia vaikutuksia: alueiden väestöllisiä muutoksia, vaikutuksia palveluiden saatavuuteen ikäihmisten ja nuorten näkökulmasta, työllisyyteen ja muuttoliikkeeseen. Alueiden sosiaalista luonnetta hyvinvoinnin jakautumisen, alueiden imagon ja identiteetin suhteen yleiskaavaehdotuksen vaikutusten arvioinnissa olisi voinut vielä enemmän sisältyä.  

Tällä hetkellä Turun kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden käytössä oleva kiinteistökanta on vanhaa ja huonokuntoista, eikä tee mahdolliseksi esimerkiksi toimintakäytäntöjen kehittämistä. Lisäksi toiminta on ripoteltu pieniin yksiköihin. Palveluverkkoselvityksiä on tähän mennessä tehty lähinnä yksittäisten palvelujen osalta, esimerkiksi Yli-Maarian ja Hirvensalon kouluissa, joissa neuvoloiden ja suun terveydenhuollon palvelut on liitetty koulujen toiminnan yhteyteen. Tarvittaisiin laajempaa hyvinvointikeskusverkkoselvitystä, jossa liikunta-, sivistys-, kulttuuri- ja sote -palveluiden kokonaisuuden tarpeet selvitettäisiin laajasti. Kustannustehokkaampaa palvelua voitaisiin tarjota asukkaille isoilla ns. perhekeskuksilla, joissa on mukana hyvä liikennesuunnittelu sisältäen myös palveluliikenteen. Turun yleiskaava 2029:n kaavaratkaisu Kasvukäytävät –malli tukee joukkoliikennereittien ja ydinkeskustaa vahvistavien mallien myötä hyvinvointitoimialan palvelurakennetta.

Sosiaali- ja terveyslautakunnalla ei ole muuta lausuttavaa yleiskaavaehdotuksesta.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 31.8.2020:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää antaa Turun kaupungin kaupunkiympäristötoimialalle edellä olevan lausunnon Turun yleiskaava 2029 ehdotuksesta.

PäätösAsia pantiin pöydälle yksimielisesti.