Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta32402.09.20202

10705-2019 (02 08 00)

Lastensuojelun ympärivuorokautisten ostopalveluiden toimittajarekisterin valinta

Tiivistelmä:

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6.1 §:n 3 kohta. Lastensuojelun ympärivuorokautisista ostopalveluista on pyydetty osallistumishakemukset ajalle 1.1.2021 - 31.12.2024, minkä jälkeen sopimusta voidaan Tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin kahdella (1) vuoden optiolla ajalle 1.1.2025 - 31.12.2025 ja 1.1.2026 - 31.12.2026. Hakeutuminen toimittajarekisteriin toteutettiin seudullisesti. Osallistumispyynnön kohteena olleesta 5 palvelukokonaisuudesta on saatu yhteensä 286 toimintayksikkökohtaista osallistumishakemusta. Osallistumishakemuksissa on voinut jättää osahakemuksia palvelukokonaisuuksien osakokonaisuuksiin. Hankinnan arvioitu arvonlisäveroton arvo on noin 240 miljoonaa euroa.

Sosterla § 324

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6 §:n 1 momentin 3 kohta.

Hyvinvointitoimiala, lastensuojelun johtaja Eira Virolainen, sosiaalityön johtaja Minna Virta, palvelupäällikkö Markku Hirvelä, konsernihallinnon lakiasiat avustava lakimies Sanni-Sofia Nieminen sekä strateginen hankinta, projektipäällikkö Sari Holmberg 21.8.2020:

Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi sosiaalityön ja lastensuojelun tukipalveluiden kilpailuttamisasiakirjat kokouksessaan 17.6.2020 § 268.

Strateginen hankinta on hyvinvointitoimialan toimeksiannosta pyytänyt dynaamisella toimittajarekisterillä hakemuksia lastensuojelun ympärivuorokautisista ostopalveluista ajalle 1.1.2021 - 31.12.2024, minkä jälkeen sopimusta voidaan Tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin kahdella (1) vuoden optiolla ajalle 1.1.2025 - 31.12.2025 ja 1.1.2026 - 31.12.2026.

Hankinta toteutetaan seutuhankintana. Kilpailutuksessa ovat mukana Auran kunta, Kaarinan kaupunki, Kosken (TL) kunta, Laitilan kaupunki, Liedon kunta, Loimaan kaupunki, Marttilan kunta, Naantalin kaupunki, Paimion kaupunki, Paraisten kaupunki, Perusturvakuntayhtymä Akseli (Masku, Mynämäki, Nousiainen), Pöytyän kunta, Raision kaupunki (Rusko), Salon kaupunki, Sauvon kunta, Someron kaupunki, Taivassalon kunta, Uudenkaupungin kaupunki ja Kemiönsaaren kunta.

Hankintailmoitus EU-kynnysarvon ylittävänä julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, hankintalaki) liitteen E mukaisena palveluhankintana julkaistiin 24.6.2020 HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi sekä TED-tietokannassa http://ted.europa.eu. Osallistumispyyntö liitteineen julkaistiin samana päivänä Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa osoitteessa www.tarjouspalvelu.fi/turku.

Osallistumispyynnön kohteena olivat seuraavat palvelukokonaisuudet:

1) Toimeksiantosuhteinen perhehoito

       a) perustason tukipalvelu

       b) vaativan tason tukipalvelu

2) Luvanvarainen ammatillinen perhehoito

3) Ympärivuorokautinen laitoshoito

4) Erityisyksikön tuottama ympärivuorokautinen laitoshoito

        a) Lapsi- ja nuorisopsykiatrinen osaaminen

            - perustason palvelu

            - vaativan tason palvelu

        b) Päihdeosaaminen

            - perustason palvelu

            - vaativan tason palvelu

        c) Neuropsykiatrinen osaaminen / vammaistyön tuntemus

        d) Käytöshäiriöisten lasten kuntoutus

        e) Erityinen huolenpito

        f) Koulukotitoiminta

5) Perhekuntoutus

Osallistumishakemus tuli antaa toimintayksikkökohtaisesti Tarjouspalvelu.fi -portaalissa.

Osallistumishakemuksia saatiin määräaikaan 5.8.2020 klo 11.00 mennessä 286  toimintayksiköltä.

Osallistumispyynnössä kuvattiin hankinnan kohde ja palvelulle asetetut ehdottomat vaatimukset sekä ehdokkaalle ja hakemukselle asetetut vähimmäisvaatimukset. Osallistumispyynnössä ilmoitettiin, että osahakemukset otetaan huomioon ja hyväksytään osa-alueittain seuraavia poikkeuksia lukuun ottamatta:

Vaihtoehtoisia hakemuksia ei hyväksytty.

Palveluntuottajan tuli tarjota palveluja suomen ja/tai ruotsin kielellä.

Osallistumispyynnössä ilmoitettiin, että koko hankintamenettely toteutetaan neljässä vaiheessa hakemusten ja tarjousten arvioinnin ja vertailun osalta.

Osallistumispyyntövaihe (osallistumishakemukset):

1. Ehdokkaiden kelpoisuuden arviointi

2. Osallistumishakemusten osallistumispyynnön mukaisuuden tarkistaminen

Tarjouspyyntövaihe (tarjoukset):

3. Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen

4. Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu ja valinta

1)   Ehdokkaiden kelpoisuuden arviointi

Osallistumispyyntövaiheen arviointi- ja valintaprosessin ensimmäisen vaiheen tarkoituksena on selvittää ehdokkaan edellytykset suoriutua hankinnan toteuttamisesta. Tätä arvioitiin osallistumispyynnössä ehdokkaille asetetuilla kelpoisuusvaatimuksilla.

Ehdokkaat täyttivät tai ovat sitoutuneet täyttämään sopimuskauden alkuun mennessä ehdokkaille asetetut kelpoisuusehdot.

2)   Osallistumishakemusten osallistumispyynnön mukaisuuden tarkistaminen

Arviointi- ja valintaprosessin toisessa vaiheessa arvioidaan ensimmäisen vaiheen läpäisseiden ehdokkaiden osallistumishakemukset. Osallistumispyyntöä vastaamattomat osallistumishakemukset hylätään.

Osallistumishakemukset tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita ostettavilta palveluilta osallistumispyynnössä edellytettiin.

Osallistumishakemusten osallistumispyynnön mukaisuuden arvioinnin suoritti Tilaajan arviointiryhmä.

Hankintalain 114 §:n mukaan hankintayksikön on suljettava tarjouskilpailusta ehdokas, joka ei vastaa asetettuja soveltuvuusvaatimuksia. Oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu ehdokkaiden tasapuolisen kohtelun vaatimuksen sekä yleisten sopimusoikeudellisten periaatteiden edellyttävän osallistumishakemusten olevan osallistumispyynnön mukaisia. Hankintayksikön tulee siten hylätä sellaiset osallistumishakemukset, jotka eivät vastaa osallistumispyynnön vaatimuksia. Osallistumishakemuksen hylkäämistä tulee arvioida nimenomaan ehdokkaiden tasapuolisen kohtelun näkökulmasta.

Seuraavat osallistumishakemukset on hylättävä osallistumispyyntöä vastaamattomina:

1. Palvelukokonaisuus 3 ympärivuorokautinen laitoshoito

Osallistumispyynnön s. 19-20 on todettu seuraavaa: Osallistumisaika päättyy 5.8.2020 klo 11:00 poiketen tässä osallistumispyynnössä ilmoitetusta ajasta (3.6.2024). Osallistumisajan jälkeen jätettyjä osallistumishakemuksia ei huomioida.

Osallistumispyynnön s. 6 on todettu seuraavaa: Osallistumispyyntö on annettava toimintayksikkökohtaisesti.

2. Osakokonaisuus 4 a 1 Erityisyksikön tuottama ympärivuorokautinen laitoshoito /  Lapsi- ja nuorisopsykiatrinen osaaminen / perustaso

Osallistumispyynnön liitteenä edellytettiin ladattavan henkilöstöliite, jossa on selvitys palvelukuvauksen Liite 1 d vähimmäisvaatimuksena esitetystä henkilöstöstä. Palveluntuottajalla tulee olla vähintään yksi (1) sairaanhoitaja (AMK) kokoaikaisessa työsuhteessa.

3. Osakokonaisuus 4 b 1 Päihdeosaaminen / perustaso

Hankinnan osallistumispyynnön s. 13 on todettu seuraavaa: Palvelu on jaettu kahteen tasoon; perus- ja vaativa taso. Palveluntuottaja voi tarjota päihdeosaamisen osalta vain joko perus- tai vaativan tason palvelua, eli joko osatarjousta 4 B 1 TAI  4 B 2. Mikäli tarjous on annettu sekä perus- että vaativan tason palvelusta, tarjous hylätään osatarjousten 4 B 1 ja  4 B 2 osalta.

 4. Osakokonaisuus 4 b 2 Päihdeosaaminen / vaativa taso.

Hankinnan osallistumispyynnön s. 14 on todettu seuraavaa: Palvelu on jaettu kahteen tasoon; perus- ja vaativa taso. Palveluntuottaja voi tarjota päihdeosaamisen osalta vain joko perus- tai vaativan tason palvelua, eli joko osatarjousta 4 b 1 TAI  4 b 2. Mikäli tarjous on annettu sekä perus- että vaativan tason palvelusta, tarjous hylätään osatarjousten 4 b 1 ja  4 b 2 osalta.

Osallistumispyynnön s. 19-20 on todettu seuraavaa: Osallistumisaika päättyy 5.8.2020 klo 11:00 poiketen tässä osallistumispyynnössä ilmoitetusta ajasta (3.6.2024). Osallistumisajan jälkeen jätettyjä osallistumishakemuksia ei huomioida.

Osallistumispyynnön s. 19-20 on todettu seuraavaa: Osallistumisaika päättyy 5.8.2020 klo 11:00 poiketen tässä osallistumispyynnössä ilmoitetusta ajasta (3.6.2024). Osallistumisajan jälkeen jätettyjä osallistumishakemuksia ei huomioida.

Osallistumispyynnön s. 19-20 on todettu seuraavaa: Osallistumisaika päättyy 5.8.2020 klo 11:00 poiketen tässä osallistumispyynnössä ilmoitetusta ajasta (3.6.2024). Osallistumisajan jälkeen jätettyjä osallistumishakemuksia ei huomioida.

5. Osakokonaisuus 5 Perhekuntoutus

Osallistumispyynnön liitteenä edellytettiin ladattavan henkilöstöliite, jossa on selvitys palvelukuvauksen Liite 1 e vähimmäisvaatimuksena esitetystä henkilöstöstä.

Osallistumispyynnön liitteenä edellytettiin ladattavan henkilöstöliite, jossa on selvitys palvelukuvauksen Liite 1 e vähimmäisvaatimuksena esitetystä henkilöstöstä.

Osallistumispyynnön liitteenä edellytettiin ladattavan henkilöstö liite, jossa on selvitys palvelukuvauksen 1 e vähimmäisvaatimuksena esitetystä henkilöstöstä.

Osallistumispyynnön liitteenä olevassa Dynaamisen toimittajarekisterin kuvaus ja periaatteet -liitteessä (liite 5) s. 2 on todettu seuraavaa: Ehdokas voi tulla valituksi tarjoajaksi vain sellaisiin osakokonaisuuksiin, joihin se on jättänyt osallistumishakemuksensa.

Muut osallistumishakemukset täyttävät osallistumispyynnön vaatimukset.

Liite 1Dynaamisen toimittajarekisterin valinta palvelukokonaisuuksittain

Osallistumishakemuksen jättäneistä kaikki toimintayksiköt ilmoittivat tuottavansa palvelua suomen kielellä sekä useat toimintayksiköistä myös ruotsin kielellä. Useat ehdokkaat ilmoittivat toimintayksikössään tuotettavan palvelua lisäksi myös muilla mahdollisilla kielillä.

Kaikki ehdokkaat ilmoittivat palvelujen olevan käytettävissä viimeistään 1.1.2020.

Hankinnan arvioitu arvonlisäveroton arvo on noin 240 miljoonaa euroa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 27.8.2020:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää edellä esitetyn perusteella, että

seuraavat osallistumishakemukset hylätään osallistumispyyntöä vastaamattomina: 

Toimittajarekisteriin valitaan liitteessä 1 mainitut palveluntuottajat. Lastensuojelun ympärivuorokautisten ostopalveluiden tarjouspyynnöt lähetetään palvelukokonaisuuksittain ajalle 1.1.2021 - 31.12.2024 näille palveluntuottajille. Tarjoukset tuodaan sosiaali- ja terveyslautakuntaan hyväksyttäviksi marraskuussa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoasianosaiset
tiedseutukunnat
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tpvXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX


Liitteet:

Sosterla § 324
Liite 1:Dynaamisen toimittajarekisterin valinta palvelukokonaisuuksittain