Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta25817.06.20205

6542-2020 (00 04 01, 06 01 01)

Rakenneultraäänitutkimusten siirtäminen Turun yliopistollisen keskussairaalan sikiöseulontayksikköön

Tiivistelmä:

Turussa on muista Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kunnista poiketen oma ultraääniyksikkö, joka huolehtii kaikista sikiöseulonta-asetuksen mukaisista ultraäänitutkimuksista. Ultraäänihoitajan tekemien rakenneultraäänitutkimusten siirtämistä esitetään tehtäväksi Turun yliopistollisen keskussairaalan sikiöseulontayksikköön 1.10.2020 alkaen.

Sosterla § 258

Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen ja ehkäisevän terveydenhuollon johtaja Tuula Cornu 5.6.2020:

Turun kaupungin hyvinvointitoimialan ehkäisevässä terveydenhuollossa on oma ultraäänitutkimusyksikkö, joka tuottaa sikiöseulonta-asetuksen mukaiset ultraäänitutkimukset turkulaisille raskaana oleville. Lisäksi yksikössä tehdään muita tarvittavia raskauden ajan ultraäänitutkimuksia sekä jonkin verran terveysasemilta lähetettyjä gynekologisia ultraäänitutkimuksia. Sikiöseulontatutkimukset ovat asiakkaille maksuttomia. Muista tutkimuksista peritään erikoissairaanhoidon poliklinikkakäynnin mukainen maksu. Toiminnasta ovat vastanneet erikoislääkärit (1,5 gynekologia) ja kaksi koulutettua ultraäänitutkimushoitajaa. Tammikuun loppupuolelta 2020 lähtien ultraäänihoitajia on ollut käytettävissä vain yksi.

Vuonna 2019 ehkäisevän terveydenhuollon ultraäänitutkimusyksikössä tehtiin 1601 ultraäänihoitajan tekemää tutkimusta. Tällä hetkellä pystytään tuottamaan vain noin puolet ultraäänihoitajan tekemistä tutkimuksista, jonka vuoksi noin puolet tutkimuksista on helmikuun alusta 2020 alkaen tehty Turun yliopistollisen keskussairaalan (TYKS) sikiöseulontayksikössä.

Tilanteeseen ei ole tulossa korjausta koulutetun henkilökunnan puutteen vuoksi ja toiminta on yhden ultraäänihoitajan varassa erittäin haavoittuvaa. TYKS:n naistenklinikan kanssa on käyty neuvotteluja raskauden ajan rakenneultraäänitutkimusten siirtämisestä kokonaan äitiyspoliklinikalle ja heidän osaltaan on mahdollista, että 1.10.2020 alkaen kaikki turkulaisten rakenneultraäänitutkimukset ja niistä tarvittaessa seuraavat lääkärikonsultaatiot siirtyisivät tehtäväksi Turun yliopistolliseen keskussairaalaan. Lääkäreiden tekemät alkuraskauden sikiöseulontatutkimukset tehtäisiin edelleen omassa ultraääniyksikössämme.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) alueella sijaitsevat muut kunnat ostavat kaikki raskauden ajan ultraäänitutkimukset TYKS:sta, koska keskittämisasetus vaatii, että kunkin sairaanhoitopiirin yliopistosairaala valvoo sikiöseulonnan laatua. Lakisääteiset raskaudenaikaiset ultraääniseulontatutkimukset ovat asiakkaalle ilmaisia, mutta kotikuntaa laskutetaan tutkimuksista.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 11.6.2020:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee tiedokseen ehkäisevän terveydenhuollon ultraäänitutkimusyksikön tekemien rakenneultraäänitutkimusten siirron tehtäväksi Turun yliopistollisen keskussairaalan sikiöseulontayksikössä 1.10.2020 alkaen.

PäätösAsia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi.

Jakelu

tpvXXXXX