Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta22227.05.20204

2163-2020 (00 01 00, 07 01 04, 01 01 03)

Turun kaupungin hyvinvointitoimialan asiakas- ja potilastietojärjestelmien tuen, kehittämisen sekä pääkäyttäjätoimintojen liikkeenluovutus 2M-IT Oy:lle

Tiivistelmä: -

Sosterla § 222

Talous- ja hallintojohtaja Max Lönnqvist 22.5.2020

Asian tausta

Kaupunginhallitus päätti 9.3.2020, että Turun kaupunki merkitsee kaikki 2M-IT Oy:n hallituksen 30.1.2020 tekemässä suunnatussa osakeannissa Turun kaupungille merkittäväksi tarjotut, uudet osakkeet, yhteensä 4650 osaketta. Turun kaupunki vahvisti tällä tavalla sidosyksikköasemaansa 2M-IT:ssä ja saa nimetä jäsenen yhtiön hallitukseen. Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että selvitys asiakas- ja potilastietojärjestelmien tuen ja pääkäyttäjätoimintojen sekä järjestelmiin liittyvien sopimusten siirrosta liikkeenluovutuksella 2M-IT Oy:lle voidaan käynnistää sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksellä.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 11.3.2020, että hyvinvointitoimiala oikeutetaan käynnistämään asiakas- ja potilastietojärjestelmien tuki- ja pääkäyttäjätoimintoja sekä näihin järjestelmiin liittyviä sopimuksia koskeva liikkeenluovutusvalmistelu 2M-IT Oy:lle.

Edellä mainittujen päätösten jälkeen valmistelua on tehty tiiviisti hyvinvointitoimialan, konsernihallinnon lakiasioiden ja strategisen hr:n sekä 2M-IT:n edustajien kanssa. Siirtoprojektin tavoitteena on, että palvelu jatkuu häiriöttä eikä kehittäminen vaarannu. Siirrettävä kokonaisuus on laaja ja pitää sisällään pääjärjestelmien (Pegasos, Effica ja WinHit) lisäksi tuki- ja oheisjärjestelmiä noin 50 kpl. Toiminnallisesti siirto koskee myös em. järjestelmiin liittyvää kehittämistä (sähköinen asiointi yms.) sekä sosiaalihuollon Kanta-liittymistä valmistelevaa projektia. Lisäksi 2M-IT:lle siirretään pää- ja oheisjärjestelmien sopimukset ja niiden hallinnointi. Kaiken kaikkiaan siirto koskee 14 hyvinvointitoimialalla työskentelevää henkilöä. Tavoiteaikataulu siirrolle on 1.9.2020.

Henkilöstö

Liikkeen luovutusta koskevat normit ovat liikkeenluovutusdirektiivi (2001/23/EY), työsopimuslaki, laki kunnallisesta viranhaltijasta sekä laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa.

Työsopimuslain 1 luvun 10 §:n 1 momentin mukaan työnantajan liikkeen luovutuksella tarkoitetaan yrityksen, liikkeen, yhteisön tai säätiön tai näiden toiminnallisen osan luovuttamista toiselle työnantajalle, jos luovutettava, pää- tai sivutoimisena harjoitettu liike tai sen osa pysyy luovutuksen jälkeen samana tai samankaltaisena. Saman pykälän 2 momentin mukaan liikkeen luovutuksessa työnantajan luovutushetkellä voimassa olevista työsuhteista johtuvat oikeudet ja velvollisuudet sekä niihin liittyvät työsuhde-etuudet siirtyvät liikkeen uudelle omistajalle tai haltijalle.

Lain työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa mukaisesti liikkeen luovuttajan ja luovutuksensaajan on selvitettävä niille henkilöstön edustajille, joiden edustamia työntekijöitä luovutus koskee:

1) luovutuksen ajankohta tai suunniteltu ajankohta;

2) luovutuksen syyt;

3) luovutuksesta työntekijöille aiheutuvat oikeudelliset, taloudelliset ja sosiaaliset seuraukset; sekä

4) suunnitellut, työntekijöitä koskevat toimenpiteet.

Luovuttajan on annettava hallussaan olevat edellä tarkoitetut tiedot henkilöstön edustajille hyvissä ajoin ennen luovutuksen toteuttamista. Luovutuksensaajan on annettava 1 momentissa mainitut tiedot henkilöstön edustajille viimeistään viikon kuluttua luovutuksen toteutumisesta.

Päätöksentekotasot

Tavoitteena on, että kaupunginhallitus käsittelee hyvinvointitoimialan asiakas- ja potilastietojärjestelmien tuen, kehittämisen sekä pääkäyttäjätoimintojen liikkeenluovutus 2M-IT Oy:lle joko 1.6.2020 tai 8.6.2020.

Käsittely yhteistyötoimikunnassa

Asiaa on käsitelty kaupungin yhteistyötoimikunnassa 25.2.2020 § 13. Asiaa on käsitelty hyvinvointitoimialan yhteistoimintaelimessä 24.2.2020 § 20 ja henkilöstölle on järjestetty työpaikkakokouksia 16.4. ja 20.4.2020. Asiaa käsitellään hyvinvointitoimialan yhteistoimintaelimessä 25.5.2020 ja sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään selvitystyön tulokset tiedoksi 27.5. ylimääräisessä kokouksessa.

Yhteistyötoimikunnan kokouksessa asia käsitellään työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa annetun lain mukaisessa menettelyssä.

Yhteistyötoimikunta totesi kokouksessaan 19.5.2020, että työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa annetun lain mukainen yhteistoimintavelvoite on tällä käsittelyllä toteutettu.

Yhteistyötoimikunnan toivomuksen mukaan on tarkennettu strategisen HR:n kanssa, että ” Luovuttaja vastaa siirtyvien henkilöiden palkka- ja muista työsuhteeseen liittyvistä saatavista, lomakorvauksista, lomapalkasta, lomarahasta, ylityö- ja muista mahdollisista työaikakorvauksista, eläke- ja sosiaaliturva- yms. maksuistasiltä osin kuin ne kohdistuvat ja perustuvat aikaan ennen Luovutushetkeä. Luovutushetkellä suorittamattomat vastuut lasketaan siirtyvälle henkilökunnalle tosiasiallisesti suoritettavien määrien perusteella 30.9.2020 mennessä. Luovuttaja maksaa Vastaanottajalle 1.11.2020 edellä mainitut suorittamattomat vastuut sivukuluineen, jotka kohdistuvat ja perustuvat aikaan ennen Luovutushetkeä.”

Katsomme, että kaupungin 25-vuotispalvelusta kertyneiden kolmen ylimääräisen lomapäivän korvaaminen ovat muita työsuhteeseen liittyviä saatavia. Näin ollen Turun kaupunki korvaa 2M-IT:lle em. ylimääräiset lomapäivät.

Liikkeenluovutus on vastikkeeton koska varsinaista siirtyvää omaisuutta ei ole. Järjestelmiin liittyvien lisäpiirteiden hankinnat on pääosin rahoitettu investointiosasta hankintavuotena ja jatkuvan palvelun kulut on maksettu käyttötaloudesta. Poistamattomasta hankintamenosta on tehty satunnaisiin kuluihin alaskirjaus, joka on huomioitu ensimmäisessä osavuosikatsauksessa. Tase- tai kirjanpitoarvo ei sellaisenaan ole siirrettävissä tai myytävissä, joten alaskirjaus on järkevin vaihtoehto. Kaupunkitasolla kertakustannus on noin 850.000€ ja jatkossa asiakas- ja potilastietojärjestelmiä koskevat kustannukset ovat käyttötalouden menoa. Koko palvelun vuosikustannus on noin 4.7M€ sisältäen projektit ja hankkeet, asiakas- ja potilastietojärjestelmien kustannukset sekä siirtyvän henkilöstön osuuden. Liikkeenluovutuksesta päättäminen kuuluu kaupunginhallituksen toimivaltaan.

Liite 1Liikkeenluovutussopimus liitteineen (luonnos - salainen, JulkL 6 § 1 mom. 8 kohta)

Liite 2Puitesopimus liitteineen (luonnos - salainen, JulkL 6 § 1 mom. 8 kohta)

Liite 3Turun kaupunki HYTO palvelusopimus asiakas- ja potilasjärjestelmäpalvelu liitteineen (luonnos - salainen, JulkL 6 § 1 mom. 8 kohta)

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 22.5.2020

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää merkitä Turun kaupungin hyvinvointitoimialan asiakas- ja potilastietojärjestelmien tuen, kehittämisen sekä pääkäyttäjätoimintojen liikkeenluovutuksen 2M-IT Oy:lle tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Sosterla § 222
Liite 1:Liikkeenluovutussopimus liitteineen (luonnos - salainen, JulkL 6 § 1 mom. 8 kohta)
Liite 2:Puitesopimus liitteineen (luonnos - salainen, JulkL 6 § 1 mom. 8 kohta)
Liite 3:Turun kaupunki HYTO palvelusopimus asiakas- ja potilasjärjestelmäpalvelu liitteineen (luonnos - salainen, JulkL 6 § 1 mom. 8 kohta)