Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta23427.05.20203

8404-2019 (02 08 00)

Vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaiset kuljetuspalvelut sekä sotainvalidien ja rintamaveteraanien kuljetuspalvelut

Tiivistelmä:

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6 §:n 1 momentin 3 kohta. Vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisista kuljetuspalveluista sekä sotainvalidien ja rintamaveteraanien kuljetuspalveluista on pyydetty tarjoukset ajalle 1.9.2020 - 31.8.2022, minkä jälkeen sopimusta voidaan Tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin kahdella (2) yhden (1) vuoden optiolla ajalle 1.9.2022 - 31.8.2023 ja 1.9.2023 - 31.8.2024. Tarjouksia saatiin osakokonaisuuteen 1 (kuljetukset esteettömillä ajoneuvoilla) yhteensä neljä (4) kappaletta ja osakokonaisuuteen 2 (kuljetukset perusvarusteisilla ajoneuvoilla) kolme (3) kappaletta. Puitesopimus esitetään solmittavaksi osakokonaisuuskohtaisesti yhden (1) palveluntuottajan kanssa. Vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisia kuljetuspalveluita sekä sotainvalidien ja rintamaveteraanien kuljetuspalveluita ostetaan sopimuskaudella noin 9,6 milj. eurolla.

Sosterla § 234

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6 §:n 1 momentin 3 kohta.

Hyvinvointitoimiala, palvelualuejohtaja Sari Ahonen, vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski ja strategisen hankinnan osuus projektipäällikkö Mikko Harteela 30.4.2020:

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 7.8.2019 § 240, että vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisten kuljetuspalvelujen sekä sotainvalidien ja rintamaveteraanien kuljetuspalvelujen kilpailuttaminen ajalle 1.9.2020 – 31.8.2022 kahdella (2) yhden (1) vuoden optiolla käynnistetään yhdessä strategisen hankinnan kanssa.

Strateginen hankinta on hyvinvointitoimialan toimeksiannosta pyytänyt avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisista kuljetuspalveluista sekä sotainvalidien ja rintamaveteraanien kuljetuspalveluista ajalle 1.9.2020 – 31.8.2022, minkä jälkeen sopimusta voidaan Tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin kahdella (2) yhden (1) vuoden optiolla. Hankinnan arvo sopimuskaudella on noin 9,6 milj. euroa ja mahdolliset optiokaudet mukaan laskettuina on noin 19,2 milj. euroa.

Hankinnan kohteena ovat seuraavat osakokonaisuudet:

Osakokonaisuus 1              kuljetukset esteettömillä ajoneuvoilla

Osakokonaisuus 2              kuljetukset perusvarusteisilla ajoneuvoilla

Hankintailmoitus julkaistiin EU-kynnysarvon ylittävänä palveluhankintana 18.3.2020 HILMA-palvelussa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi ja samana päivänä TED-tietokannassa osoitteessa www.ted.europa.eu. Tarjouspyyntö liitteineen julkaistiin 18.3.2020 Tarjouspalvelu-toimittajaportaalissa osoitteessa www.tarjouspalvelu.fi/turku. Samalla sivustolla julkaistiin 31.3.2020 hankintaa koskevat kysymykset ja niihin annetut vastaukset. Hankinnasta tehty korjausilmoitus julkaistiin 1.4.2020 HILMA-ilmoituskanavassa ja TED-tietokannassa. Korjausilmoitus julkaistiin samana päivänä Turun kaupungin sivulla osoitteessa www.tarjouspalvelu.fi/turku. Tarjoukset tuli antaa sähköisesti Tarjouspalvelu-toimittajaportaalissa.

Tarjouksia saatiin määräaikaan 22.4.2020 klo 11.00 mennessä osakokonaisuuteen 1 (kuljetukset esteettömillä ajoneuvoilla) neljä (4) kappaletta seuraavilta palveluntuottajilta:

Tarjouksia saatiin määräaikaan 22.4.2020 klo 11.00 mennessä osakokonaisuuteen 2 (kuljetukset perusvarusteisilla ajoneuvoilla) kolme (3) kappaletta seuraavilta palveluntuottajilta:

Tarjouspyynnössä kuvattiin hankinnan kohde ja palvelulle asetetut ehdottomat vaatimukset sekä tarjoajalle ja tarjoukselle asetetut vähimmäisvaatimukset. Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että hankinnasta tehdään kirjallinen käyttöoikeussopimus osakokonaisuuksittain yhden (1) palveluntuottajan kanssa.

Vammaispalvelulain mukaan kunnan on järjestettävä vaikeasti vammaiselle henkilölle kohtuulliset kuljetuspalvelut niihin liittyvine saattajapalveluineen, jos henkilö vammansa tai sairautensa johdosta välttämättä tarvitsee palvelua suoriutuakseen tavanomaisista elämän toiminnoista (laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista 380/1987 8 §). Kuljetuspalvelupäätökset oikeuttavat käyttämään taksia tai invataksia.

Kuljetuspalvelua myönnetään Turun kaupungin alueen lisäksi Kaarinan, Raision, Liedon ja Ruskon kunnan alueilla. Vammaispalvelulain mukaista kuljetuspalvelua saa tällä hetkellä noin 3 700 asiakasta. Yhdensuuntaisten matkojen määrä on noin 220 000 matkaa vuodessa, joista noin 50 000 matkaa tehdään esteettömillä ajoneuvoilla. Kuljetuspalvelua tulee olla saatavissa kaikkina päivinä ja kaikkina vuorokaudenaikoina asiakkaiden tarpeiden mukaan.

Asiakkaille, joiden toimintakyvyn aleneminen johtuu ikääntymisestä, voidaan järjestää sosiaalihuoltolain mukaista kuljetuspalvelua. Sosiaalihuoltolain mukaista kuljetuspalvelua myönnetään henkilölle, joka ei ole oikeutettu vammaispalvelulain mukaiseen kuljetuspalveluun, mutta jolla on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa julkisilla joukkoliikennevälineillä. Sosiaalihuoltolain mukaista kuljetuspalvelua on mahdollista käyttää vain tavallisessa taksissa. Sotainvalideille ja rintamaveteraaneille myönnetään myös sosiaalihuoltolain mukaista kuljetuspalvelua asiakkaiden tarpeita vastaava määrä euromääräisillä arvokorteilla.

Sosiaalihuoltolain mukaista kuljetuspalvelua saa tällä hetkellä noin 1 000 asiakasta. Ajettujen matkojen määrä on arvioilta noin 42 000 matkaa vuodessa.

Tarjoajan tuli antaa tarjouksessaan tarjoamaansa palveluun (osakokonaisuudet 1 ja 2) alennusprosentit hinnoitteluliitteen mukaisista taksoista ja lisistä. Annettu alennusprosentti koskee kaikkea hinnoittelua yhteen osakokonaisuuteen liittyen. Alennusprosentilla laskettiin tarjoajalle vertailuhinta. Alimman vertailuhinnan saaneet tarjoajat voittivat osakokonaisuudet.

Palveluntuottaja voi esittää Tilaajalle perustellusta syystä hinnan muutosta palvelun yleistä kustannuskehitystä vastaavasti joko ensimmäisen tai toisen optiokauden aikana. Hinnan muutosta voi esittää ainoastaan kerran. Esitykset hinnan muutoksista on tehtävä Tilaajalle kirjallisesti vähintään kolme (3) kuukautta ennen hinnanmuutoksen voimaantuloa. Hinnanmuutokset tarkistetaan Tilastokeskuksen palvelujen tuottajahintaindeksin (H Kuljetus- ja varastointipalvelut) tarkasteluajankohdan vuotuisen muutoksen perusteella.

Yleisen kustannustason tarkistamisen arvioinnissa käytetään viimeisiä saatavissa olevia valtakunnallisia tilastokeskuksen tilastotietoja. Hinnan muutosta laskettaessa käytetään Tilastokeskuksen palvelujen tuottajahintaindeksiä H (Kuljetus- ja varastopalvelut). Muutosta tarkastellaan edelliseltä vuodelta (esimerkiksi 1.6.2022 mennessä esitettävä hinnanmuutos todetaan vuoden 2021 1. vuosineljänneksen (1.1. – 31.3.2022) Tilastokeskuksen palvelujen tuottajahintaindeksin (H Kuljetus- ja varastopalvelut) vuosimuutoksesta. Hinnanmuutos saa olla enintään Tilastokeskuksen palvelujen tuottajahintaindeksin vuosittaisen muutoksen suuruinen, kuitenkin enintään kaksi (2) prosenttia.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että annetuista hyväksytyistä tarjouksista valitaan se, jonka vertailuhinta on alin. Palveluntuottajia per osakokonaisuus valitaan yksi (1), jonka kanssa palvelun tuottamisesta tehdään käyttöoikeussopimus. Sopimuksen mukaisia annettuja alennusprosentteja ei voi muuttaa kaluston vaihtumisen vuoksi. Palveluntuottajalle ei taata kuljetuksia koko sopimuskauden ajaksi. Kuljetuspalveluun tarvittavien autojen määrät saattavat vaihdella sopimuskauden aikana. Yksittäisissä poikkeustapauksissa Tilaaja voi hankintapäätöksestä poiketen hankkia kuljetuspalvelun suorahankintana, mikäli siihen on perusteltu ja hyväksyttävä syy.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmessa vaiheessa: 1) tarjoajien kelpoisuuden arviointi, 2) tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen ja 3) tarjousten vertailu ja valinta.

Tarjoajien kelpoisuuden arviointi

Arviointi- ja valintaprosessin toisessa vaiheessa arvioidaan ensimmäisen vaiheen läpäisseiden tarjoajien tarjoukset. Tarjoukset tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita ostettavilta palveluilta tarjouspyynnössä edellytettiin.

Tarjoukset täyttävät niille asetetut vaatimukset ja näin ollen ne on otettu mukaan tarjousten vertailuun.

Tarjousten vertailu ja valinta

Palvelu hankitaan kahtena osakokonaisuutena, joiden tuottamiseen valitaan yksi (1) palveluntuottaja per osakokonaisuus. Valinnan perusteeksi ilmoitettiin, että annetuista tarjouksista vertailuhinnaltaan alin ja vertailuhinta lasketaan tarjoajan antamasta alennusprosentista.

Tarjousten vertailu esitetään erillisellä liitteellä

Liite 1Tarjousten vertailutaulukko ilman liikesalaisuustietoja

Liite 2Tarjousten vertailutaulukko kaikilla tiedoilla (salassa pidettävä, salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 24 §:n 1 momentin 20 kohta.)

Tarjousten vertailussa alimman vertailuhinnan saivat Afix Oy osakokonaisuuden 1 osalta ja Lounais-Suomen Taxidata Oy osakokonaisuuden 2 osalta.

Vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisia kuljetuspalveluja sekä sotainvalidien ja rintamaveteraanien kuljetuspalveluita ostetaan vuosittain noin 4,8 milj. eurolla.

Palveluntuottajiksi esitetään valittavaksi Afix Oy osakokonaisuuden 1 osalta ja Lounais-Suomen Taxidata Oy osakokonaisuuden 2 osalta.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 7.5.2020:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää edellä esitetyn perusteella, että vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisten kuljetuspalvelujen sekä sotainvalidien ja rintamaveteraanien kuljetuspalvelujen palveluntuottajiksi ajalle 1.9.2020–31.8.2022 valitaan

tarjotuilla hinnoilla sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjousten mukaisin ehdoin.

Mahdollisen option käyttöönotosta päätetään erikseen.

Perustellusta syystä yksittäistapauksessa voidaan palveluja ostaa hankintapäätöksestä poiketen.

Hankintayksikköä sitova käyttöoikeussopimus ei synny tällä hankintapäätöksellä, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen käyttöoikeussopimuksen allekirjoittamisella. Käyttöoikeussopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen, valitusosoituksen ja muut oheisasiakirjat tiedoksi. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Samalla lautakunta päättää, että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan ja hyväksytään heti ja että tämä päätös saadaan panna täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

Hersi ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

aoAfix Oy
aoLounais-Suomen Taxidata Oy
aoLänsi-Suomen Lähitaksi Osk
aoMenevä Oy
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tpvXXXXX
tiedXXXXX


Liitteet:

Sosterla § 234
Liite 1:Tarjousten vertailutaulukko ilman liikesalaisuustietoja
Liite 2:Tarjousten vertailutaulukko kaikilla tiedoilla (salassa pidettävä)