Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta20113.05.20201

5603-2020 (02 08 00)

Suojainvarusteiden hankinnat COVID-19 pandemian aikana

Tiivistelmä: -

Sosterla § 201

Kaupunginsihteeri Antti Perälä ja talous- ja hallintojohtaja Max Lönnqvist 13.5.2020:

Sosiaali- ja terveyslautakunta on 1.4.2020 § 147 päättänyt nostaa hyvinvointitoimialan toimialajohtajan sekä talous- ja hallintojohtajan hankintavaltuudet tavarahankintojen osalta 200.000 €. Samalla lautakunta päätti, että päätöksentekijät vapautetaan alle 200.000 € tavarahankintoja koskevien päätösten ilmoittamisesta lautakunnalle 31.8.2020 asti. Tällä päätöksellä pyrittiin nopeuttamaan tarvittavien suojavarusteiden hankintaa.

COVID-19 koronaviruspandemian aikana on suojavarusteiden tarve edelleen kasvanut. Esimerkiksi hengityssuojaimien tilaaminen ainoastaan sopimustoimittajilta ei tällä hetkellä ole mahdollista, sillä ko. tuotteiden toimituksia on suuren kysynnän vuoksi rajoitettu merkittävästi tai tuotteita ei ole saatavissa kuin ajoittain, jos ollenkaan globaalisti kasvaneen kysynnän seurauksena. Suojavarusteita tarvitaan jatkuvasti lisää. Mahdollisesta suojavarusteiden hankintatarpeesta aiheutuvat kustannukset ylittänevät edellä mainitun 200.000 €.

Voimassa olevan hankintamenettelyn mukaan sosiaali- ja terveyslautakunta hankintayksikkönä hyväksyy tarjouskilpailuun liittyvät hankinta-asiakirjat ennen asiakirjojen julkaisemista. Vallitsevan COVID-19 epidemian aikana hankintamenettelyä tulisi nopeuttaa. Sosiaali- ja terveyslautakunnan tulisi joustavan hallinnon (epidemian edellyttämien välttämättömien hankintojen esim. suojavarusteet) takaamiseksi oikeuttaa hyvinvointitoimialan valmistelemaan tarvittaessa yhdessä strategisen hankinnan kanssa suojavarusteita koskevat tarjousasiakirjat ilman, että ne hyväksytetään lautakunnassa ennen asiakirjojen julkaisemista. Hankintaesitykset tuodaan lautakuntaan normaalisti päätettäväksi.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 13.5.2020:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että COVID-19 pandemian aikana hyvinvointitoimiala voi yhdessä strategisen hankinnan kanssa valmistella suojainvarusteita koskevat tarjousasiakirjat ilman, että lautakunta hyväksyy ne. Hankintaesitykset tuodaan lautakuntaan normaalisti päätettäväksi.

Päätös on voimassa 31.8.2020 asti ja samalla lautakunta päättää, että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan ja hyväksytään heti ja että tämä päätös saadaan panna täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.