Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta10411.03.20205

2163-2020 (00 01 00, 07 01 04, 01 01 03)

Selvityksen käynnistäminen asiakas- ja potilastietojärjestelmien tuen ja pääkäyttäjätoimintojen sekä järjestelmiin liittyvien sopimusten siirrosta liikkeenluovutuksella 2M-IT Oy:lle

Tiivistelmä: -

Sosterla § 104

Talous- ja hallintojohtaja Max Lönnqvist 29.1.2020:

Hyvinvointitoimialan käytössä olevat asiakas- ja potilastietojärjestelmät (Pegasos, Effica ja WinHit) ovat kriittisiä palvelutuotannolle ja niiden tuki- ja pääkäyttäjätoiminnot (lukuun ottamatta WinHit-järjestelmää) on keskitetty hyvinvointitoimialan hallintoon. Molemmat pääjärjestelmät ovat olleet pitkään käytössä, eikä niitä ole suunniteltu alun perin vastaamaan nykyaikaisiin tiedonhallinnan tarpeisiin. Vanhojen järjestelmien tuki on myös päättymässä lähivuosina, mikä osaltaan pakottaa uudistamaan niitä. WinHit-järjestelmän pääkäyttäjätoiminnot ovat olleet selkeästi alimitoitettuja suun terveydenhuollossa.

Varsinais-Suomen terveydenhuollon järjestämissuunnitelmassa on päätetty, että alueellisesti yhdenmukaistetaan järjestelmiä samoihin versioihin koko maakunnan alueella ja tämä tulee helpottamaan uusien modulaaristen järjestelmien käyttöönottoa. Varsinais-Suomi osallistuu asiakas- ja potilastietojärjestelmien uudistamistyöhön osana valtakunnallista UNA-hanketta. UNA nähdään maakuntien ja julkisten sote-toimijoiden yhteisenä keinona tuottavuuden ja vaikuttavuuden parantamiseksi. Yhteistyö perustuu osapuolten väliseen sopimukseen ICT-kehittämisyhteistyöstä. Varsinais-Suomen alueella sairaanhoitopiiri vetää hanketta.

Ensimmäisessä vaiheessa tuotetaan UNA-ydin, joka on yksilö- ja väestötason asiakkuustiedot kokoava tiedonhallinta- ja integraatioratkaisu, joka palvelee niin sote-, järjestäjä- kuin tuottajatasonkin toimintaa. Työn alla on myös UNA-lomakepalvelu, joka on kansallinen palvelu lausuntojen ja todistusten tuottamiseen ja tallentamiseen Kansalliseen potilastiedon arkistoon (vaiheistusasetus). Seuraavassa vaiheessa on tarkoitus valmistella nk. UNA-Kaari hanketta. Kaarella tarkoitetaan tulevina vuosina hankittavaa tietojärjestelmäkokonaisuutta, joka sisältää sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilön tuottajan asiakaspalvelua toteuttaessaan tarvitsemat ict-palvelut sekä keskeiset palvelutuotannon resurssien hallinnan ja -ohjauksen tietojärjestelmäkokonaisuuden toiminnallisuudet. Edellä mainittu valmistelu ja hankinnat ovat sote -valmistelusta riippumattomia ja välttämättömiä asiakas- ja potilastietojärjestelmien käytön kannalta. Toistaiseksi Varsinais-Suomi ei ole sitoutunut Kaari-hankkeen aikatauluun tai hankintoihin.

Hyvinvointitoimialan näkökulmasta asiakas- ja potilastietojärjestelmien tuki- ja pääkäyttötoiminnot ovat kriittisiä ja toimintaa tukevia ja vaativat erikoistumista ja erityisasiantuntemusta mutta eivät ole sosiaali- ja terveydenhuollon ydintoimintoja. Mm. rekrytointi ja sijaistusjärjestelyt ovat olleet haasteellisia toimialan näkökulmasta ja tulevat hankkeet edellyttävät merkittävää lisäpanostusta ja osaamisen hankkimista toimialalle, mikäli muutoksia ei tehdä. Viisitoista sairaanhoitopiiriä, ml. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ja TYKS-ERVA-alue (miljoonapiiri), sekä Porin kaupunki ovat siirtäneet asiakas- ja potilastietojärjestelmien tuen, ylläpidon ja ICT-asioiden sopimushallinnan sidosyksikkönä toimivalle 2M-IT Oy:lle.2M-IT on vahva toimija ICT-alan tukipalveluiden tuottajana ja se tuottaa palveluita ainoastaan julkisomisteisille kumppaneilleen.

Turun kaupunki on varmistamassa sidosyksikköaseman hankkimalla lisää 2M-IT:n osakkeita ja saa myös toisen VSSHP:n hallituspaikan yhtiöstä. Alueellinen yhteistyö, yhdenmukaistamisvalmistelu sekä kriittisten järjestelmien tuki helpottuu ja paranee, jos Turun kaupunki siirtää asiakas- ja potilastietojärjestelmien tuki- ja pääkäyttäjätoiminnot sekä näihin järjestelmiin liittyvät hankintasopimukset 2M-IT Oy:lle.

Edellä mainitusta syistä on tarkoituksenmukaista, että asiakas- ja potilastietojärjestelmien osalta käynnistetään selvitys, jonka tavoitteena on siirtää hyvinvointitoimialan mainitut toiminnot, sopimukset ja henkilökunta liikkeenluovutuksella 2M-It Oy:lle. Kaupunginvaltuuston 11.11.2019 hyväksymässä sopeuttamisohjelmassa kohdissa 4, 31 ja 32 on edellä mainittua valmistelua tukeva linjaus. Hyvinvointitoimialalla keskitytään sosiaali- ja terveydenhuollon ydinpalveluiden tuottamiseen ulkoisille asiakkaille samalla kuitenkin säilyttäen riittävä tilaajaosaaminen ja kehittämisresursointi myös soteICT:n suhteen. Kokonaiskehittämisen ja uudistamisen sekä kansallisten vaatimusten noudattamisen varmistaminen ovat kaupungin tehtäviä jatkossakin. Alustavan aikataulun perusteella siirto voisi astua voimaan 1.6.2020 lukien.

Asiaa on käsitelty hyvinvointitoimialan työpaikkakokouksessa 21.2.2020, yhteistoimintaelimessä 24.2.2020 sekä Turun kaupungin yt-toimikunnassa 25.2.2020.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 20.2.2020:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että hyvinvointitoimiala oikeutetaan käynnistämään asiakas- ja potilastietojärjestelmien tuki- ja pääkäyttäjätoimintoja sekä näihin järjestelmiin liittyviä sopimuksia koskeva liikkeenluovutusvalmistelu 2M-IT Oy:lle.

PäätösKaupunginhallitus on kokouksessaan 9.3.2020 päättänyt 2M-IT:tä koskevasta osakemerkinnästä ja samalla, että selvitys asiakas- ja potilastietojärjestelmien tuen ja pääkäyttäjätoimintojen sekä järjestelmiin liittyvien sopimusten siirrosta liikkeenluovutuksella 2M-IT Oy:lle voidaan käynnistää sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksellä.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti, että hyvinvointitoimiala oikeutetaan käynnistämään asiakas- ja potilastietojärjestelmien tuki- ja pääkäyttäjätoimintoja sekä näihin järjestelmiin liittyviä sopimuksia koskeva liikkeenluovutusvalmistelu 2M-IT Oy:lle.

Päätös asiassa tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

esiKaupunginhallitus