Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta10911.03.202010

14567-2019 (05 17 00)

Vastaus sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenen Raija Eevan selvityspyyntöön koskien pitkäaikaisten laitospaikkojen muuttamisesta tehostetun palveluasumisen sopimuksiksi

Tiivistelmä: -

Sosterla § 109

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen, vs. asumispalvelujen johtaja Soile Lahtonen-Kiviranta 18.2.2020:

1.11.2019 tuli voimaan rintamaveteraanien kuntoutuksesta annettu lain (1184/1988) muutos (54/2019). Kunnat velvoitetaan järjestämään veteraaneille maksuttomasti heidän tarvitsemansa kotona asumista tukevat palvelut samoin kuin sotainvalideille on oman lainsäädäntönsä kautta tähän saakka järjestetty. Kunnat laskuttavat kustannukset Valtiokonttorilta vastaavasti kuten sotainvalidienkin osalta. Valtiokonttori myöntää vuosittain kunnille palveluiden järjestämisen edellyttämän rahamäärän, jota voidaan tarvittaessa täydentää myöhemmin samana vuonna. Kunnan arvion tulee perustua jokaiselle sen alueella asuvalle veteraanille tehtävään yksilölliseen palvelutarpeen arviointiin. Koska palveluntarve on yksilöllinen, ovat sitä myös myönnettävät palvelut. Tällaisia ovat hoiva-, ateria- ja siivouspalvelut. Lisäksi tuetaan veteraanien virkistystä, asiointia ja omaishoitoa niin kotona, palvelusasumisessa kuin tehostetussa palveluasumisessa.

Turun kaupunki, kuten muutkin kaupungit, hakivat lisämäärärahaa sotaveteraanien palvelujen osalta syyskuussa 2019. Tuolloin arvioitiin marras-joulukuun rahatarve ja se maksettiin ennakkona marraskuun alussa. Samalla kysyttiin arviota vuodelle 2020. Jatkossa arviokysely tehdään aina loppuvuodesta seuraavaa vuotta koskien.

Turun asumispalveluissa syksylle 2019 ajoittunut laitoshoidon muuttaminen tehostetuksi palveluasumiseksi liittyy tähän lakiuudistukseen. Uudistuksen keskeinen etu asiakkaiden kohdalta on se, että he eivät enää joudu maksamaan aterioistaan eivätkä hoitopalveluistaan, vaan nämä maksetaan heille valtiokonttorin varoista. Asiakkaat maksavat itse vuokran, sähkön ja veden.

Kunnan valtiokonttorilta perimät maksut eivät saa ylittää palvelun tuottamisen kustannuksia. 

Kaupungin omista yksiköissä veteraaneja löytyi seuraavasti:

Omaisille kerrottiin mitä muutos tarkoittaa ja tehtiin laskelmia siitä, kumpi asumismuoto on taloudellisesti edullisempi asukkaan kannalta. Omaisen tuodessa esiin, että he eivät ole suostuvaisia muutokseen, jätettiin muutos tekemättä.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 19.2.2020:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää antaa edellä olevan vastauksen Raija Eevan selvityspyyntöön.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

vastXXXXX