Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta7119.02.20203

9893-2018 (02 02 00)

Sosiaali- ja terveyslautakunnan v. 2019 toiminnan ja talouden vuosiraportit

Tiivistelmä: -

Sosterla § 71

Talous- ja hallintojohtaja Max Lönnqvist 13.2.2020:

Kaupunginvaltuusto on vuoden 2019 talousarvion noudattamista koskevien määräysten yhteydessä päättänyt talousarvion sitovuudesta. Tilinpäätöksessä raportoidaan valtuuston sitoviksi asettamien toiminnallisten tavoitteiden sekä henkilöstötavoitteiden toteutuminen sekä kaupunginvaltuustolle tiedoksi annettavien tunnuslukujen toteutuminen 1.1. - 31.12.2019. Tilinpäätöksessä raportoidaan myös kaupunginvaltuuston kullekin toimielimelle talousarvion yhteydessä päättämät päätöslauselmat/lausekkeet. Lisäksi tilinpäätöksen yhteydessä raportoidaan kaupunginhallitukselle toimialojen strategisissa sopimuksissa vahvistettujen tavoitteiden toteutuminen ja tiedoksi annettavat tunnusluvut.

Toimialat raportoivat vuoden 2019 operatiiviset sopimukset lautakunnalle toiminnan ja talouden vuosiraportin 2019 yhteydessä.

Strategisen sopimuksen toteutuminen

Liite 1Talousarvion toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen

Operatiivisten sopimusten toteutuminen

Liite 2Terveyspalveluiden operatiivisen sopimuksen toteuma

Liite 3Perhe- ja sosiaalipalveluiden operatiivisen sopimuksen toteuma

Liite 4Vanhus- ja vammaispalveluiden operatiivisen sopimuksen toteuma

Liite 5Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin operatiivisen sopimuksen toteuma

Liite 6Hallinnon ja yhteisten toimintojen operatiivisen sopimuksen toteuma

Liite 7Toiminnan- ja talouden vuosiraportti

Taloudellisten tavoitteiden toteutuminen

Sosiaali- ja terveyslautakunnan talousarviomäärärahaa korotettiin kaupunginvaltuuston 11.11.2019 päätöksellä nettomääräisesti 34,7M€:lla. Muutos perustui kolmannen osavuosikatsauksen ja talousennusteen perusteella laadittuun arvioon. Alkuperäinen talousarvio oli selvästi alimitoitettu suhteessa palveluiden järjestämiskustannuksiin. V. 2019 lopullinen nettototeutuma oli 645,7M€ mikä ylitti muutetun talousarvion 6,3M€:lla.  

Asiakaspalvelujen ostot ylittyivät mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalveluissa, lastensuojelun avohuollossa ja lapsiperhesosiaalityössä. Lapsiperheiden kotipalvelun tarve kasvoi edelleen ja kustannukset ylittivät budjetoidun. Palvelua järjestettiin kuitenkin lain edellyttämällä tavalla tarvetta vastaavasti.

Lisääntynyt terveyspalveluiden tarve näkyi palveluiden toteutuneissa määrissä. Terveyspalveluiden nettoylitys muutettuun talousarvioon nähden oli 0,24M€. Vuoden 2018 tilinpäätökseen nähden muutos oli +4,6%. Sijaisten käyttö on lisääntynyt, samoin henkilöstövuokrauksen määrä. Nämä heijastavat henkilöstön rekrytointiin ja pysyvyyteen liittyviä ongelmia tilanteessa, jossa palvelut on lakisääteisesti turvattava. Tutkimus- ja hoitotarvikkeiden, diabetestarvikkeiden sekä siivous- ja puhdistusaineiden ostot ovat toteutuneet yli määrärahan, mikä johtuu palvelutarpeesta ja myös siivouksen tarpeen lisääntymisestä VRE-epidemian saamiseksi hallintaan.

Vanhus- ja vammaispalveluiden palvelualueen menot ylittivät talousarvion noin 3,8M€:lla (1,8%), myös tulokertymä ylitti ennakoidun 0,5M€:lla (1,3%). Merkittävimmät talousarvioylitykset tapahtuivat vanhusten avopalveluissa, ylitys oli euromääräisesti 3,1M€, eli 6% talousarviosta.

Vanhusten avopalvelujen asiakasmäärät kasvoivat sekä omaishoidon tuessa että toimeksiantosopimusten kohdalla. Säännöllisen kotihoidon asiakasmäärä sen sijaan laski hieman, samalla säännöllisen kotihoidon peittävyys 75 vuotta täyttäneiden keskuudessa laski edellisestä vuodesta. Tätä selittää kotihoidon sisäisen rakenteen haasteet. Alimmassa palveluluokassa asiakasmäärä väheni tavoitteen mukaisesti, mutta runsaasti palvelua saavien asiakkaiden suhteellinen osuus jatkoi kasvuaan.

Myös vammaispalvelu ylitti talousarvionsa.  Menoylitys oli 2,3 miljoonaa euroa, ts. 4,3% talousarviosta. Kasvua edellisen vuoden tilinpäätökseen oli 3,7M€ (7%). Talousarvion ylitys selittyy asiakasmäärien kasvulla; vammaispalveluissa asiakasmäärät kasvoivat kuljetuspalveluissa, asumispalveluissa, henkilökohtaisen avun palveluissa ja kehitysvammaisten ympärivuorokautisen hoidon palveluissa. Ylityksestä 1,6 miljoonaa euroa kohdentui vammaispalvelujen asumis- tai laitospalveluihin.

Sairaanhoitopiirin kustannukset kasvoivat edellisvuodesta 3,2%. Siirtoviivepäivien määrä on Turun osalta laskenut 5% verrattuna edelliseen vuoteen, erityisesti ovat vähentyneet korotettuhintaiset siirtoviivepäivät (laskua 13%). Tästä huolimatta siirtoviivemaksu vuoden 2019 osalta on 2,6M€, josta sakon osuus on 0,9M€. Suunta siirtoviivepäivien osalta on oikea, mutta tulos jäi kauaksi tavoitteesta.

Henkilöstön käyttöä kuvaava henkilötyövuositavoite oli v. 2019 yhteensä 4285 htv koko toimialalla. Lopullinen toteutuma alitti tavoitteen 14,2 htv. Henkilöstön rekrytointi on ollut haasteellista useissa ammattiryhmissä ja henkilöstövuokrauksen kustannukset ovat nousseet merkittävästi.

Hyvinvointitoimialan kustannukset kasvoivat edelliseen vuoteen nähden 4,9% mikä on. Kuusikkokuntien keskitasoa. Alustavien tietojen mukaan menokasvu oli Tampereella 4,2%, Oulussa 4,5%, Helsingissä 4,9%, Vantaalla 5,2% ja Espoossa peräti 5,9%. Kustannusten kasvu on huolestuttavalla tasolla ja v. 2019 toteutuma ylittää jo vuoden 2020 talousarviomäärärahan.

Liite 8Palvelualuekohtainen toteutumisvertailu

Liite 9Toimialan toteutumisvertailu kustannus- ja tulolajeittain

Investointimäärärahaa oli varattu v. 2019 yhteensä 2,5M€ ja toteutuma oli 1,7M€. Suurimmat investoinnit liittyivät kahden uuden asumispalveluyksikön kalustamiseen ja varustamiseen.

Liite 10Investointiosan toteutumisvertailu

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 14.2.2020:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää merkitä toiminnan ja talouden vuosiraportit tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunginhallitus


Liitteet:

Sosterla § 71
Liite 1:Talousarvion toiminnallisten ja taloudellisten tavotteiden toteutuminen
Liite 2:Terveyspalveluiden operatiivisen sopimuksen toteuma
Liite 3:Perhe- ja sosiaalipalveluiden operatiivisen sopimuksen toteuma
Liite 4:Vanhus- ja vammaispalveluiden operatiivisen sopimuksen toteuma
Liite 5:Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin operatiivisen sopimuksen toteuma
Liite 6:Hallinnon ja yheisten toimintojen operatiivisen sopimuksen toteuma
Liite 7:Toiminnan- ja talouden vuosiraportti
Liite 8:Palvelualuekohtainen toteutumisvertailu
Liite 9:Toimialan toteutumisvertailu kustannus- ja tulolajeittain
Liite 10:Investointiosan toteutumisvertailu