Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta908.01.20209

9392-2019 (02 02 00)

Vastaus sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenen Timo Nurmion/sdp:n ryhmän selvityspyyntöön Vuosaari-mallin kokeilusta Turun kotihoidossa vuoden 2020 aikana

Tiivistelmä: -

Sosterla § 9

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen, avopalvelujen johtaja Anne Vuorinen 18.12.2019:

Sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Timo Nurmio/sdp:n ryhmä esitti selvityspyynnön Vuosaari-mallin kokeilusta Turun kotihoidossa vuoden 2020 aikana sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa 18.9.2019 § 317.

Vuosaari-mallilla tarkoitetaan Helsingin Vuosaaren lähipalvelualueella käytössä olevaa työvuorosuunnittelun käytäntöä, jossa työvuoro on säännönmukaisesti 10 tunnin mittainen. Lähtökohtana on ergonominen työvuorosuunnittelu ja sen perusperiaatteet, kuten eteenpäin kiertävät työvuorot, vähintään 10–12 tunnin vapaa vuorojen välillä, yhtenäiset ja mahdollisimman pitkät vapaapäiväjaksot eikä yli viiden päivän työputkia.

Mallin tavoitteena on parantaa työn hallintaa, vähentää kiireen tuntua ja parantaa tätä kautta työntekijöiden työhyvinvointia. Työntekijöiden työhyvinvoinnin parantuessa vähenevät sairaspoissaolot ja asiakkaiden kokema palvelun laatu paranee.

Turun kotihoidossa on käynnistynyt joulukuussa 2019 hanke Kotihoidon kehittämisestä yhteistyössä KPMG:n kanssa. Hankkeen tärkeitä kehittämiskohteita on valmentava johtaminen ja itseohjautuvuus, kannustinmallit ja erilaiset työvuorototeutukset ml. Vuosaari-malli. Tarkoituksena on tunnistaa erilaiset mallit ja niiden hyödyt ja riskit. Käytännössä uusia malleja voidaan pilotoida jo keväällä 2020.

Vuosaari-malli on yksi niistä kokeiluista, joita kotihoidon kehittämishankkeen yhteydessä tullaan todennäköisesti pilotoimaan.

Kotihoidon kehittämishanke on tällä hetkellä vasta haastattelu- ja käynnistysvaiheessa. Hankkeen seuraavissa vaiheissa on suunnitelmassa työntekijöiden työpajapäiviä, joissa valikoituvat ne kehittämisaihiot, joita halutaan viedä eteenpäin.

Kokeilu edellyttää työntekijöiden vapaaehtoisuutta. Tavallisuudesta poikkeaviin työvuorojärjestelyihin ja itseohjautuvuuden vahvistamiseen työntekijöillä vaikuttaa kuitenkin alustavien keskustelujen perusteella olevan halukkuutta.

Vuosaari-mallin toteuttaminen edellyttää työvuorojärjestelmän muutosten lisäksi asiakastyön suunnittelun uudistamista siten, että työpäivän aikana ilmeneviä ruuhkahuippuja tasataan siten, että ns. ei-aikakriittiset tehtävät siirretään aikoihin, jolloin on hiljaisempaa. Näin esim. suihkutuksia ei pääsääntöisesti tehdä aamuisin, jolloin on päivän kiireisin aika, vaan iltapäivisin rauhallisempana aikana.

Turun kaupungin kotihoidossa ruuhkahuippujen tasaamista on jo tehty optimointi-järjestelmän käyttöönoton myötä. Tällä hankkeella on pitkälti samat tavoitteet kuin Vuosaari-mallilla; tavoitteena on kehittää työn hallintaa, vähentää kiireen tunnetta ja parantaa työhyvinvointia.

Samalla tämä optimointihankeen työ luo pohjaa myös Vuosaari-mallin kaltaisille kokeiluille.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 3.1.2020:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää antaa edellä olevan vastauksen Timo Nurmion selvityspyyntöön.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

vastXXXXX