Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta43111.12.20193

9392-2019 (02 02 00)

Vuoden 2020 talousarvioon ja vuosien 2020 - 2023 taloussuunnitelmaan sisältyvien strategisten ja operatiivisten sopimusten sekä määrärahajakojen tarkistaminen vastaamaan kaupunginvaltuuston päätöksiä

Tiivistelmä: -

Sosterla § 431

Talous- ja hallintojohtaja Max Lönnqvist, suunnittelukoordinaattori Pasi Oksanen ja erityisasiantuntija Karoliina Luukkainen 03.12.2019:

Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt vuoden 2020 talousarvion ja vuosien 2020 - 2023 taloussuunnitelman kokouksessaan 11.11.2019 § 161. Lautakuntia pyydetään tarkistamaan toimielimen talousarvio ja -suunnitelmaehdotus kaupunginvaltuuston päätöstä vastaavaksi sekä päättämään omalta osaltaan tehtävien toteuttamisesta ja määrärahojen tai liiketoiminnan tulojen käytöstä. Lautakuntien tulee ryhtyä välittömästi valtuuston päättämien sitovien toiminnallisten tavoitteiden sekä menojen ja tulojen kohdentamiseen siten, että kaupunginvaltuuston asettamat toiminnalliset tavoitteet toteutuvat, toiminta ylläpidetään talousarvioon merkittyjen määrärahojen puitteissa ja että talousarvion mukaiset tulot toteutuvat.

Lautakuntien tulee määritellä sitovuustaso toimielimen sisällä. Lautakuntien tulee määritellä minkälaiset muutokset sen käyttöön osoitetun määrärahan sisällä edellyttävät lautakunnan hyväksymisen etukäteen sekä valvottava tämän päätöksen noudattamista.

Tasapainon saavuttamiseksi talousarvio sisältää taloutta sopeuttavia toimenpiteitä. Toimialat ovat valmistelleet kesä-syyskuun aikana 95 sopeuttamistoimenpidettä. Hyvinvointitoimialaa koskevia toimenpiteitä sopeuttamisohjelmassa on 33.

Liitteessä on kuvattu valtuuston hyväksymät, hyvinvointitoimialaa koskevat toimenpiteet, arvio toimenpiteiden taloudellisista vaikutuksista vuosina 2020-2022, toimenpiteelle määritetty vastuuhenkilö sekä aloitusajankohta. Toimenpiteiden vaikutus ulottuu strategisiin ja operatiivisiin sopimuksiin. Lisäksi osa niistä tulee vaatimaan erillisiä päätöksiä.

Liite 1Sopeuttamisohjelman toimenpiteet hyvinvointitoimialalla

Liite 2Valtuuston päättämät muutokset sopeuttamisohjelmaan

Palvelualueet ovat tarkentaneet operatiivisten sopimusten tavoitteitaan sopeuttamisohjelman kehittämistoimenpiteiden valmistelun myötä. Keskeisimmät muutokset operatiivisissa sopimuksissa koskevat perhe- ja sosiaalipalveluiden osalta päihde- ja mielenterveyspalvelujen tavoitteita ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin osalta siirtoviivepäivien määrää ja niihin kytkeytyvien eurojen määrän vähenemistä. Vanhus- ja vammaispalveluiden sopimukseen on lisätty muutamia palveluiden laatuun ja vaikuttavuuteen liittyviä tavoitemittareita. Sopeuttamisohjelmaan liittyvät kehittämistoimenpiteet on sisällytetty kattavasti osaksi sekä hyvinvointitoimialan strategista sopimusta että palvelualueita koskevia operatiivisia sopimuksia.

Varsinaiseen euromääräiseen talousarvioon ei tullut muutoksia verrattuna sosiaali- ja terveyslautakunnan syyskuussa esitykseen.

Liite 3Strateginen sopimus

Liite 4Operatiiviset sopimukset

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 5.12.2019:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyy strategisen sopimuksen ja operatiiviset sopimukset sekä sopeuttamisohjelman ohjeellisena noudatettavaksi. Lisäksi lautakunta päättää, että talousarvion sitovuustaso on palvelualueiden menot-tulot-netto.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunginhallitus


Liitteet:

Sosterla § 431
Liite 1:Sopeuttamisohjelman toimenpiteet hyvinvointitoimialalla
Liite 2:Valtuuston päättämät muutokset sopeuttamisohjelmaan
Liite 3:Strateginen sopimus
Liite 4:Operatiiviset sopimukset