Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta44311.12.201915

13301-2019 (06 00 00, 07 02 01, 00 01 02)

Vastaus sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Pirjo Lammen selvityspyyntöön koskien Karinakodin ja Kaskenlinnan sairaalan kotisaattohoitoa tukevan osaston toiminnan eroavaisuutta

Tiivistelmä: -

Sosterla § 443

Terveyspalvelut, palvelualuejohtaja Katariina Kauniskangas, osastonhoitaja Satu Laine 2.12.2019:

Sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Pirjo Lampi on tehnyt selvityspyynnön koskien Karinakodin ja Kaskenlinnan sairaalan kotisaattohoitoa tukevan palliatiivisen osaston toiminnan eroavaisuutta. Selvityspyynnössään hän toteaa, että lautakunnan 20.11.2019 esityslistan asiakohdassa 5 (Moikoisten palliatiivisen osaston toiminnan käynnistyminen) esitetty Kaskenlinnan ja Karinakodin työnjako ja tulevan toiminnan perustelut ovat puutteelliset. Hän pyytää selvitystä seuraavista:

Suomessa valinnanvapaus ei ole sellaisenaan osa saattohoitoa, koska saattohoito perustuu potilaan tarpeeseen. Potilaiden toiveet otetaan silti huomioon hoitopaikkaa valittaessa. Kun potilas tulee kotoaan sairaalaan öisin, taustalla on usein hyvinkin akuutti oirekriisi, jota ei kotona ole pystytty saattohoito-osaston sairaanhoitajan käynnin avulla ratkaisemaan. Tämän takia tarvitaan välttämättä myös lääkärin tutkimus tarvittavan ja riittävän hoidon määrittämiseksi. Tämän jälkeen potilas voi hyvin siirtyä Moikoisiin jopa heti seuraavana päivänä, jos hän niin haluaa ja hänen tilanteensa on sellainen, että hoito pystytään siellä toteuttamaan.

Saattohoitoa toteutettaessa pyrkimyksenä on, että mahdollisimman moni saa kuolla siellä paikassa, jossa itse kokee olonsa turvalliseksi ja jossa oireet pystytään hoitamaan hyvin, oli kyse sitten omasta kodista, Kaskenlinnasta tai Karinakodista. Tärkeintä on se, että niin kauan kuin potilas ja omaiset itse niin vain haluavat, potilas pystyisi olemaan kotonaan, jopa kuolemaan saakka. Tämä ei ole kuitenkaan itsetarkoitus, vaan tarkoitus on tukea kotona olemista niin kauan kuin se potilaasta tuntuu hyvältä. Kun asiaa kysytään potilailta, vain harva ilmaisee haluavansa kuolla kotona. Sen sijaan hyvin yleinen vastaus on, että hän haluaa olla kotona niin kauan kuin se vain on mahdollista.

Turussa on tällä hetkellä kotisaattohoidon piirissä hieman yli 130 potilasta, kotisaattohoidossa on ollut ajalla 1.1.-30.11.2019 kaikkiaan 414 potilasta. Kotonaan on kuollut tänä aikana 39 potilasta, kun vuonna 2018 kotonaan kuoli 20 potilasta. Kotisaattohoitoa tukevalla vuodeosastolla on marraskuun loppuun 2019 mennessä kuollut 235 potilasta, ja heistä iso osa on ollut alun perin kotisaattohoidon potilaita. Kuolema tilastoidaan tapahtuneeksi sairaalassa jos se on tapahtunut sairaalassa, ja kotona tapahtuneeksi jos potilas on kuollut kotonaan. Osastolta ollaan harvoin kotilomalla, koska potilas pääsee kotiuttamisen jälkeenkin vaikka heti samana päivänä takaisin osastolle ns. lupapaikan turvin. Kotiloman aikana ei ole tähän mennessä kuollut yhtään potilasta.

Saattohoitoa tarvitsevat potilaat pääsevät Tyksin syöpäosastolta Karinakotiin niin halutessaan, kuten aiemminkin. Organisaation muuttumisen jälkeen Tyksistä siirtyminen tapahtuu lähetekäytännön mukaisesti. Aivan niin kuin aiemminkin, nopeasti ilmaantuneessa saattohoito-osaston tarpeessa pyritään samaan kuin Kaskenlinnassakin: kotiuttamishoitajat soittavat osastoille ja saattohoitopotilaat otetaan Karinakotiin heti jos tilaa vain on, vaikka lähetettä ei vielä näkyisikään järjestelmässä.

Syöpäpotilaitten osuus Karinakodin ja Kaskenlinnan palliatiivisen osaston potilaista lienee noin 95 % luokkaa. Tosin syöpäsairaus ei ole aina se, mihin potilas kuolee: suurella osalla potilaista on paljon erilaisia pitkäaikaissairauksia, jotka lyhentävät elämän pituutta ja vaikuttavat elämänlaatuun ja kotona selviytymiseen enemmän kuin diagnosoitu syöpäsairaus. Tyksin syöpäosastoilla saattohoitovaiheessa kuolleiden lukumäärää ei ole tällä hetkellä tiedossa, mutta pyrkimyksenä on toki välttää syöpäpotilaiden kuolema TYKS:ssä aivan samoin kuin muidenkin potilaiden. Kotisaattohoidon potilaat ajautuvat päivystykseen nykyään todella harvoin, mikä on vähentänyt myös TYKS:ssä tapahtuvia saattohoitovaiheessa olevien potilaiden kuolemia merkittävästi.

Niin Karinakodissa kuin Kaskenlinnassakin omaisten on mahdollista yöpyä saattohoitopotilaan luona, joko erillisissä omaisille tarkoitetuissa huoneissa tai myös potilashuoneissa. Karinakodissa hoito tapahtuu yhden hengen huoneissa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 2.12.2019:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää antaa edellä olevan selvityksen vastaukseksi Pirjo Lammen selvityspyyntöön.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

vastXXXXX