Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta40520.11.20195

13301-2019 (06 00 00, 07 02 01, 00 01 02)

Moikoisten palliatiivisen osaston toiminnan käynnistyminen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus on kokouksessaan 7.10.2019 § 376 päättänyt, että Turun kaupungin hyvinvointitoimiala vastaanottaa Saattohoitosäätiön Karinakodin henkilöstöineen liikkeenluovutuksella liikkeenluovutussopimuksessa kuvatussa laajuudessa ja ehdoin, ja että sosiaali- ja terveyslautakunnan tulee käsitellä saattohoidon järjestämisen hoitokokonaisuus ja arvioida samalla Kaskenlinnan ja Karinakodin työnjako.

Sosterla § 405

Konsernihallinto, kaupunginsihteeri Antti Perälä, terveyspalvelut, palvelualuejohtaja Katariina Kauniskangas, osastonhoitaja Satu Laine 13.11.2019:

Sosiaali- ja terveyslautakunnan esityksestä kaupunginhallitus on 7.10.2019 § 376 päättänyt, että Turun kaupungin hyvinvointitoimiala vastaanottaa Saattohoitosäätiön Karinakodin henkilöstöineen liikkeenluovutuksella liikkeenluovutussopimuksessa kuvatussa laajuudessa ja ehdoin, ja että Karinakodin kiinteistö vuokrataan Lounais-Suomen Syöpäyhdistykseltä. Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että sosiaali- ja terveyslautakunnan tulee käsitellä saattohoidon järjestämisen hoitokokonaisuus ja arvioida samalla Kaskenlinnan ja Karinakodin työnjako.

Kaskenlinnan ja Karinakodin työnjako

Kaupunginhallituksen päätöksen mukaan (7.10.2019 § 376) sosiaali- ja terveyslautakunnan tulee käsitellä saattohoidon järjestämisen hoitokokonaisuus ja arvioida samalla Kaskenlinnan ja Karinakodin työnjako.

Palliatiivinen hoito on parantumattomasti sairaan potilaan ja hänen läheistensä aktiivista kokonaisvaltaista hoitoa siinä vaiheessa, kun etenevää sairautta ei voi enää parantaa. Hoidon tavoitteena on potilaan ja hänen läheistensä mahdollisimman hyvä elämänlaatu. Saattohoitovaiheeseen siirrytään palliatiivisen hoidon loppuvaiheessa, kun jäljellä olevan elämän pituuden arvioidaan olevan enää viikkoja. Saattohoitopäätös perustuu saattohoidon tarpeeseen. Saattohoidon tavoitteena on tukea potilasta niin, että jäljellä olevan elämän laatu on mahdollisimman hyvää, ilman kipua ja muita haittaavia oireita. Saattohoitovaiheen potilaalle tulisi antaa mahdollisuus kuolla arvokkaasti siellä missä hän asuu, ja siirtoja hoitopaikasta toiseen tulisi välttää.

Sosiaali- ja terveysministeriö suosittelee palliatiivisen ja saattohoidon järjestämiselle kolmiportaista mallia, jossa yksiköille on laadittu myös laatukriteerit. (Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon tila Suomessa. Alueellinen kartoitus ja ehdotuksia laadun ja saatavuuden parantamiseksi. Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja ja muistioita 2019:14.)

Sekä Kaskenlinnan sairaalassa sijaitsevalla, kotisaattohoitoa tukevalla vuodeosastolla, että Turun kaupungille siirtyvällä Moikoisten palliatiivisella osastolla (entisessä Karinakodissa) tarjottavan hoidon edellytyksenä on päätös siirtymisestä pois aktiivisten hoitojen piiristä ja erityiset psykososiaaliset kuormitustekijät, joissa kotiin tarjottava hoito ei riitä (esimerkiksi pienet lapset).

Kun osastojen keskinäistä työnjakoa on suunniteltu, on tarkasteltu erityisesti mahdollisuutta ympärivuorokautiseen lääkäripäivystykseen, sekä muiden tukipalveluiden tarpeeseen (laboratorio, kuvantaminen). Sellaiset palliatiivisen tai saattohoidon piirissä olevat potilaat, joiden terveydentila ja hyvän hoidon toteuttaminen edellyttävät lisätutkimuksia tai lääkärin hoitoa virka-ajan ulkopuolella, hoidetaan Kaskenlinnan sairaalan osastolla. Sellaiset palliatiivisen tai saattohoidon piirissä olevat potilaat, joiden terveydentila ja hyvän hoidon toteuttaminen eivät edellytä lisätutkimuksia tai joilla ei ole oletettavasti virka-ajan ulkopuolista lääkärin käyntitarvetta, voidaan hoitaa Moikoisten palliatiivisella osastolla. Jos näin ei meneteltäisi, saattohoitopotilaat jouduttaisiin kuljettamaan lisätutkimuksiin ambulanssilla, mikä ei ole tarkoituksenmukaista ja lisää potilaan kärsimystä tarpeettomasti. Kaskenlinnan sairaalassa sijaitseva kotisaattohoitoa tukeva vuodeosasto toimii edelleen kotisaattohoidon tukiosastona, koska osasto voi ottaa potilaita vastaan ympäri vuorokauden.

Henkilöstön perehdyttäminen ja toiminnan aloittaminen

Karinakodista liikkeenluovutuksen mukana 28.11.2019 Turun kaupungille siirtyvän henkilöstön määrä on 12 työntekijää. Kotisaattohoitoa tukevan vuodeosaston osastonhoitaja on tavannut kaikki työntekijät loka-marraskuun aikana henkilökohtaisesti. Koko henkilökunnan kanssa on pidetty yhteistyöpalaveri lokakuussa, jolloin paikalla olivat osaston tuleva lähiesimies, sairaalan ylilääkäri sekä hyvinvointitoimialan henkilöstöpäällikkö.

Henkilöstön kanssa on käyty edelleen tiivistä vuoropuhelua puhelimitse, sähköpostitse ja palavereissa. Myös Kaskenlinnassa työskentelevälle hoitohenkilökunnalle on tarjottu mahdollisuutta siirtyä Moikoisten palliatiivisen osaston aloittamisen jälkeen työskentelemään Moikoisiin. Myös kaksikielisyys toteutuu Moikoisten palliatiivisella osastolla. Moikoisten palliatiivisen osaston toiminnan käynnistämistä on käsitelty terveyspalveluiden palvelualueen yt-elimen kokouksessa 12.11.2019 ja hyvinvointitoimialan yt-elimen kokouksessa 14.11.2019.

Työntekijöiden perehdyttäminen Turun kaupungin hyvinvointitoimialan ja sairaalan käytäntöihin käynnistyy heti, kun työntekijät aloittavat 28.11.2019. Perehtymistä varten työntekijät ovat ainakin ensimmäiset kuusi viikkoa työssä sairaalan osastolla perehtyen mm. Turun hyvinvointitoimialan kirjaamiskäytäntöihin, potilastietojärjestelmään, lääkekäytäntöihin, laitepassikäytäntöihin ja sairaalahygieniakäytäntöihin.

Karinakodin kiinteistöä peruskorjataan parhaillaan. Moikoisten palliatiivisen osaston toiminnan kuvaus on valmistumassa. Henkilöstöhallinnon toiminnot, tukipalvelut ja tarvittavat hankinnat on saatu valmiiksi osaston toiminnan käynnistymistä varten. Osaston avaamisen aikataulu on peruskorjauksen valmistumisen jälkeen riippuvaista potilassängyistä, joiden hankintamenettely (kilpailutus) on parhaillaan käynnissä.

Moikoisten palliatiivisen yksikön vuorokausihinta määritellään omakustannushintana kustannuslaskennan perusteella. Kuntalaskutushinnat tuodaan lautakunnan päätettäväksi joulukuussa 2019 ja samassa yhteydessä myös em. yksikön tieto on käytettävissä. Vuoden 2019 osalta arvioidut kustannukset (hankinnat ja palkkamenot yht. runsaat 100.000€) on huomioitu ennusteessa mutta vuoden 2020 talousarviovalmistelussa ei osoitettu lisämäärärahaa tämäntyyppiseen toiminnan laajennukseen. Lisäkustannus on arviolta noin 1,3M€ ilman mahdollista myyntituloa.

Karinakodin ja Kaskenlinnan työnjakoa koskeva lautakunta-aloite

Lautakunnan jäsen Timo Nurmio on laatinut 23.10.2019 aloitteen, jossa hän korostaa Karinakodin määrittämistä jatkossakin saattohoitokodiksi turkulaisille saattohoitopotilaille. Aloitteessaan hän esittää delegaation kutsumista Karinakodista seuraavaan lautakunnan kokoukseen, jotta kokonaisuutta voitaisiin arvioida.

Liite 1Timo Nurmion aloite

Edellä kerrotun mukaisesti Karinakodin toiminta jatkuu saattohoitokotina palliatiivisille potilaille. Jokaista henkilökunnan jäsentä on tavattu ja kuultu sekä henkilökohtaisesti että yhdessä. Asiaa on käsitelty laajasti myös yt-lain edellyttämällä tavalla palvelualueen ja toimialan yt-elinten kokouksissa. Näin ollen delegaation kutsuminen Karinakodista kuultavaksi lautakunnan kokoukseen kokonaisuuden arvioimiseksi ei ole tarpeellista.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 15.11.2019:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että

PäätösAsia pantiin pöydälle Lammen ehdotuksesta Nurmion kannattamana.


Liitteet:

Sosterla § 405
Liite 1:Timo Nurmion aloite