Lausteen koulun tilatarveselvitys

 

      Toimitilapäällikkö Nora Hilden ja tilacontroller Saku Lehtiö 2.10.2019:

 

Lausteen koulurakennuksesta tehtiin syksyllä 2018 rakennuksen elinkaareen liittyvä kuntoarvio. Selvityksen perusteella Lausteen koulun liikuntasalin lattiassa ja ulkoseinässä on mikrobivaurioon viittaavaa toimenpiderajat ylittävää mikrobikasvua. Selvitysten ja lisätutkimusten pohjalta todettiin tammikuussa 2019, että todettuja vaurioita ja terveyshaittoja olisi ryhdyttävä poistamaan. Samalla tunnistettiin, että laajojen korjaustoimien aikana koulurakennuksen käyttö normaalisti olisi mahdotonta. Tämän vuoksi esitettiin, että koulurakennuksesta siirrytään väistötiloihin. Turun kaupunginvaltuusto päätti 25.2.2019 § 79 hyväksyä Lausteen koulun väistötilahankinnan. Lausteen koulun koulutoiminta on toiminut syksystä 2019 alkaen väistötiloiksi hankituissa moduulitiloissa koulutalon piha- ja kenttäalueella.

 

Kun alkuvuonna 2019 tuli ilmeiseksi, että Lausteen koulutalo suljetaan, alettiin valmistelemaan välittömästi myös Lausteen koulun pysyvän tilaratkaisun tarveselvitystä. Tilatarveselvitys on valmistunut.

 

Sijoittuvat toiminnot ja tilatarpeet

 

Tilatarveselvityksessä on määritetty Lausteen koulutalossa sijaitsevien toimintojen tulevat tilatarpeet seuraavasti. Peruskoulun tilamitoitusperusteena on 2-sarjainen koulu vuosiluokille 1–6 tukitiloineen (mm. keittiö- ja liikuntatilat). Esiopetuksessa tulee toimimaan kolmen ryhmän esiopetus huomioiden täydentävän päivähoidon. Lausteen koulun 1–2. luokkalaisten aamu- ja iltapäivätoimintaan osallistumistarpeen, ja sitä kautta tilatarpeen, arvioidaan olevan noin 50 lasta. Opiskeluhuollon tilatarpeen kokonaisuuden muodostavat kouluterveydenhuolto, psykologi- ja kuraattoritoiminta. Lausteen koulutalossa sijaitsevan Hyvinvointitoimialan ja Sivistystoimen poikkihallinnollisen palvelun Perhetuvan toiminta ja tilatarpeet säilyvät ennallaan. Nuorisotilan tarve on nykyistä Lausteen nuorisotilaa vastaavaa. Kirjastopalvelujen tilantarpeeksi on määritelty vähintään noin 120 m2.

 

Tilatarpeiden ratkaisuvaihtoehdot

 

Tilatarveselvityksessä on edellä mainittujen tilatarpeiden pohjalta muodostettu viisi erilaista ratkaisuvaihtoehtoa tilatarpeiden ratkaisemiseksi. Tarveselvityksessä esitetään erilaisia tilaratkaisuvaihtoehtoja sekä Lausteen, että Skanssin kaupunginosissa. Skanssia on tutkittu tässä yhteydessä vaihtoehtona sekä sen läheisyyden että yhtäaikaisesti suunnitteilla olevan tilahankkeen vuoksi. Skanssiin on kevyen liikenteen reittejä pitkin pisimmillään Vaalan itäosista matkaa reilu 3 km, Lausteen keskustasta n.2 km ja Karhunaukion päiväkodilta n.1,5 km. Linja-autoreitti on hyvä.

 

Vaihtoehto A

Kaikki nykyiset toiminnot sisältävä uudisrakennus toteutetaan Lausteen koulun tontille, vanha koulurakennus puretaan.

 

Vaihtoehto B

Suppeampi uudisrakennus toteutetaan nykyiselle tontille sisältäen perusopetuksen 1–6 -luokat, esiopetuksen, ap-ip-toiminnan, opiskeluhuollon ja perhetuvan tilat.

Kirjasto ja nuorisotila sijoitetaan Skanssiin tulevaan monitoimitaloon.

Lausteen vanha koulutalo puretaan.

 

Vaihtoehto C

Huomattavasti suppeampi uudisrakennus toteutetaan Karhunaukion päiväkodin lähelle sisältäen perusopetuksen 1–2 -luokat, esiopetuksen, ap-ip-toiminnan, opiskeluhuollon ja perhetuvan tilat.

Kirjasto ja nuorisotila sekä perusopetuksen vuosiluokat 3–6 sijoitetaan Skanssiin tulevaan monitoimitaloon.

Lausteen vanha koulutalo puretaan.

 

Vaihtoehto D

Lausteen nykyisen koulutalon peruskorjaus nykyisille toiminnoille.

 

Vaihtoehto E

Kaikki Lausteen toiminnot sijoitettaisiin Skanssiin toteutettavaan monitoimitaloon. Lausteen vanha koulutalo puretaan.

 

Taloudellinen vertailu

 

Vaihtoehtojen A, B ja C tilaohjelmista on teetetty tavoitehintalaskelmat Lausteelle mahdollisesti toteutettavien tilojen osalta. Alla olevaan taulukkoon on kerätty tavoitehintalaskelmien mukaiset kustannusarviot vaihtoehdoista A, B ja C. Lisäksi taulukossa on esitetty alustavat arviot hankkeiden kustannusvaikutuksista huomioiden myös Skanssiin toteutettavat laajuudet. Taulukossa esitetyt, Skanssiin liittyvät kustannusarviot ovat keskimääräisiä €/oppilas -arvioita, jotka pohjautuvat Skanssin monitoimitalosta laaditun tarveselvityksen tavoitehinta-arvioihin. Näin ollen esitetyt kokonaissummat ovat suuntaa-antavia.

 

 

Peruskorjausvaihtoehtoa D selvitettäessä on todettu, että sisäilma- ja kosteusteknisen tutkimuksen perusteella voidaan arvioida rakenteiden korjaus- ja uusimistarpeen olevan huomattavasti laajempi kuin pelkästään teknisen kuntoarvion perusteella on arvioitu. Tästä aiheutuu korjaustoimenpiteille myös huomattava epävarmuustekijä työn onnistumisen suhteen. Rakennuksen tekninen korjaaminen tässä laajuudessa ei kuitenkaan vielä poista koulun tilapuutteita, tai korjaa osin epätarkoituksenmukaisia tiloja, nämä vaatisivat lisäksi toiminnallisia muutoksia. Peruskorjauksen yhteydessä tulee lisäksi noudattaa uusia energia- sekä palo- ja poistumistiemääräyksiä mistä aiheutuu myöskin toiminnallisia muutoksia ja teknisten tilojen laajennustarpeita. Näin ollen on todettavissa, ettei peruskorjaaminen ole suositeltavaa siihen liittyvien riskien valossa. Peruskorjaamiselle ei näin ollen laadittu tarkempaa kokonaiskustannuslaskelmaa vertailupohjaksi (taulukossa näkyvä summa on karkea minimiarvio).

 

Tulevien sisäisten vuokrien arviot Lausteelle sijoittuvissa vaihtoehdoissa on esitetty alla olevassa taulukossa.

 

 

Tilapalvelukeskus pyytää lausuntoa Lausteen koulun tilatarveselvityksestä kasvatus- ja opetuslautakunnalta, kaupunkiympäristölautakunnalta, sosiaali- ja terveyslautakunnalta, kulttuurilautakunnalta, liikuntalautakunnalta ja nuorisolautakunnalta. Lausunnosta tulee käydä ilmi, hyväksyykö toimielin osaltaan laaditun tarveselvityksen ja mitä tarveselvityksen mukaista vaihtoehtoa toimielin esittää toteutettavaksi. Lautakuntakäsittelyjen jälkeen Tilapalvelukeskus saattaa tarveselvityksen kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaoston hyväksyttäväksi.

 

Liite 1   Lausteen koulun tilatarveselvitys