Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta35523.10.20195

10316-2019 (02 05 00, 05 21 01)

Vammaispalvelulain mukaisen henkilökohtaisen avun palvelusetelin arvo

Tiivistelmä: -

Sosterla § 355

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen ja vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski 10.10.2019

Suomen Avustajapalvelut on esittänyt 23.8.2019 sosiaali- ja terveyslautakunnalle osoitetussa kirjeessä, että vammaispalvelulain mukaisen henkilökohtaisen avun palvelusetelin hintaa tarkasteltaisiin vuodelle 2020. Henkilökohtaisen avun palveluseteli on otettu Turussa käyttöön 1.9.2015 eikä perustuntihintaa ole tarkistettu tämän jälkeen. Palveluntuottaja tuo kirjeessään esille, että viidessä vuodessa henkilökohtaisen avun palveluntuottajien tuotantokustannukset ovat nousseet 10 %, minkä takia toiminta on alhaisesti kannattavaa tai tappiollista.

Suomen Avustajapalvelut toteaa kirjeessään, että nykyinen hintataso rajoittaa vammaisten oikeuksia, heikentää palveluiden laatua, rajoittaa valinnanvapauden toteutumista sekä tekee toiminnan kehittämisestä mahdotonta.

Liite 1Suomen Avustajapalvelut kirje

Vammaispalvelulain mukaan kunnan on järjestettävä vaikeavammaiselle henkilölle henkilökohtaista apua, jos henkilö vammansa tai sairautensa johdosta välttämättä tarvitsee palvelua suoriutuakseen tavanomaisista elämän toiminnoista. Henkilökohtaista apua järjestettäessä vaikeavammaisena pidetään henkilöä, joka tarvitsee pitkäaikaisen tai etenevän vamman tai sairauden johdosta välttämättä ja toistuvasti toisen henkilön apua suoriutuakseen mm. päivittäisistä toiminnoista eikä avun tarve johdu pääasiassa ikääntymiseen liittyvistä sairauksista ja toimintarajoitteista.

Kunta voi järjestää henkilökohtaista apua korvaamalla vaikeavammaiselle henkilölle henkilökohtaisen avustajan palkkaamisesta aiheutuvat kustannukset. Palvelu voidaan järjestää myös antamalla vaikeavammaiselle henkilölle avustajapalveluiden hankkimista varten palveluseteli, jonka arvo on kohtuullinen tai hankkimalla vaikeavammaiselle henkilölle avustajapalveluita ostopalveluna.

Henkilökohtaisen avun asiakkaita on tällä hetkellä noin 850. Suurimmalla osalla asiakkaista on toteuttamistapana työnantajamalli, palveluseteliä käyttää 273 asiakasta ja 65 asiakkaalle palvelu on järjestetty ostopalveluna. Työnantajamallissa avustajan tuntipalkka ilman sivukuluja on tällä hetkellä 10,76 €/tunti. Turun kaupunki toimii sijaismaksajana ja maksaa palkan sivukuluineen Suoratyön kautta avustajalle. Palvelusetelin perustuntihinta on 21 €/h, ilta-aikaan ja lauantaisin 26,30 €/h ja sunnuntaisin 42 €/h. Henkilökohtaiselta avustajalta ei edellytetä sosiaali- ja terveysalan tutkintoa, vaan avustajan tulee olla sopiva avustamistehtävään. Sääntökirjan mukaan palvelusetelin kattoarvon korottamisesta päätetään sosiaali- ja terveyslautakunnassa.

Kuudessa suurimmassa kunnassa (pääkaupunkiseutu, Tampere, Oulu) henkilökohtaisen avun palvelusetelin perustuntihinta on 21 €/tunti paitsi Helsingissä 22 €/tunti. Turussa on noudatettu samoja tuntihintoja kuin muissa Kuusikko-kunnissa. Palvelusetelin kustannukset ovat noin 1,4 M€ vuodessa. Mikäli perustuntihintaa nostettaisiin esim. 22 euroon eli noin 4,8 %, olisi kustannuslisäys noin 67 000 euroa vuositasolla. Palveluseteliä käyttävien asiakkaiden määrä sekä asiakaskohtaiset tuntimäärät kasvavat koko ajan.

Henkilökohtaisen avun palveluseteleillä palvelua tuottaviksi palveluntuottajiksi on hakeutunut tänäkin vuonna uusia palveluntuottajia. Tällä hetkellä ko. palveluntuottajia on 23. Nykyisen hintatason ei voida katsoa rajoittavan vammaisten henkilöiden oikeuksia tai valinnanvapauden toteutumista.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 11.10.2019:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että vammaispalvelulain mukaisen henkilökohtaisen avun palvelusetelin perustuntihintaan ei tehdä muutoksia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoSuomen Avustajapalvelut Oy
tiedAhonen Sari
tiedKiiski Kaisa


Liitteet:

Sosterla § 355
Liite 1:Suomen Avustajapalvelut kirje