Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta33909.10.201910

3196-2016 (065)

Tehostetun palveluasumisen ja vaativan muistisairaiden tehostetun palveluasumisen ostopalvelujen hinnantarkistukset vuodelle 2019 Hoivapalvelut Mehiläinen Oy

Tiivistelmä: -

Sosterla § 339

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen ja controller Samuli Koskinen 3.10.2019:

Turun kaupungin hyvinvointitoimiala on kilpailuttanut tehostetun palveluasumisen palvelut ja vaativan muistisairaiden tehostetun palveluasumisen palvelut ajalle 1.8.2017–30.4.2020 (Hankintapäätös Sosterla 28.3.2017 § 85). Puitesopimuksen mukaan hinnantarkistusta voi esittää sopimuksessa määritellyin ehdoin.

Palveluntuottaja on kirjeellään 26.6.2019 esittänyt hinnankorotusta perustuen vuonna 2017 julkaistuun ansiotuloindeksin muutokseen sekä sen hetkiseen viimeiseen saatavilla olevaan ansiotuloindeksin ja elinkustannusindeksin muutokseen. Sopimushinta on kiinteä kaksi (2) ensimmäistä vuotta, jonka jälkeen Palveluntuottaja voi esittää Tilaajalle perustellusta syystä hinnanmuutosta palvelun yleistä kustannuskehitystä vastaavasti. Esitykset hinnanmuutoksista on esitettävä Tilaajalle kirjallisesti vähintään kolme (3) kuukautta ennen hinnanmuutoksen voimaantuloa.

Liite 1Hinnankorotusesitys Hoiva Mehiläinen Oy (ent. Mainio Vire Oy), SAP-Care Oy, Mehiläinen Hoivapalvelut Oy (salainen)

Uusi korotettu hinta tulisi esityksen mukaisesti voimaan 1.10.2019 alkaen.

Sopimuksen mukaan hinnantarkistus voidaan tehdä yhden kerran sopimuskauden aikana. Esitykset hinnan muutoksista on esitettävä Tilaajalle kirjallisesti vähintään kolme (3) kuukautta ennen hinnanmuutoksen voimaantuloa. Henkilöstökustannusten muutoksen painoarvo on 70 % ja muiden kustannusten muutoksen painoarvo on 30 %. Korotus ei kuitenkaan voi ylittää 3,5 prosenttia. Yleisen kustannustason ja henkilöstökustannusten tarkistamisen arvioinnissa käytetään viimeisiä saatavissa olevia valtakunnallisia Tilastokeskuksen tilastotietoja. Hinnanmuutosta laskettaessa elinkustannusindeksin osalta tarkastellaan muutosta vuoden 2017 huhtikuun indeksin ja viimeisen saatavissa olevan indeksin välillä. Sosiaalipalveluiden toimialakohtaisen ansiotasoindeksin osalta tarkastellaan muutosta vuoden 2017 2.vuosineljänneksen ja viimeisen saatavissa olevan indeksin välillä.

Hoivapalvelut Mehiläinen Oy esittää palveluiden hintoihin 3,14 % korotusta. Hinnantarkistuslaskelmassa on käytetty yllämainittuja laskennallisia perusteita, jotka poikkeavat osittain puitesopimuksessa määritellyistä laskennallisista perusteista. Palveluntuottajan laskennalliset perusteet näkyvät hinnankorotusesityksen liitteenä.

Sopimuksen mukaan hintojen tarkistamisen perusteena ovat henkilöstökustannusten ja yleisen kustannustason muutokset 1.5.2017 jälkeen. Henkilöstökustannusten muutosta arvioidaan tilastokeskuksen palkansaajien sosiaalipalveluiden toimialakohtaisen ansiotasoindeksin muutoksen perusteella. Muiden kustannusten muutosta arvioidaan elinkustannusindeksi muutoksen perusteella. Henkilöstökustannusten muutoksen painoarvo on 70 % ja muiden kustannusten muutoksen painoarvo 30 %. Korotus ei kuitenkaan voi ylittää 3,5 prosenttia. Yleisen kustannustason ja henkilöstökustannusten tarkistamisen arvioinnissa käytetään viimeisiä saatavissa olevia valtakunnallisia Tilastokeskuksen tilastotietoja.

Sopimuksen mukaan hinnanmuutosta laskettaessa elinkustannusindeksin osalta tarkastellaan muutosta vuoden 2017 huhtikuun indeksin ja viimeisen saatavissa olevan indeksin välillä. Sosiaalipalveluiden toimialakohtaisen ansiotason indeksin osalta tarkastellaan muutosta vuoden 2017 2. vuosineljänneksen ja viimeisen saatavissa olevan indeksin välillä.

Palveluntuottajan esittämä hinnankorotusesityslaskelma poikkeaa sopimuksessa määritellyistä laskennallisista perusteista siinä mielessä, että vuoden 2017 2. vuosineljänneksen indeksinä on käytetty vuonna 2017 julkaistua tietoa, joka poikkeaa vuonna 2019 julkaistusta tiedosta. Näin ollen esitettyä korotusta ei voi sellaisenaan hyväksyä.

Palveluntuottajan jättämää hinnankorotusesitystä arvioitaessa laskennallisina perusteina pidetään jo julkaistuja voimassa olevia tilastokeskuksen indeksejä kolme kuukautta ennen hinnanmuutosta. Elinkustannusindeksin osalta vuoden 2017 huhtikuun ja vuoden 2019 toukokuun indeksejä. Ansiotason muutoksen osalta vuonna 2019 julkaistuja vuoden 2017 2. vuosineljänneksen ja vuoden 2019 1. vuosineljänneksen indeksejä. Laskennallisten perusteiden mukainen hinnankorotus olisi 3 %.

Vanhus- ja vammaispalveluiden palvelualue esittää, että sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyy tehostetun palveluasumisen ja vaativan muistisairaiden tehostetun palveluasumisen ostopalvelujen hinnantarkistuksen yksiköittäin vuodelle 2019 Hoivapalvelut Mehiläinen Oy: Hoiva Mehiläinen (ent.  Mainio Vire Oy), SAP-Care Oy ja Mehiläinen Hoivapalvelut Oy 1.10.2019 alkaen seuraavasti:

 

Tehostettu palveluasuminenhinnankorotus 3 %
Vaativa muistisairaiden tehostettu palveluasuminenhinnankorotus 3 %
Ateriamaksuhinnankorotus 3 %

Liite 2Mehiläinen Hoivapalvelut Oy yksikkökohtaiset hinnat (salainen)

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 3.10.2019:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää hyväksyä Hoivapalvelut Mehiläinen Oy:n: Hoiva Mehiläinen (ent. Mainio Vire Oy), SAP-Care Oy ja Mehiläinen Hoivapalvelut Oy tehostetun palveluasumisen ja vaativan muistisairaiden tehostetun palveluasumisen hinnankorotukset alkaen 1.10.2019 edellä olevan esityksen mukaisesti.

PäätösSosiaali- ja terveyslautakunta päätti hyväksyä Hoivapalvelut Mehiläinen Oy:n: Hoiva Mehiläinen (ent. Mainio Vire Oy), SAP-Care Oy ja Mehiläinen Hoivapalvelut Oy tehostetun palveluasumisen, vaativan muistisairaiden tehostetun palveluasumisen ja ateriamaksun hinnankorotukset alkaen 1.10.2019 edellä olevan esityksen mukaisesti.

Jakelu

aoMehiläinen Hoivapalvelut
tiedAhonen Sari
tiedKaila Taina
tiedKoskinen Samuli
tiedPitkäkari Ritva
tpvPurhonen Kerkko


Liitteet:

Sosterla § 339
Liite 1:Hinnankorotusesitys Mehiläinen Oy Hoivapalvelut (salainen)
Liite 2:Mehiläinen Oy Hoivapalvelut - yksikköhinnat (salainen)