Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta26921.08.20193

10572-2017 (002, 313)

Torin kulma -toiminnan sopimuksen jatkaminen Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kanssa

Tiivistelmä:

Turun kaupungin hyvinvointitoimiala ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä tarjoa-vat yhteistyössä ryhmämuotoista tukea lasta odottaville perheille ja pikkulapsiperheille Torin kulma -toiminnassa. Toiminnasta on tehty sopimus vuoden 2019 loppuun saakka ja sen jatkamista esitetään vuosiksi 2020-2021.

Sosterla § 269

Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen ja ehkäisevän terveydenhuollon johtaja Tuula Cornu 14.8.2019:

Lasta odottavien ja pikkulapsiperheiden ryhmämuotoinen tukipalvelu Torin kulma –toiminta vakinaistettiin vuonna 2013 Turun kaupungin ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän yhteisen Remontti Kaste -hankkeessa tehdyn kehittämistyön tuloksena (Sosterla 25.4.2013 § 90).

Torin Kulma järjestää ryhmämuotoista toimintaa lasta odottaville ja lapsiperheille. Toiminta sisältää ohjausta, neuvontaa ja monimuotoista tukea. Tavoitteena on tukea pikkulapsiperheitä arjen hallinnassa ja auttaa heitä vastuulliseen ja itsenäiseen elämään. Toiminta liittyy neuvolan työhön, ja erityisesti neuvolan vauvaperheille tarkoitettuun perhetukeen. Toiminnasta ja yhteistyöstä saadut kokemukset ovat hyvät.

Hyvinvointitoimialalla ja seurakuntakuntayhtymällä on yhteinen näkemys toiminnan jatkumisen tarpeellisuudesta.

Toiminnan tarve ja strategianmukaisuus

Lasten ja perheiden tukeminen riittävän varhain on hyvinvointitoimialan strateginen tavoite. Ehkäisevän työn lisääminen on mukana Turun asukkaiden hyvinvointiohjelmassa.

Hyvinvointitoimiala on resurssien puitteissa systemaattisesti lisännyt varhaisen vaiheen tukimuotoja ja kasvattanut niiden volyymia. Varhaisen tuen palvelua on kuitenkin edelleen tarpeeseen nähden niukasti. Lastensuojelulaki, sosiaalihuoltolaki ja neuvolan toimintaa ohjaava asetus 338/2011 velvoittavat kuntaa näiden palvelujen järjestämiseen. Torin kulma täydentää kaupungin lapsiperheiden ehkäisevien palvelujen valikkoa ja osaltaan parantaa perheiden mahdollisuuksia saada apua riittävän aikaisin. Toiminta ehkäisee lastensuojelun tarvetta.

Sopimus toiminnasta

Torin kulman toiminnan ja talouden järjestämiseksi Turun kaupungin hyvinvointitoimiala ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä solmivat sopimuksen toimintaperiaatteista, hallinnoinnista ja organisaatiosta. Sopimuksen kesto on 1.1.2020 – 31.12.2021. Sopimuksen tekeminen kuuluu hyvinvointitoimialalla toimialajohtajan ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtajan toimivaltaan.

Asema organisaatiossa

Hyvinvointitoimialan organisaatiossa Torin kulma on osa neuvolan toimintaa. Toimintaa ohjaa ohjausryhmä, jossa on kummankin sopimuskumppanin edustus. Seurakuntayhtymässä Torin kulma on Kasvatusasiainkeskuksen toimintaa.

Asiakkaat

Toiminnan kohderyhmänä ovat lasta odottavat ja pikkulapsiperheet, joiden neuvola tai neuvolan perheohjaus on arvioinut tarvitsevan varhaisen vaiheen tukea.

Torin kulmassa oli vuonna 2018 asiakasperheitä 29 (asiakasperheiden käyntejä 612). Torstain perhekerhossa oli asiakasperheitä 32 (käyntejä 464) Äitejä oli ryhmissä keskimäärin 4-8 ja lapsia oli mukana keskimäärin 4-8.

Torin kulmassa oli kevään 2019 (tammi-toukokuu) aikana 22 asiakasperhettä (asiakasperheiden käyntejä 306) ja torstain perhekerhossa oli asiakasperheitä 30 (käyntejä 278). Äitejä oli ryhmissä keskimäärin 7 ja lapsia oli mukana 7.

Uutena toimintana on keväällä aloitettu; Turun kaupungin perheohjaaja tekee torstaisin kotikäyntejä perheisiin, joiden haasteet liittyvät lapsen nukkumiseen tai imettämiseen. Asiakkaat ohjautuvat perheohjaajalle neuvolasta. Lisäksi kotikäyntejä voidaan tehdä Torin kulmassa käyviin perheisiin.

Toiminnan kustannukset ja niiden jakaminen hyvinvointitoimialan ja seurakuntayhtymän kesken

Hallinnoinnista vastaa hyvinvointitoimiala. Vuotuisten kustannusten on arvioitu olevan n. 140.000 €. Hyvinvointitoimialan kustannus koostuu vastuuhenkilön 100 % ja seurakunnan työntekijän 50 % vuosittaisesta palkkakustannuksesta. Kustannus koostuu palkoista ja toimintakuluista. Hyvinvointitoimialan perhe- ja sosiaalipalvelujen budjettiin varataan tarvittava määräraha. Vuodelle 2020 määrärahaa on varattu 60.000 €. Seurakuntayhtymä vastaa 1,5 työntekijän palkkakustannuksesta sekä tilakustannuksista.

Edellä olevan perusteella esitämme ehdolla, jos vuoden 2020 budjetti hyväksytään, että Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kanssa jatketaan sopimusta Torin kulman toiminnasta 1.1.2020 - 31.12.2021.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kanssa jatketaan sopimusta Torin kulman toiminnasta 1.1.2020 - 31.12.2021.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvCornu Tuula
tiedKuronen Sirpa