Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta19922.05.20191

2223-2019 (02 08 00)

Hyvinvointitoimialan vanhusten asumispalveluiden (pl. Runosmäki, Mäntykodit ja Kurjenmäkikoti), vammaispalveluiden sekä asumis- ja päihdepalveluiden ruokapalvelut

Tiivistelmä:

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6 §:n 1 momentin 3 kohta. Hyvinvointitoimialan vanhusten asumispalveluiden (pl. Runosmäki, Mäntykodit ja Kurjenmäkikoti), vammaispalveluiden sekä asumis- ja päihdepalveluiden ruokapalveluista on pyydetty tarjoukset ajalle 01.08.2019 - 31.07.2022, minkä jälkeen sopimusta voidaan tilaajan päätöksellä jatkaa kahdella (2) vuodella, ajalle 1.8.2022 - 31.7.2024 (optio). Tarjouksia on saatu kaksi (2) kappaletta osakokonaisuuteen 1 ja kaksi (2) kappaletta osakokonaisuuteen 2. Sopimukset esitetään solmittavaksi osakokonaisuuksittain yhden (1) palveluntuottajan kanssa. Hankinnan arvo sopimuskaudella 01.08.2019 - 31.07.2022 on osakokonaisuudessa 1 noin 5,1 milj. euroa ja osakokonaisuudessa 2 noin 5,3 milj. euroa.

Sosterla § 199

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6 §:n 1 momentin 3 kohta.

Hyvinvointitoimiala, talous- ja hallintojohtaja Max Lönnqvist sekä strateginen hankinta, palvelupäällikkö Suvi Haukioja 14.5.2019:

Sosiaali- ja terveyslautakunta on hyväksynyt hyvinvointitoimialan vanhusten asumispalveluiden (pl. Runosmäki, Mäntykodit ja Kurjenmäkikoti), vammaispalveluiden sekä asumis- ja päihdepalveluiden ruokapalveluiden tarjouspyyntöasiakirjat 3.4.2019 § 119.

Turun kaupungin strateginen hankinta on hyvinvointitoimialan toimeksiannosta pyytänyt avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia hyvinvointitoimialan vanhusten asumispalveluiden (pl. Runosmäki, Mäntykodit ja Kurjenmäkikoti), vammaispalveluiden sekä asumis- ja päihdepalveluiden ruokapalveluista ajalle 01.08.2019 - 31.07.2022, minkä jälkeen sopimusta voidaan tilaajan päätöksellä jatkaa kahdella (2) vuodella, ajalle 1.8.2022 - 31.7.2024 (optio). Palvelun on tavoitteena olla käytettävissä 1.8.2019 alkaen.

Hankintailmoitus EU-kynnysarvon ylittävänä hankintalain liitteen E mukaisena palveluhankintana julkaistiin 4.4.2019 HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen julkaistiin samana päivänä Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa osoitteessa www.tarjouspalvelu.fi/turku. Samalla sivustolla julkaistiin 23.4.2019 hankintaa koskevat kysymykset ja niihin annetut vastaukset. Hankinnasta tehtiin korjausilmoitus 24.4.2019 ja se julkaistiin Hilma ilmoituskanavassa 24.4.2019. Korjausilmoitus julkaistiin samana päivinä myös internetissä Turun kaupungin sivulla osoitteessa www.tarjouspalvelu.fi. Korjausilmoituksen syynä olivat tarjouspyynnön soveltuvuusvaatimusten ja palvelukuvausliitteen tarkennukset.

Tarjouspyynnössä kuvattiin hankinnan kohde ja palvelulle asetetut ehdottomat vaatimukset sekä tarjoajalle ja tarjoukselle asetetut kelpoisuus- ja vähimmäisvaatimukset. Tarjoushinnat tuli ilmoittaa arvonlisäverottomina hintoina tarjouspyynnössä edellytetysti. Tilaaja ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai -arvoon sopimuskauden aikana. Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että tarjoukset annetaan osakokonaisuuksittain ja että tarjouksen voi jättää joko molempiin tai vain toiseen osakokonaisuuteen. Vaihtoehtoisia tarjouksia ei hyväksytä.

Tarjouspyynnön osakokonaisuudet olivat:

Tarjous tuli antaa Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalin kautta. Tarjouspyynnön mukaisesti palveluntuottaja vastaa siitä, että työntekijöillä on työn vaatima riittävän hyvä suomen tai ruotsin kielen taito yksiköstä riippuen.

Tarjoushinnat tuli ilmoittaa verottomina hintoina ateriakohtaisesti (esimerkiksi aamupala, lounas) sekä tuotekohtaisesti ateriapäivään kuulumattomien tuotteiden osalta. Tarjotun ateriahinnan tulee sisältää ateriapäivään kuuluvat elintarvikkeet (esimerkiksi ruokajuomat) ja kuljetuskustannusten tulee sisältyä annettuihin hintoihin.

Tarjouspyynnön mukaisesti palveluntuottaja voi esittää alkuperäisen sopimuskauden aikana hinnanmuutosta kerran. Mikäli tilaaja hyväksyy palveluntuottajan hinnanmuutosehdotuksen, hinnanmuutos tulee voimaan 1.5.2021. Hinnanmuutosehdotusta verrataan Tilastokeskuksen palvelujen tuottajahintaindeksin (I majoitus- ja ravitsemustoiminta, 56 ravitsemustoiminta) vuotuiseen muutokseen. Hintatason muutos todetaan viimeisimmän käytettävissä olevan Tilastokeskuksen palvelujen tuottajahintaindeksin vuosineljänneksen vuosimuutoksen perusteella. Tilaaja ei hyväksy hinnanmuutoksia tuottajahintaindeksin vuosimuutoksen ollessa alle 2 %. Mikäli tuottajahintaindeksin vuosimuutos ylittää 2 %, tilaaja hyväksyy enintään kahden prosentin hinnanmuutoksen. Mikäli tilaaja päättää ottaa optiokauden käyttöön, voi palveluntuottaja esittää toista, vastaavaa kuin yllä kuvattu, hinnanmuutosta.

Annettuun määräaikaan 9.5.2019 kello 11.00 mennessä saatiin molempiin osakokonaisuuksiin (1 ja 2) kaksi (2) tarjousta. Molempiin osakokonaisuuksiin tarjouksen jättivät Arkea Oy ja Fazer Food Services Oy.

Hankinnasta tehdään erilliset sopimukset osakokonaisuuksittain valittujen palveluntuottajien kanssa. Tilaaja ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai -arvoon. Annetuista tarjouksista valitaan hinnaltaan halvin osakokonaisuuksittain. Laatuperusteet on huomioitu tarjouspyynnön ehdottomissa vaatimuksissa.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmessa vaiheessa: 1. Tarjoajien kelpoisuuden arviointi, 2. Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen ja 3. Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu ja tarjousten valinta.

Tarjoajien kelpoisuuden arviointi

Tarjoajien taloudelliset, tekniset ja muut edellytykset hankinnan toteuttamiseksi arvioitiin tarjouspyynnössä tarjoajalle asetetuissa vähimmäisvaatimuksissa mainituin perustein.

Tarjoajalla tuli myös olla palvelun laatuun ja laajuuteen nähden riittävästi kokemusta sosiaali- ja terveysalan ruokapalveluiden tuottamisesta.  Riittävänä kokemuksena pidettiin vähintään kolme (3) yhden (1) vuoden yhtämittaista vastaavaa toimintaa ajalta vuosina 2016-2018.

Molemmat tarjoajat täyttivät tarjoajille asetetut kelpoisuusehdot.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen

Arviointi- ja valintaprosessin toisessa vaiheessa arvioidaan ensimmäisen vaiheen läpäisseiden tarjoajien tarjoukset. Tarjoukset tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita ostettavilta palveluilta tarjouspyynnössä edellytettiin.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden arvioinnin ja tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailun suoritti palvelupäällikkö Suvi Haukioja.

Kaikki tarjoukset täyttivät tarjouspyynnön vaatimukset.

Tarjoustenvertailu ja tarjousten valinta

Valinnan perusteeksi ilmoitettiin, että annetuista tarjouksista valitaan hinnaltaan halvin osakokonaisuuksittain. Laatuperusteet on huomioitu tarjouspyynnön ehdottomissa vaatimuksissa.

Tarjousten kokonaishinta ja vertailu on esitetty Liitteessä 1. Tarjousten vertailu 2223-2019.

Liite 1Tarjousten vertailu 2223-2019

Palveluja ostetaan osakokonaisuudessa 1 vuosittain noin 1,7 milj. eurolla ja osakokonaisuudessa 2 noin 1,8 milj. eurolla. Hankinnan arvo sopimuskaudella 01.08.2019 - 31.07.2022 on osakokonaisuudessa 1 noin 5,1 milj. euroa ja osakokonaisuudessa 2 noin 5,3 milj. euroa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 16.5.2019:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää edellä esitetyn perusteella, että:

Mahdollisen option käyttöönotosta tehdään erillinen päätös ja sopimus.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä hankintapäätöksellä, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen, valitusosoituksen ja muut oheisasiakirjat tiedoksi. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoArkea Oy
aoFazer Food Services Oy
tiedAhonen Sari
tpvHaukioja Suvi
tiedHievanen Sari
tiedHolmberg Sari
tiedKarjalainen Riitta
tiedKiiski Kaisa
tiedKiviniemi Kirsi
tiedKuronen Sirpa
tiedLehti Pasi
tiedLindström Fredrik
tiedLönnqvist Max
tpvMäkelä Anja
tiedSund Susanne
tiedVuorinen Elisa
tiedYlönen Minna


Liitteet:

Sosterla § 199
Liite 1:Tarjousten vertailu