Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta16515.05.20198

3273-2017 (440, 065, 011)

Lounais-Suomen Saattohoitosäätiön esitys määräaikaisen sopimuksen ennenaikaiseksi purkamiseksi

Tiivistelmä: -

Sosterla § 165

Toimialajohtaja Riitta Liuksa ja 9.5.2019:

Turun sosiaali- ja terveyslautakunta on 29.11.2017 § 316 päättänyt kilpailutuksen perusteella valita laitossaattohoidon palveluntuottajaksi Lounais-Suomen Saattohoitosäätiön. Sopimuskausi on 1.1.2018–31.12.2020, minkä jälkeen sopimusta voidaan tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin yhdellä (1) vuodella (optio). Tehdyllä päätöksellä ei sitouduttu tiettyyn hankintamäärään tai -arvoon.

Lounais-Suomen Saattohoitosäätiö (myöhemmin Säätiö) on 26.4.2019 allekirjoitetulla kirjelmällä esittänyt, että Turun kaupungin hyvinvointitoimiala suostuu määräaikaisen sopimuksen ennenaikaiseen purkamiseen, koska Säätiö ei voi heikon taloudellisen tilanteensa vuoksi enää jatkaa laitoshoitomuotoista toimintaa Karinakodissa.

Liite 1Lounais-Suomen Saattohoitosäätiön kirjelmä

Perusteluina Säätiö esittää, että Säätiö on tehnyt vuodesta 2011 lähtien toiminnallista tappiota lähes 1,8 miljoonaa euroa. Tappiota on katettu satunnaisilla testamenttilahjoituksilla, joiden varanto on nyt kulutettu loppuun. Säätiön toiminnallinen tappio vuonna 2016 oli noin 250 000 euroa, vuonna 2017 noin 307 000 euroa ja vuonna 2018 noin 380 000 euroa. Kuluvan vuoden 20I9 tammi-helmikuun tilikauden alijäämä oli noin 112 000 euroa ja käyttöaste historiallisen alhainen 55,5 prosenttia. Palkanmaksun turvaamiseksi Säätiön sijoituksia on jouduttu purkamaan. Säätiön heikon taloudellisen tilanteen johdosta Karinakodissa käytiin vuoden 2018 alussa YT-neuvottelut, joiden yhteydessä vähennettiin avustavaa henkilökuntaa.

Säätiö on käynyt hyvinvointitoimialan kanssa 17.4.2019 neuvotteluja sopimustilanteesta. Vaikeassa taloustilanteessa Säätiön hallitus ei voi henkilökohtaisen vastuun uhalla enää jatkaa tappiollista toimintaa. Tämän vuoksi Säätiön hallitus on esittänyt Säätiön hallintoneuvostolle lakkauttamista laitosmuotoisen saattohoidon tuottamisen osalta. Säätiön hallintoneuvosto on kokouksessaan 26.4.2018 päättänyt laitosmuotoisen saattohoidon lakkauttamisesta.

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää hyväksyä Lounais-Suomen Saattohoitosäätiön esityksen puitesopimuksen ennen aikaiseksi purkamiseksi ja oikeuttaa toimialajohtajan sopimaan purkamisen tarkemmasta ajankohdasta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi puheenjohtajan ehdotuksesta sosiaali- ja terveyslautakunta

Valtioneuvoston asetuksen (582/2017) mukaan yliopistosairaalan on huolehdittava vaativan palliatiivisen hoidon ja saattohoidon tehtävistä sekä palliatiivisen hoidon suunnittelusta ja yhteensovittamisesta alueellisesti.

Lounais-Suomen saattohoitosäätiön hallituksen ja hallintoneuvoston tehtyä päätös Karinakodin toiminnan lopettamisesta säätiön taloustilanteen vuoksi, VSSHPn on maakunnallisena toimijana otettava selvitykseen koko saattohoidon tilanne piirinsä alueella välittömästi. Samalla tulee selvittää mahdollisuus Karinakodin henkilökunnan rekrytointiin, että heidän erityisosaamisensa saattohoidosta saadaan koko maakunnan käyttöön jatkossakin.

Turun kaupungin järjestämä oma kotisaattohoito ja sitä tukeva Kaskenlinnan saattohoitoyksikkö ovat osa hyvää saattohoitoa, mutta eivät vielä takaa yksilöiden ja perheiden kokonaisvaltaista huomioimista eivätkä ne turvaa vaativan erityistason hoitoa. On tärkeää turkulaisten saattohoidon kannalta selvittää miten Turku korvaa jatkossa Karinakodissa tarjotun palvelun ja voidaanko Karinakodin kiinteistöä myös jatkossa käyttää saattohoidossa.

Palliatiivinen hoito pitää järjestää koordinoidusti koko Varsinais-Suomen piirin alueella siten, että kaikille olisi tarjolla hyvää, laadukasta, kustannustehokasta ja ennen kaikkea inhimillistä hoitoa.

Samalla lautakunta päätti, että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan ja hyväksytään heti.

Nurmion esitys, että puitesopimuksen ennen aikaisen purkamisen hyväksyminen jätetään pöydälle, raukesi kannatuksen puuttuessa.

Jakelu

aoLounais-Suomen Saattohoitosäätiö r.s.
tpvLiuksa Riitta


Liitteet:

Sosterla § 165
Liite 1:Lounais-Suomen Saattohoitosäätiön kirjelmä