SOPIMUS YLEISLÄÄKETIETEEN KOULUTUKSESTA

 

1. Sopijapuolet

Turun yliopisto/Yleislääketiede

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri/Perusterveydenhuollon yksikkö

Turun kaupungin hyvinvointitoimiala/Terveyspalvelut

Toimipaikka (jäljempänä koulutuspaikka)

Koulutuspaikan osoite:


2. Sopimuksen tarkoitus

Tämä sopimus on tehty Turun yliopiston ja sen lääketieteellisen tiedekunnan, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ja edellä mainitun perusterveydenhuollon palveluja tarjoavan sopijapuolen välillä. Sopimus koskee

yleislääketieteen erikoislääkärikoulutukseen sisältyvää koulutusjaksoa

muihin erikoislääkärikoulutuksiin sisältyvää 9 kk koulutusjaksoa terveyskeskuksessa

yleislääketieteen erityiskoulutukseen (YEK) sisältyvää koulutusjaksoa

EU- tai ETA-alueen ulkopuolella koulutuksen saaneen lääkärin harjoittelujaksoa

lääketieteen peruskoulutukseen sisältyvää perusterveydenhuollon toimipisteessä tapahtuvaa opetusta mukaan lukien amanuenssuurit (erilliset sopimukset)

Koulutuspaikka osallistuu yleislääketieteen erikoislääkärien koulutukseen asetuksen (56/2015 tai uudempi) ja Turun yliopiston erikoislääkärikoulutusta koskevien sääntöjen ja ohjeiden mukaisesti. Koulutuspaikka osallistuu terveyskeskuksessa tapahtuvaan lääketieteen muiden erikoisalojen koulutukseen ja yleislääketieteen erityiskoulutukseen säädösten (56/2015 tai uudempi) sekä yliopiston sääntöjen ja ohjeiden mukaisesti. Koulutuspaikka tarjoaa harjoittelujaksoja EU- tai ETA-alueen ulkopuolella lääkärikoulutuksen saaneille sekä opetusta Suomessa lääketieteen peruskoulutusta suorittaville.

 

 

 

 

3. Määritelmät

Perusterveydenhuollolla tarkoitetaan kunnan järjestämää väestön terveydentilan seurantaa, terveyden edistämistä, sairauksien hoitoa ja erilaisia palveluita.

Koulutuspaikalla tarkoitetaan yhtä sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksikköä, jonka sijainti voidaan määrittää maantieteellisesti yhteen paikkaan.

Tässä sopimuksessa yleislääketieteen erikoistujasta, muiden erikoisalojen ja yleislääketieteen erityiskoulutuksen terveyskeskusjakson suorittajista käytetään käsitettä jatko-opiskelija niissä kohdissa, jolloin esillä oleva asia koskee yhtä lailla kaikkia näiden koulutusten suorittajia.

EU- tai ETA-alueen ulkopuolella koulutuksen saaneen lääkäriharjoittelun suorittajista ja peruskoulutukseen sisältyvän perusterveydenhuollon toimipisteessä tapahtuvan opetuksen, mukaan lukien amanuenssuurit, suorittajista käytetään käsitettä harjoittelija.

Yleislääketieteen erikoistujien ohjaajia nimitetään tässä sopimuksessa erikoislääkärikouluttajiksi sekä muiden alojen erikoistujien ja YEK-vaiheen suorittajien ohjaajia lähiohjaajiksi.

Koulutusvastaavalla tarkoitetaan yleislääketieteen erikoislääkäriä (pääsääntöisesti ellei yksittäisessä sopimuksessa perustellusti toisin sovita), joka koordinoi yleislääketieteen koulutusta koulutuspaikassa.

Tehtäväalueella tarkoitetaan esimerkiksi lääkärivastaanottoa, neuvolatoimintaa tai kouluterveydenhuoltoa.

Toimipaikkakoulutuksella tarkoitetaan työnantajan pääsääntöisesti työaikana työntekijöilleen ja harjoittelijoille järjestämää koulutusta ja työkäytänteiden kehittämistä. Merkittävän osan tästä koulutuksesta tulee olla ammattien välistä.

Valmennuksella tarkoitetaan erikoislääkärikouluttajiksi ja lähiohjaajiksi aikoville suunnattua, ohjaustaitoja kartuttavaa koulutusta.

 

 


4. Koulutuspaikan tehtävät

Koulutuspaikan tulee nimetä yleislääketieteen koulutusvastaava, joka on yleislääketieteen erikoislääkäri ja yliopiston hyväksymä erikoislääkärikouluttaja (pääsääntöisesti ellei yksittäisessä sopimuksessa perustellusti toisin sovita). Hänen tulee olla työsuhteessa koulutuspaikkaan vähintään 80 % työajasta.

Koulutuspaikka sisällyttää terveydenhuoltolain 8 § mukaiseen kirjalliseen suunnitelmaansa laadunhallinnasta ja potilasturvallisuuden täytäntöönpanosta kuvauksen siitä, miten laatu ja toiminnan turvallisuus varmistetaan lääkärikoulutuksen eri vaiheiden yhteydessä. Palvelutuotannon tulee olla koulutuspaikassa monipuolista siten, että jatko-opiskelija tai harjoittelija voi kartuttaa osaamistaan työskentelemällä vähintään kolmella liitteen 1 mukaisella tehtäväalueella. Koulutuspaikassa työskentelee lääkärien lisäksi muita sosiaali- ja terveysalan ammattihenkilöitä, joiden kuvaus on liitteessä 1.

Koulutuspaikassa on käytössä sähköinen potilastietojärjestelmä ja mahdollisuus yliopiston hyväksymän lääketieteellisen portaalin käyttöön.

Erikoislääkärikoulutus, muiden erikoisalojen perustason koulutus, yleislääketieteen erityiskoulutus ja EU- tai ETA-alueen ulkopuolella lääkärikoulutuksen suorittaneiden harjoittelu suoritetaan ensisijaisesti kokopäivätyössä. Osa-aikainen koulutusjakson suorittaminen pidentää koulutusaikaa vastaavasti. Osa-aikaisen jakson hyväksymisestä koulutukseen päättää Turun yliopiston kunkin koulutusvaiheen vastuuhenkilö.

Koulutuspaikalla on uuden jatko-opiskelijan tai harjoittelijan perehdytyssuunnitelma ja siitä vastaava henkilö on nimetty. Perehdytystä muokataan koulutuspaikan ja jatko-opiskelijoiden tai harjoittelijoiden tarpeiden mukaisesti.

Koulutuspaikka vastaa siitä, että erikoislääkärikouluttajien ja lähiohjaajien sekä jatko-opiskelijoiden työjärjestyksissä on varattu riittävästi aikaa henkilökohtaiseen ja ryhmämuotoiseen ohjaukseen.

Koulutuspaikan tulee järjestää työntekijöilleen toimipaikkakoulutusta vähintään 100 tuntia vuodessa. Koulutuspaikka velvoittaa jatko-opiskelijoita ja harjoittelijoita osallistumaan toimipaikkakoulutukseen. Toimipaikkakoulutuksen lisäksi jatko-opiskelijoilla ja harjoittelijoilla on mahdollisuus osallistua myös muuhun tarvittavaan koulutukseen (toimipaikan ulkopuolinen koulutus). Tästä sovitaan osaamisen arvioinnin tai kehittymiskeskustelujen perusteella vähintään vuosittain laadittavassa henkilökohtaisessa opiskelu- tai kehittymissuunnitelmassa, jonka laatimisesta vastaa jatko-opiskelija.

Koulutuspaikka sitoutuu siihen, että erikoislääkärikouluttajat ja lähiohjaajat osallistuvat Turun yliopiston/Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin järjestämään valmennukseen ja muuhun ohjaustaitoja kartuttavaan koulutukseen sen jälkeen vuosittain. Koulutuspaikan tulee järjestää erikoislääkärikouluttajille ja lähiohjaajille mahdollisuus ylläpitää ja kehittää kliinistä ammattitaitoa vuosittain laadittavan henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti.

Erikoislääkärikouluttajan ja lähiohjaajan tulee toimia samassa koulutuspaikassa jatko-opiskelijoiden tai harjoittelijoiden kanssa. Jatko-opiskelijoilla ja harjoittelijoilla tulee olla mahdollisuus konsultoida saman koulutuspaikan yleislääketieteen erikoislääkäriä päivittäin.

Koulutuspaikka sitoutuu esimerkiksi kyselyillä ja käynneillä tehtävään koulutuksen laadun seurantaan ja koulutuksen laadun parantamiseen.

Koulutuspaikan tulee antaa tämä sopimus tiedoksi erikoislääkärikouluttajille, lähiohjaajille, jatko-opiskelijoille ja harjoittelijoille.

5. Koulutusvastaavan tehtävät

Koulutusvastaava koordinoi yleislääketieteen koulutusta koulutuspaikassa. Hän on yleislääketieteen erikoislääkäri (pääsääntöisesti ellei yksittäisessä sopimuksessa perustellusti toisin sovita). Hän nimeää henkilökohtaiset erikoislääkärikouluttajat yleislääketieteen erikoistujille ja lähiohjaajat muiden alojen ja YEK-vaiheen terveyskeskusjakson suorittajille.

Koulutusvastaava varmistaa, että jatko-opiskelijoiden järjestelmällinen osaamisen arviointi ja siihen liittyvä kehittävä palaute toteutuvat. Koulutusvastaava toimittaa Turun yliopistolle/yleislääketieteen erikoistumisen vastuuhenkilölle koulutuspaikassa toimivien erikoislääkärikouluttajien ja lähiohjaajien nimet ja yhteystiedot sekä ilmoittaa näiden muutoksista 2 kk kuluessa.

Koulutusvastaava koordinoi peruskoulutukseen sisältyvää koulutuspaikassa tapahtuvaa harjoittelua/opetusta. Hän vastaa siitä, että koulutuspaikka laatii yhdessä yliopiston opetushenkilökunnan kanssa harjoittelijoiden/opiskelijoiden lukujärjestykset sekä auttaa tarvittaessa majoituksen järjestämisessä. Koulutuspaikka laskuttaa järjestämästään peruskoulutuksesta Turun yliopistoa puolivuosittain erillisen ohjeen mukaisesti.

Koulutusvastaava ilmoittaa koulutusjaksoa suorittaneiden jatko-opiskelijoiden ja harjoittelijoiden nimet Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille/ Turun yliopistolle/yleislääketieteen erikoistumisen vastuuhenkilölle koulutuskorvausten anomisen yhteydessä.

Koulutusvastaava, mikäli on yleislääketieteen erikoislääkäri, voi toimia myös erikoislääkärikouluttajana ja lähiohjaajana.

6. Erikoislääkärikouluttajan ja lähiohjaajan tehtävät

Turun yliopisto hyväksyy erikoislääkärikouluttajat ja lähiohjaajat. Erikoislääkärikouluttaja on yleislääketieteen erikoislääkäri ja hänen tulee tehdä kliinistä työtä vähintään yksi päivä viikossa. Lähiohjaajaoikeus voidaan myöntää henkilölle, joka on yleislääketieteen erikoislääkäri tai pitkän kliinisen kokemuksen omaava terveyskeskuslääkäri.

Kouluttajaoikeuksien saamiseksi heidän tulee suorittaa Turun yliopiston tai Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin järjestämä tai hyväksymä valmennus. Kouluttajaoikeus ja lähiohjaajaoikeus ovat määräaikaisia (viisi vuotta). Oikeuksien jatkuminen edellyttää henkilökohtaisena kouluttajana tai ohjaajana toimimista ja osallistumista 1-2 päivää vuosittain Turun yliopiston tai Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin järjestämään tai hyväksymään kouluttajien jatkokoulutukseen tai valmennukseen. Yliopiston aiemmin (ennen 1.8.2019) hyväksymien kouluttajien/ohjaajien oikeuksia voidaan jatkaa, mikäli he ovat toimineet aktiivisina ohjaajina ja osallistuvat jatkossa vuosittain 1-2 päivää kouluttajien/ohjaajien jatkokoulutukseen tai valmennukseen.

Erikoislääkärikouluttaja ja lähiohjaaja vastaavat jatko-opiskelijoiden ja harjoittelijoiden työssä oppimisen tukemisesta ja järjestelmällisestä osaamisen arvioinnista. Tämä koskee sekä varsinaista koulutusjaksoa että erikoislääkärikoulutuksen valintamenettelyyn sisältyvää 6 kk koejaksoa.

Tavoitteena on, että kouluttaja antaa yleislääketieteen erikoistujalle henkilökohtaista ohjausta vähintään neljä tuntia kuukaudessa, josta korkeintaan 50 % voi tapahtua ryhmässä. Tavoitteena on, että lähiohjaaja antaa muiden erikoisalojen terveyskeskusjaksoa ja yleislääketieteen erityiskoulutusta suorittaville ohjausta kaksi tuntia viikossa, josta korkeintaan 50 % voi tapahtua ryhmässä.

Harjoittelijoiden ohjauksessa noudatetaan kutakin harjoittelujaksoa koskevia yliopiston ohjeita.

Yksi erikoislääkärikouluttaja voi kerrallaan ohjata enintään kolmea erikoistujaa, lähiohjaaja korkeintaan neljää koulutusjakson suorittajaa tai harjoittelijaa kalenterikuukautta kohti. Erikoislääkärikouluttajalla tai lähiohjaajalla voi olla tätä enemmän ohjattavia, mikäli siitä on sovittu kouluttajan/ohjaajan ja yliopiston välisellä sopimuksella.

Kouluttajat ja lähiohjaajat sitoutuvat noudattamaan koulutuspaikkasopimuksen ehtoja allekirjoittamalla liitteen 1.

7. Jatko-opiskelijat ja harjoittelijat

Jatko-opiskelijalla ja harjoittelijalla on oikeus järjestelmälliseen osaamisen arviointiin ja siihen liittyvään kehittävään palautteeseen.

Jatko-opiskelijoilla ja harjoittelijoilla on velvollisuus osallistua koulutusjakson aikana toimipaikkakoulutukseen, henkilökohtaiseen ja ryhmämuotoiseen ohjaukseen sekä henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaiseen muuhun koulutukseen.

Jatko-opiskelijalla on velvollisuus arvioida koulutuspaikkaa oppimisympäristönä ja antaa palautetta ohjaajalleen

8. Turun yliopiston tehtävät

Turun yliopiston yleislääketieteen oppiala vastaa lääketieteen peruskoulutuksen yleislääketieteen opinto-ohjelman, yleislääketieteen erityiskoulutuksen terveyskeskusjakson, muiden erikoisalojen 9 kk terveyskeskusjakson ja yleislääketieteen erikoislääkärikoulutuksen sisällöistä ja niiden kehittämisestä siten, että koulutus vastaa potilaiden, koulutuspaikkojen sekä jatko-opiskelijoiden ja harjoittelijoiden tarpeita.

Yliopisto asettaa tavoitteet eri vaiheiden koulutuksille.

Yliopisto vastaa koulutuspaikkojen, erikoislääkärikouluttajien ja lähiohjaajien sekä koulutusjaksojen hyväksymisestä.

Yliopisto antaa opintojen ohjausta ja neuvontaa.

9. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tehtävät

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin Perusterveydenhuollon yksikkö toimii yhteistyössä Turun yliopiston yleislääketieteen oppialan kanssa. Yhdessä ne vastaavat lääkärien ammatillisen jatkokoulutuksen eri vaiheiden koordinoinnista ja laadun arvioinnista sairaanhoitopiirin alueella toimivissa perusterveydenhuollon koulutuspaikoissa.

Ne valmentavat ja tukevat erikoislääkärikouluttajia ja lähiohjaajia

Yhdessä ne kehittävät osaamisen systemaattista arviointia sekä työvälineitä osaamisen arviointiin ja ohjauksen avuksi.

Ne järjestävät jatko-opiskelijoille opinto-ohjelman mukaista teoreettista kurssimuotoista koulutusta

Sairaanhoitopiirin Perusterveydenhuollon yksikkö koordinoi yleislääketieteen erikoistuvien muiden kliinisten alojen jaksoja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin sairaaloissa.

 

10. Kustannukset

10.1 VALTION    KOULUTUSKORVAUKSEN PIIRISSÄ OLEVAT KOULUTUSPAIKAT:
Lääkärien jatkokoulutuksesta ja EU- tai ETA-alueen ulkopuolella lääkärikoulutuksen suorittaneiden harjoittelujaksoista vuosittaisella sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella määräytyvästä koulutuskorvauksesta ohjataan 1/4 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin Perusterveydenhuollon yksiköön ja 3/4 koulutuspaikkaan. Koulutuskorvausta käytetään koulutuspaikassa suunnitelman mukaan opetuksen ja koulutuksen toteuttamiseen ja kehittämiseen. Lisäksi riittävä osuus koulutuspaikan saamasta koulutuskorvauksesta ohjataan erikoislääkärikouluttajina ja lähiohjaajina toimiville.

Maksut maksetaan laskun perusteella. Ellei toisin ole sovittu, lasku erääntyy maksettavaksi

neljäntoista (14) päivän kuluttua hyväksyttävän laskun saapumisesta.

Laskutus tapahtuu verkkolaskulla, jos sopijapuolilla on valmiudet verkkolaskutukseen.

Jos tilaaja ei maksa laskua viimeistään eräpäivänä, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirillä on oikeus periä viivästyskorkoa voimassa olevan korkolain perusteella sekä kohtuulliset perintäkulut.

 

11. Tietosuoja

Sopijapuolet sitoutuvat toimimaan voimassa olevan tietosuoja-asetuksen ja tähän liittyvän lainsäädännön mukaan sekä käsittelemään henkilötietoja erityistä huolellisuutta noudattaen.
Asiasta on tarkemmin sovittu liitteessä 2.

 

12. Vakuutukset

Koulutuspaikalla tulee olla lakisääteiset ja muut terveyspalvelujen tuottamisen kannalta tarpeelliset

vakuutukset. Vakuutusten tulee olla voimassa koko sopimuskauden ajan. Ellei toisin ole sovittu, koulutuspaikan on hankittava toimintaansa varten vastuuvakuutus, jonka tulee olla riittävä suhteessa terveyspalvelujen tuottamiseen liittyviin riskeihin. Koulutuspaikan on ennen sopimuksen allekirjoittamista pyydettäessä toimitettava muille sopimuksen sopijapuolille todistus potilasvakuutuksen ja vastuuvakuutuksen olemassaolosta.

Potilasvahingoista aiheutuvat korvaukset ja korvauskäsittelystä aiheutuneet kustannukset kohdistetaan sen tahon potilasvakuutukseen, jonka toiminnan tai laiminlyönnin yhteydessä ilmoitettu henkilövahinko tapahtui tai sai alkunsa.

 

13. Sopijapuolten vastuu

Sopijapuolilla on oikeus saada vahingonkorvausta toisen sopijapuolen sopimusrikkomuksesta aiheutuneesta välittömästä vahingosta.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirillä ja Turun yliopistolla on lisäksi oikeus korvaukseen välillisestä vahingosta, jos koulutuspaikka on aiheuttanut vahingon tahallisesti tai törkeällä tuottamuksella, rikkonut salassapitovelvoitteita tai jättänyt kohdassa 4. asetetut tehtävänsä suorittamatta koulutusvastuun osalta.

 

14. Vastuuhenkilöt

Sopimukseen liittyvistä hallinnollisista tehtävistä huolehtii ja sopimuksen noudattamista seuraa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin puolesta tutkimusjohtaja ja Turun yliopiston puolesta yleislääketieteen koulutuksen vastuuhenkilö. Koulutuspaikan vastuuhenkilö on johtava lääkäri.

Vastuuhenkilöiden vaihtumisesta on välittömästi ilmoitettava muiden sopijapuolten vastuuhenkilöille.

 

15. Sopimuksen tarkistukset ja voimassaolo

Tämä sopimus korvaa aiemmin voimassa olevat asiaa koskevat sopimukset.

Tämä sopimus on voimassa ___ / ____ 20____ alkaen ja se on sopimuksessa sovittujen ehtojen täyttyessä voimassa toistaiseksi.

Kukin sopijapuoli voi kirjallisesti sanoa sopimuksen irti 6 kuukautta ennen seuraavan lukuvuoden alkua.

Sopimuksessa annettujen tietojen tai sen toimeenpanoon vaikuttavien olosuhteiden muuttuessa asiasta on ilmoitettava sopimuksen muille sopijapuolille. Mikäli sopimuksen toimeenpano-olosuhteissa tapahtuu merkittäviä muutoksia, sopijapuolet neuvottelevat niiden vaikutuksista sopimuksen ehtoihin ja voimassaoloon sekä ryhtyvät tilanteen vaatimiin järjestelyihin, jotta sopimuksen voimassaolo voidaan turvata.

Tämä sopimus oikeuttaa koulutuspaikkaa käyttämään nimessään yliopistollinen sosiaali- ja terveyskeskus tai ”yliopistollinen terveyskeskus”.

Jos yksi sopijapuoli oleellisesti rikkoo sopimuksen määräyksiä, on muilla sopijapuolilla oikeus purkaa sopimus päättymään heti, jos sopimusta rikkonut sopijapuoli ei ole korjannut rikkomusta 30 päivän kuluessa siitä, kun asiasta on reklamoitu.

Tämä sopimus on tehty kolmena samasanaisena kappaleena, yksi kullekin sopijapuolelle.

 

Päiväys ______/_____/____    

 

Turun kaupungin hyvinvointitoimiala

 

 

Riitta Liuksa

toimialajohtaja

 


Turun Yliopisto

 


Dekaani          Yleislääketieteen koulutuksen vastuuhenkilö
Pentti Huovinen
      Päivi Korhonen

 

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri

 


Johtajaylilääkäri       Tutkimusjohtaja
Mikko Pietilä
      Päivi Rautava

 

LIITTEET   

Liite 1Tiedot yleislääketieteen opetus- ja koulutuspaikasta ja sen soveltuvuuden arvioinnista

Liite 2Tietosuojailmoitus

SOPIMUS YLEISLÄÄKETIETEEN KOULUTUKSESTA

 

Liite 1. Tiedot yleislääketieteen opetus- ja koulutuspaikasta ja sen soveltuvuuden arvioinnista

 

1. Koulutuspaikan nimi

 

Puh nro (keskus)

-

 

Postiosoite

 

Postinumero

 

Paikkakunta

 

Koulutusvastaava*

 

Nimi

Asema organisaatiossa

Puh nro

-

S-posti

* allekirjoitus lomakkeen lopussa

 

2. Koulutuspaikan henkilökuntaan kuuluvat Suomen yliopiston hyväksymät erikoislääkärikouluttajat

Erikoislääkärikouluttajan nimi*

 

 

 

Puh nro

-

Kouluttajaksi hyväksymisen pvm

-

S-posti

Erikoislääkärikouluttajan nimi*

 

 

 

Puh nro

-

Kouluttajaksi hyväksymisen pvm

-

S-posti

Erikoislääkärikouluttajan nimi*

 

 

 

Puh nro

-

Kouluttajaksi hyväksymisen pvm

-

S-posti

* allekirjoitukset lomakkeen lopussa.

*Tietojen muuttuessa merkittävästi koulutuspaikan tulee ilmoittaa siitä välittömästi yliopistolle

 

 

 

 

 

 

3. Koulutuspaikan henkilökuntaan kuuluvat Suomen yliopiston hyväksymät lähiohjaajat

Lähiohjaajan nimi*

 

 

 

Puh nro

-

Lähiohjaajaksi hyväksymisen pvm

-

S-posti

Lähiohjaajan nimi*

 

 

 

Puh nro

-

Lähiohjaajaksi

hyväksymisen pvm

-

S-posti

Lähiohjaajan nimi*

 

 

 

Puh nro

-

Lähiohjaajaksi

hyväksymisen pvm

-

S-posti

* allekirjoitukset lomakkeen lopussa.

*Tietojen muuttuessa merkittävästi koulutuspaikan tulee ilmoittaa siitä välittömästi yliopistolle

 

 

4. Koulutuspaikassa työskentelevä potilaiden hoitoon osallistuva henkilökunta

Nimike

Työsuhde

 

 

 

vakinaisia (toistaiseksi)

määrä-aikaisia

 

 

 

Lääkäreitä

 

Terveydenhoitajia

 

Sairaanhoitajia

 

Fysioterapeutteja

 

 

 

Muita, ketä?

 

Muita, ketä?

 

Lisätietoja, esim. hallinnollista työtä tekevien määrä ja heidän osallistumisensa potilastyöhön.

 

 

 

 

5. Koulutuspaikan lääkäreiden pätevyys

määrä

Yleislääketieteen erikoislääkäreitä

Yleislääketieteen erikoistujia

Muiden alojen tai YEK-vaiheen* terveyskeskuskoulutuksen suorittajia

Yli 6 vuotta perustason työkokemusta, ei sisälly yllä oleviin, ei erikoistunut

Muiden alojen erikoislääkäreitä, mitä aloja?

YEK-vaihe ei koske paikkoja, joissa järjestäjänä on muu kuin kunta.

 

 

6. Muita koulutuspaikalle asetettuja edellytyksiä

Kyllä

Ei

Koulutuspaikkaan on laadittu oma
potilasturvallisuussuunn
itelma, jota tarkistetaan vuosittain.

Koulutuspaikalla on sovittu uuden työntekijän perehdytyksen vastuut ja perehdytysmateriaali on käytössä.

Jatko-opiskelijoilla on jatkuva pääsy lääketieteellisen portaalin käyttöön.

Koulutuspaikassa on saatavilla yleislääketieteen erikoislääkärikoulutuksen kirjallisen kuulusteluun sisältyvät kirjat ja mahdollisuus kuulustelussa vaadittujen lehtien lukemiseen sähköisesti.

Koulutuspaikalla järjestetään säännöllisesti toimipaikkakoulutusta keskimäärin vähintään 2 tuntia viikossa.

Lisätietoja

 

7. Toimipaikan väestö/listautuneet potilaat

 

Toimipaikan vastuulla olevan väestön määrä

 

Kuinka suuri osa em. väestöstä käyttää toimipaikan palveluita?

 

Arvio alle kouluikäisten palveluita käyttävien lasten määrästä?

 

Arvio yli 65-vuotiaiden palveluita käyttävien määrästä?

 

8. a. Erikoistuvan työssä oppimisen mahdollisuudet ja työnkuvan monipuolisuus

Miten jatko-opiskelija voi kartuttaa osaamistaan työskentelemällä useilla toimintasektoreilla (kuten ennaltaehkäisevä työ, vanhustenhuolto, pitkäaikaissairaiden hoito)?

 

 

 

8. b. Koulutuspaikan palvelutuotannon monipuolisuus muodostuu ainakin seuraavista tehtäväalueista

 

 

□ Ajanvarausvastaanotto

 

 

□ Päivystysmuotoinen vastaanotto (päiväpäivystys)

 

 

□ Vuodeosasto ja muut hoitoyksiköt

 

 

□ Geriatrisen potilaanhoito, kotihoito

 

 

□ Lastenneuvola

 

 

□ Äitiysneuvola

 

 

□ Perhesuunnitteluneuvola

 

 

□ Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto

 

 

□ Aikuisten terveystarkastukset, terveysneuvonta ja seulontatutkimukset

 

 

□ Kuntoutustoiminta

 

 

□ Mielenterveystyö

 

 

□ Päihdehuolto

 

 

 

 

 

 

 

9. Miten järjestäisitte erikoistuvan ohjauksen (henkilökohtainen ja ryhmä)? Toivomme teidän kuvaavan tähän kohtaan myös toimipaikkakoulutuksenne määrän ja järjestämisen tavan (moniammatillisuus mukaan lukien).

10. Miten jatko-opiskelijoiden osallistumista toimipaikan ulkopuoliseen, teoreettiseen kurssimuotoiseen koulutukseen tuetaan?

 

 

11. Lisätietoja toimipaikasta tai erikoislääkärikouluttajista

 

 

Päiväys

Allekirjoitukset ja nimien selvennykset

Koulutusvastaava

___/___/______

 

 

Erikoislääkärikouluttajat

___/___/______

 

 

___/___/______

 

 

___/___/______

 

 

Lähiohjaajat

___/___/______

 

 

___/___/______

 

 

___/___/______

 

 

 

 

 

Yliopiston arviointi

   soveltuu ja esitetään hyväksyttäväksi yleislääketieteen koulutuspaikaksi (yliopistollinen sosiaali- ja terveyskeskus) seuraavin ehdoin

   ei sovellu yleislääketieteen koulutuspaikaksi

   perustelut

 

Päiväys

____/___/______ professori
Suomen yliopiston yleislääketieteen koulutuksen vastuuhenkilö

 

Tietosuojailmoitus    

Turun yliopiston yleislääketieteen oppiaineen tietosuojaseloste 24.5.2018.

Henkilötietolain (523/99) 10 ja 24 § mukainen tietosuojaseloste. 

1. Rekisterinpitäjä

TURUN YLIOPISTO

Lääketieteellinen tiedekunta/Kliininen laitos

Yleislääketiede

20014 Turun yliopisto

2. Yhteyshenkilö rekisteriä koskevissa asioissa

Merja Ellilä

Kliininen opettaja

Yleislääketiede

20014 TURUN YLIOPISTO

Puh. +358 50 307 6477

Sähköposti: merja.ellila@utu.fi 

3. Rekisterin nimi

Turun yliopiston yleislääketieteen peruskoulutuksen ja ammatillisen jatkokoulutuksen rekisteri

4. Henkilötietojen käsittelyn tarkoitus

Yleislääketieteen oppiala järjestää Turun yliopistossa yleislääketieteen perusopetusta sekä ammatillista jatkokoulutusta (erikoislääkärikoulutus) ja tätä tarkoitusta varten käytössä on yleislääketieteen ylläpitämä rekisteri opiskelijoista ja yhteistyötahoista.

 

Yleislääketieteen rekisteriä käytetään peruskoulutuksen käytännön harjoittelujen järjestämiseksi sekä jatkokoulutuksen opintojen seurantaan ja teoriakoulutuksen järjestämiseksi (opiskelijat sekä kouluttaja-, juonne- ja johtavat lääkärit).

 

Opintoihin liittyvien tehtävien hoitaminen ja opetuksen ja oppimisen suunnittelu ja seuranta edellyttävät rekisterin olemassaoloa.

 

5. Rekisterin pitämisen perusteet

 

Käsittely perustuu yliopistolain (558/2009) 2§:ssä asetettuun yliopiston tehtävään ja sen toteuttamiseen yleisen edun nimissä.

 

 

6. Rekisterin tietosisältö

juonnelääkärien etu- ja sukunimi, työpaikka, sähköpostiosoite, puhelinnumero

kouluttajalääkärien etu- ja sukunimi, työpaikka, sähköpostiosoite, puhelinnumero, kouluttajaoikeudet

johtavien lääkärien etu- ja sukunimi, työpaikka, sähköpostiosoite

erikoistuvien etu- ja sukunimi, aiempi koulutus, sähköpostiosoite, koulutus-/työpaikka, opintosuunnitelma ja opintosuoritukset (eivät opsussa)

rekisterissä olevien henkilöiden lisätietoja (esim. äitiysloma-aika)

7. Säännönmukaiset tietolähteet

opiskeluoikeus NettiOpsusta

internetistä sähköpostiosoitteita (terveyskeskukset yms.)

sähköpostiosoitteet yliopiston käyttäjätunnusrekisteristä

henkilötietojen muutokset opiskelijan oman ilmoituksen mukaan

ilmoittautumiset sähköposteista

osallistumiset/suoritukset tilaisuuden osallistujalistasta

HOPSin päivityksistä

yhteystietoja henkilöiltä itseltään

8. Tietojen säännönmukaiset luovutukset

opiskelijalle itselleen opintosuoritustietoja pyydettäessä

sähköpostilistoja koulutukseen liittyvää tiedottamista varten

rekisteröidyn luvalla yliopisto luovuttaa opiskelijoiden nimi- ja osoitetietoja rajoitettuihin opiskelua koskeviin tutkimuksiin; pyytäjän on esitettävä rekisterinpitäjälle asianmukainen tutkimussuunnitelma ja ilmoitettava vastuullinen tutkija

9. Tietojen siirto EU:n tai ETA:n ulkopuolelle

ei siirretä

 

10. Rekisterin suojauksen periaatteet

Arkistolain (831/94) noudattaminen. Rekisterin tiedot ovat suojatulla verkkolevyllä ja käyttäjillä on verkon käyttöön henkilökohtainen tunnus ja salasana. Osa tiedoista on lukituissa kaapeissa.

Tietoja voivat käyttää ja muokata ainoastaan yleislääketieteen opetushoitaja, erikoislääkärikoulutuksen vastuuhenkilöt sekä sihteeri

 

 

 

 

11. Rekisteröidyn oikeudet

Rekisteröidyllä on oikeus tarkastaa rekisteriin tallennetut tietonsa. Rekisteröity voi esittää tarkastusoikeutta koskevan pyynnön henkilökohtaisesti tai kirjallisesti yleislääketieteen yhteyshenkilölle. Tarkastusoikeus toteutetaan pääsääntöisesti viikon kuluessa pyynnön esittämisestä. Rekisteriin ei sisälly sellaisia tietoja, joiden osalta tarkastusoikeutta ei voisi toteuttaa. 

Rekisteröity voi esittää oikaisupyynnön henkilökohtaisesti tai kirjallisesti yleislääketieteen yhteyshenkilölle. Korjaus toteutetaan pääsääntöisesti viikon kuluessa pyynnön esittämisestä.

Rekisteröidyllä on oikeus pyytää käsittelyn rajaamista ja vastustaa käsittelyä.

Rekisteröidyllä on oikeus tehdä valitus valvontaviranomaiselle.

 

12. Tietojen säilytysaika

Henkilötietojen säilytysajassa noudatamme yliopiston arkistonmuodostussääntöä.

 

 13. Tietojen julkisuus ja salassapito

Tietojen salassapito määräytyy opintotietojen tietosuojakäytännesääntöjen mukaisesti. https://wiki.eduuni.fi/display/CSCKOOTUKI/Korkeakoulujen+opintotietojen+tietosuojan+kaytannesaannot

 

14. Henkilötietojen suojaamisen periaatteet

Henkilötietojen suojaamisen periaatteet kuvataan erillisellä sivulla: http://www.utu.fi/en/unit/university-services/it-services/information_security/Pages/Data-Security-Description.aspx

 

Osasta palvelun käytöstä syntyy lokimerkintöjä, joita käytetään palvelun tietoturvallisuudesta huolehtimiseen, palvelun tekniseen kehittämiseen sekä vikatilanteiden havaitsemiseen, estämiseen ja selvittämiseen (Tietoyhteiskuntakaari (917/2014) 138§, 141§, 144§, 272§). Lokeja säilytetään näihin tarkoituksiin tarvittava aika eikä niitä käytetä muuhun tarkoitukseen.

 

Turun yliopiston tietosuojavastaava:

Camilla Engman

tietosuojavastaava

Lakiasiat/Kehittämispalvelut

+358 29 450 5361 tai +358 50 514 1147

camilla.engman@utu.fi

 

tai dpo@utu.fi