Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta13624.04.20193

9893-2018 (02 02 00)

Vuoden 2019 ensimmäinen osavuosikatsaus ja ennuste

Tiivistelmä: -

Sosterla § 136

Toimialajohtaja Riitta Liuksa ja talous- ja hallintojohtaja Max Lönnqvist 17.4.2019:

Kaupunginvaltuustolle, kaupunginhallitukselle ja tarkastuslautakunnalle annetaan osavuosikatsaukset toiminnan ja talouden kehittymisestä kolme kertaa vuodessa tilikauden aikana. Neljäs toiminnan ja talouden toteutumisesta annettava raportti on tilinpäätös.

Kaupunginvaltuusto on vuoden 2019 talousarvion noudattamista koskevien määräysten yhteydessä päättänyt toiminnan ja talouden kehittymisen raportoinnista. Ensimmäinen osavuosikatsaus laaditaan raportointijaksolta 1.1.–31.3.2019. Osavuosikatsaus sisältää talouden katsauksen sekä ennusteen taloudellisten ja henkilöstötavoitteiden toteutumisesta.

Hyvinvointitoimialan talousarvio vuodelle 2019 on hyvin niukka ja nettomääräraha on 12,6M€ pienempi kuin edellisen vuoden tilinpäätös vaikka toiminnan laajuudessa tai kustannustason kehityksessä ei ole odotettavissa tai tiedossa olevaa perusteltua laskua. Asiakasmäärät ja toiminnan volyymit ovat pääosin edellisen vuoden tasolla ja joissakin ostopalveluissa aikaisempaa korkeammalla.

Konsernihallinnon ennusteohjeen mukaan palkankorotusten vaikutus kustannustasoon on noin +2,4% edelliseen vuoteen verrattuna, mikäli työvoiman määrä ja rakenne pysyvät samalla tasolla. Vuoden 2019 kolmen ensimmäisen kuukauden perusteella hyvinvointitoimialan henkilöstömäärä on suurempi kuin vastaavana aikana v. 2018. Lisäystä syntyy valvovan viranomaisen määräyksistä lisätä henkilöstöä kotihoitoon, Luolavuori-Koivulan kotihoitoalueen siirtymisellä kaupungin toiminnaksi, terveyskeskuslääkäreiden lisäyksestä jne. Toisaalta toimialan puhtauspalveluita ollaan siirtämässä 1.6.2019 Kaarea Oy:lle mikä vähentää oman henkilökunnan määrää. Kustannuksiin vaikuttaa myös kilpailukykysopimuksen lomarahaleikkauksen päättyminen mikä aiheuttaa kuluvan vuoden aikana noin 1,9M€:n laskennallisen kustannuslisäyksen lomapalkkavelkaan. Viimeksi mainittuun hyvinvointitoimiala ei ole voinut varautua.

Vuoden 2019 tarkennetuksi htv-tavoitteeksi esitetään vahvistettavan 4285, jossa kasvua edelliseen vuoteen +57 htv.

Liite 1Toiminnan ja talouden kuukausiraportti 1-3/2019

Koko toimialan tasolla ennuste osoittaa menojen ylittävän v. 2019 talousarvion noin 29,3 M€ ja tulojen ylittävän noin 0,8M€. Nettopoikkeama talousarvioon nähden on noin 28,5M€. Vuoden 2018 tilinpäätökseen verrattuna kasvua on nettomääräisesti noin 15,8M€. Kaikilla palvelualueilla ylitysuhka on suurin asiakaspalveluiden ostoissa (26,5M€). Edellisen vuoden tilinpäätökseen nähden asiakaspalveluiden kustannuskasvu on maltillista (noin +2%) mutta talousarvioon varattu määräraha on 5% pienempi kuin vuoden 2018 tilinpäätöksen toteutuma.

Asiakaspalveluiden ostoihin luetaan myös Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin maksuosuus ja sen vaikutus asiakaspalveluiden ylitykseen on noin 13,8M€. Lähtökohtaisesti Turun kaupungin varaama maksuosuus on noin 8M€ pienempi kuin VSSHP:n Turun kuntaosuus omassa talousarviossaan. Em. lisäksi vuoden 2019 aikana syntyy siirtoviivekustannuksia ja alkuvuonna hoidettujen potilaiden määrän perusteella myös kokonaiskustannukset ylittävät sairaanhoitopiirin oman talousarvion.

Asiakaspalveluiden ostojen lisäksi materiaalikustannuksissa ja avustuksissa on noin 1M€:n ylitysuhka kummassakin.

Henkilöstömenojen osalta budjetti näyttää pitävän mutta toisaalta toimialalla on vaikea rekrytointitilanne ja henkilöstön saatavuus vakituisiin tehtäviin ja sijaisuuksiin vanhus- ja vammaispalveluissa (erityisesti kotihoidossa) sekä perhe- ja sosiaalipalveluissa (erityisesti lastensuojelussa) on heikkoa ja työvoiman tarvetta voidaan joutua paikkaamaan vuokratyövoimalla. Vuokratyövoimaa käytetään vain pakottavissa tapauksissa ja ensisijaisena tavoitteena on turvata oman työvoiman riittävyys.

Liite 2Talousarvion toteutumisvertailu ja ennuste

Voimassa oleva talousarvio näyttää olevan alimitoitettu suhteessa toiminnan volyymiin ja vuoden 2018 toteutuneeseen kustannustasoon. Lyhyellä aikavälillä säästöjä ja kustannustason merkittävää alenemaa on vaikea saavuttaa, varsinkaan talousarvioylityksen laajuudessa.

Hyvinvointitoimialan kehittämistä tullaan vahvistamaan merkittävästi. Valmistelun pohjalta tuodaan erilliset esitykset sosiaali- ja terveyslautakuntaan, joilla pyritään muuttamaan toimintatapoja ja rakenteita pitkällä aikavälillä ja pysyvästi. Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäminen jatkuu kuntien vastuulla ja koko palvelukirjon osalta pitää laatia pitkän aikavälin toiminta- ja taloussuunnitelma taloussuunnitelmakaudelle (vähintään 1+3 vuotta), jossa myös huomioidaan väestön ikääntymisen sekä väestönkasvun aiheuttamat paineet palveluiden järjestämiselle.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 17.4.2019:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää merkitä tiedoksi toiminnan- ja talouden kuukausiraportin ajalta 1-3/2019, ennusteen sekä tarkennetun htv-tavoiteluvun.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunginhallitus


Liitteet:

Sosterla § 136
Liite 1:Toiminnan ja talouden kuukausiraportti 1-3/2019
Liite 2:Talousarvion toteutumisvertailu ja ennuste