Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta11903.04.20194

2223-2019 (02 08 00)

Ruokapalvelujen kilpailuttaminen

Tiivistelmä:

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6.1 §:n 3 kohta. Hyvinvointitoimialan vanhusten asumispalveluiden (pl. Runosmäki, Mäntykodit ja Kurjenmäkikoti) ja vammaispalveluiden sekä asumis- ja päihdepalveluiden ruokapalvelut toimipisteiden asiakkaille ja asukkaille tullaan kilpailuttamaan avoimella menettelyllä. Sopimuskausi on 01.08.2019 (tavoite) - 31.07.2022, minkä jälkeen sopimusta voidaan tilaajan päätöksellä jatkaa ajalle 1.8.2022 - 31.7.2024 (optio). Palveluja ostetaan sopimuskaudella noin 16 milj. eurolla.

Sosterla § 119

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6.1 §:n 3 kohta.

Hyvinvointitoimiala, talous- ja hallintojohtaja Max Lönnqvist ja strateginen hankinta, palvelupäällikkö Suvi Haukioja 27.3.2019:

Arkea Oy on 30.1.2019 irtisanonut Vaihe 1 -ruokapalvelusopimuksen ryhmän 1 -osalta (dnro 11088-2014). Irtisanominen on sosiaali- ja terveyslautakunnan 11.8.2015 § 150 hyväksymän sopimuksen mukainen. Sopimus päättyy 31.7.2019.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 20.2.2019 § 57. että hyvinvointitoimialan vanhusten asumispalveluiden (pl. Runosmäki, Mäntykodit ja Kurjenmäki) ja päihdepalveluiden ruokapalveluiden kilpailuttaminen käynnistetään edellä esitetyn mukaan avoimella menettelyllä hyvinvointitoimialan ja strategisen hankinnan yhteistyönä.

Hyvinvointitoimiala on valmistellut hankinnan kilpailuttamista yhteistyössä strategisen hankinnan kanssa. Markkinavuoropuhelut neljän palveluntuottajan kanssa järjestettiin 14.3.2019. Ruokapalveluissa käytettävien raaka-aineiden ja elintarvikkeiden kriteereihin on lisäksi pyydetty palveluntuottajilta kommentteja tietopyynnön avulla. Tietopyynnöllä haluttiin selvittää aikaisemmissa kilpailutuksissa käytettyjen kriteerien ajantasaisuutta sekä Motivan vastuullisuuskriteerien toimivuutta ruokapalveluiden hankinnassa. Tietopyyntöön vastasi kolme palveluntuottajaa.

Kilpailutuksessa tullaan hankkimaan asukkaiden ja asiakkaiden ruokapalvelut toimipisteisiin seuraavasti:
Osakokonaisuus 1:
Kerttulin vanhuskeskus, Pormestarin toimintakeskus, Kurjenpesä, Niittykoti, Liinahaka, Koskikoti, Kotiranta, Toivolan toimintakeskus, Pompon päiväkeskus, Katariinan toimintakeskus, Kerttulin vk:n yksiköt, Hövelin palvelutalo.

Asukas-/asiakaspaikkoja on tässä osakokonaisuudessa 381, joista 321 vanhusten asumispalveluissa ja 60 vammaispalveluissa.
Osakokonaisuus 2:
Mäntyrinne, Sävelkoti, Katariinanpuiston palvelutalo, Portsakoti, Portsakoti/ Kehräkoti, Sirkkalan päiväkeskus, Orikedon palvelukeskus, Sillankorvan yksikkö, Mansikkapaikka, Pohjantähti, Mäntyrinne, Kutomokoti.

Asukas-/asiakaspaikkoja tässä osakokonaisuudessa 503, joista 340 vanhusten asumispalveluissa, 153 asumis- ja päihdepalveluissa ja 10 vammaispalveluissa.

Sopimuskausi on 1.8.2019 (tavoite) - 31.7.2022, minkä jälkeen on mahdollista ottaa käyttöön optiokausi valitun palveluntuottajan kanssa alkuperäisin ehdoin. Poiketen sosiaali- ja terveyslautakunnan 20.2.2019 § 57 tekemästä päätöksestä, optiokaudeksi esitetään kahden vuoden jaksoa ajalle 1.8.2022 - 31.7.2024 aiemman 1 vuotta + 1 vuotta optiokauden sijaan. Perusteena optiokauden muuttamiseksi yhdeksi on se, että kokonaisuus toimii paremmin hinnankorotusten näkökulmasta.

Tarjouksen voi jättää vain toiseen kohderyhmään (osakokonaisuus) tai molempiin osakokonaisuuksiin. Osatarjousmahdollisuus edistää pienten ja keskisuurten yritysten sekä lähialueen yritysten tarjousmahdollisuuksia. Yrva-lausunnossa (27.3.2019) on esitetty huomio referenssivaatimuksista. Vaatimuksena on ollut, että tarjoajalla tulee olla kokemusta kahdesta kolmesta asiakasryhmästä (ikääntyneet, vammaiset tai päihdehuolto). Varsinais-Suomen yrittäjät esittivät, että kokemus yhdestä hankinnan asiakasryhmästä riittäisi. Hankintaa valmistellut työryhmä arvioi kokonaisuutta ja muutti tarjoajan kokemusvaatimusta niin, että kokemus yhdestä asiakasryhmästä riittää. Muut vaatimukset säilytettiin ennallaan.

Liite 1Varsinais-Suomen Yrittäjät ry:n lausunto

Hankintaan kuuluu asukkaiden ja asiakkaiden ruokapalveluiden lisäksi lounasruokailun tarjoaminen niissä toimipisteissä, joissa on ruokasali ja kohteissa tällä hetkellä oleva kahviopalveluiden järjestäminen (pl. Mäntyrinne, jossa hyvinvointitoimiala jatkaa kahviopalveluiden järjestämistä). Kaupunginjohtajan päätöksen (3.5.2016, 1840-2016), mukaisesti hankinnassa mukana olevien kohteiden henkilökunnan ruokailusta ei makseta palveluntuottajalle subventiota. Hankintaa on valmisteltu yhdessä henkilöstöjohtaja Sinikka Valtosen kanssa ja sovittu, että tarjouspyynnössä pyydetään ateriatuetuille aterioille hinta (niin sanottu laitosruokailu ja valvontaruokailu).

Tarjoushintojen tulee olla arvonlisäverottomia hintoja aterioittain ja välitystuotteittain sekä niiden tulee sisältää kaikki palveluntuottamisesta aiheutuvat kustannukset ja korvaukset. Hinnan varaumia, laskutus-, toimitus- yms. lisiä tai maksuja ei hyväksytä. Palveluntuottaja ei myöskään ole oikeutettu veloittamaan korvausta ylityöstä tai matka-ajasta.

Palveluntuottaja voi esittää alkuperäisen sopimuskauden aikana hinnanmuutosta kerran. Mikäli tilaaja hyväksyy palveluntuottajan hinnanmuutosehdotuksen, hinnanmuutos tulee voimaan 1.5.2021. Hinnanmuutosehdotus on esitettävä tilaajalle kirjallisesti vähintään kolme kuukautta ennen hinnanmuutoksen mahdollista voimaantuloa. Hinnanmuutosehdotusta verrataan Tilastokeskuksen palvelujen tuottajahintaindeksin (I majoitus- ja ravitsemustoiminta, 56 ravitsemustoiminta) vuotuiseen muutokseen. Hintatason muutos todetaan viimeisimmän käytettävissä olevan Tilastokeskuksen palvelujen tuottajahintaindeksin vuosineljänneksen vuosimuutoksen perusteella.

Tilaaja ei hyväksy hinnanmuutoksia tuottajahintaindeksin vuosimuutoksen ollessa alle 2 %. Mikäli tuottajahintaindeksin vuosimuutos ylittää 2 %, Tilaaja hyväksyy enintään kahden prosentin hinnanmuutoksen.

Mikäli tilaaja päättää ottaa optiokauden käyttöön, voi palveluntuottaja esittää toista, vastaavaa kuin yllä kuvattu, hinnanmuutosta. Optiokautta koskeva hinnanmuutosesitys on esitettävä tilaajalle kirjallisesti vähintään viisi (5) kuukautta ennen optiokauden käyttöönottoa. Mikäli tilaaja hyväksyy palveluntuottajan hinnanmuutosesityksen, tulee se voimaan optiokauden alkaessa 1.8.2022. Optiokaudelle ei voi esittää toista hinnanmuutosta.

Mikäli palvelujen tuottajahintaindeksin (I majoitus- ja ravitsemustoiminta, 56 ravitsemustoiminta) vuotuinen muutos laskee, huomioidaan muutos hinnoissa.

Hankintailmoitus julkaistaan HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen julkaistaan Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa osoitteessa www.tarjouspalvelu.fi/turku.

Tarjouskilpailu ratkaistaan annettujen tarjousten perusteella. Annetuista tarjouksista valitaan osakokonaisuuksittain hinnaltaan halvin. Laatuperusteet on huomioitu laajasti tarjouspyynnön ehdottomissa vaatimuksissa.

Sopimuksella ei taata ostettavien palvelujen määrää.

Oheismateriaali 1Tarjouspyyntöasiakirjat

Tarjouspyynnön liitteenä on seitsemän samansisältöistä vuokrasopimusta, joista esimerkkinä lautakunnalle toimitetaan yksi (Osakokonaisuus 1. Kerttulin vuokrasopimus).

Esitys palveluntuottajien valinnasta tuodaan sosiaali- ja terveyslautakunnalle kesäkuussa 2019.

Esitämme, että sosiaali- ja terveyslautakunta päättää hyväksyä ruokapalveluiden tarjouspyyntöasiakirjat ja oikeuttaa hyvinvointitoimialan tekemään vähäisiä tarkistuksia tarjouspyyntöasiakirjoihin.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää hyväksyä ruokapalveluiden tarjouspyyntöasiakirjat ja oikeuttaa hyvinvointitoimialan tekemään vähäisiä tarkistuksia tarjouspyyntöasiakirjoihin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAhonen Sari
tpvHaukioja Suvi
tiedHievanen Sari
tiedHolmberg Sari
tiedKauniskangas Katariina
tiedKiiski Kaisa
tiedKuronen Sirpa
tiedLönnqvist Max
tiedMäkelä Anja
tiedNiinimäki Merja
tiedValtonen Sinikka
tiedVuorinen Elisa


Liitteet:

Sosterla § 119
Liite 1:Varsinais-Suomen Yrittäjät ry:n lausunto